Exercise-Induced Anaphylaxis: Alergik Terhadap Senaman? Feb08

Exercise-Induced Anaphylaxis: Alergik Terhadap Senaman?...

Alergik pada senaman? Penyakit macam ini pun ada juga? Penyakit yang mulai dikenal pasti pada tahun 1979 ini hanya berlaku kepada 50 dalam 100, 000 individu. Ini bermakna penyakit ini jarang sekali berlaku. Mungkin sebab itulah ramai di antara kita yang belum pernah mendengarnya. Exercise-Induced Anaphylaxis (EIA) terjadi apabila seseorang mengalami serangan anaphylaxis (anafilaksis) semasa atau selepas melakukan aktiviti fizikal. Anafilaksis adalah reaksi alahan yang sangat berbahaya dan boleh mengundang maut sekiranya tidak dirawat dengan segera. Namun, di dalam sesetengah kes EIA, reaksi ini tidak tercetus disebabkan aktiviti fizikal semata-mata. Terdapat faktor lain yang mengundang reaksi alahan ini seperti pengambilan alkohol, perubahan cuaca, hormon dan pengambilan ubat-ubatan seperti aspirin dan sebagainya. Food-Dependent Exercise-Induced Anaphylaxis (FDEIA) pula terjadi akibat daripada pengambilan makanan tertentu yang kebiasaannya dimakan tanpa mengalami sebarang reaksi alahan—tetapi apabila individu tersebut bersenam beberapa jam selepas mengambil makanan ini, reaksi alahan akan tercetus. Untuk lebih jelas, makanan tertentu ini hanya menimbulkan reaksi alahan apabila digabungkan dengan senaman. Simptom-simptom EIA mungkin berbeza bagi setiap individu, tetapi kebiasaannya pesakit akan mengalami: Permukaan kulit muka dan leher menjadi kemerahan Keletihan melampau Rasa mual Cirit birit Kegatalan pada kulit Masalah pernafasan Tekanan darah menurun secara mendadak Lebih parah lagi, kegagalan jantung Tetapi, bukankah kulit kemerahan dan rasa keletihan tu memang kesan sampingan biasa apabila kita bersenam kan? Perbezaan di antara tough workout dan reaksi alahan ialah EIA menimbulkan simptom lain. Tumpukan perhatian kepada permukaan kulit. Sekiranya terdapat rasa gatal dan ruam, lebih-lebih lagi apabila anda mengalami kesukaran bernafas dan kekejangan pada abdomen, dapatkan rawatan doktor dengan segera. “Kalau macam tu, tak payahlah buat senaman intense. Workout sikit-sikit boleh kan?” Jawapannya ialah, tidak. Apa sahaja aktiviti fizikal, ringan atau berat, boleh mencetuskan reaksi alahan ini. Biasanya doktor akan mempreskripsikan ubat-ubatan seperti epinefrin (EpiPen, Twinject, Adrenaclick) antihistamina dan alat sedut sekiranya perlu. Selain...

Bell’s Palsy Feb06

Bell’s Palsy

Pernah tak jumpa orang yang mukanya melerot sebelah apabila melakukan pergerakan bahagian muka? Itu kita namakan Bell’s Palsy. Apakah Bell’s Palsy? Bell’s Palsy ialah keadaan di mana berlakunya kecacatan pada sebelah bahagian muka. Ia berlaku secara tiba-tiba sahaja, banyak kajian yang belum pasti lagi apakah punca sebenar yang menyebabkan Bell’s Palsy. Dari segi anatomi, ia berlaku apabila saraf yang mengawal otot-otot muka anda meradang, membengkak atau terhimpit. Keadaan ini menyebabkan bahagian yang terkena akan jatuh atau melerot dan mengeras.   Adakah Ia Sama Dengan Stroke? Jawapannya tidak, kerana stroke dan Bell’s Palsy ialah dua keadaan berbeza malah mekanisma bagaimana terjadinya juga berbeza. Terdapat juga kajian di mana salah satu sebab yang boleh menyumbang berlakunya Bell’s Palsy ialah disebabkan oleh virus herpes simplex. Apakah Simptom Bell’s Palsy? Tanda/simptom berlakunya Bell’s Palsy: Lemah atau jatuh di sebelah muka secara tiba-tiba Kelopak mata jatuh Air liur mengalir di sebelah muka yang jatuh Sakit atau berdengung di sebelah muka yang jatuh Sebelah muka bengkak Hilang deria rasa dan bunyi sebelah muka Tidak boleh atau susah untuk senyum pada sebelah muka   Apakah Rawatan Untuk Bell’s Palsy? Semestinya, langkah pertama adalah mendapatkan konsultansi daripada doktor kerana ia melibatkan saraf. Biasanya, anda akan dirujuk kepada ahli fisioterapi untuk rawatan selanjutnya. Apa yang ahli fisioterapi akan buat: Urutan/Massage Mengusap sedikit muka untuk memberi stimulasi kepada otot dan saraf muka anda. Regangan perlahan bahagian kulit daripada hujung mulut ke arah telinga kemudian turun ke dagu dalam circular pattern/motion. Dilakukan juga pada dagu dan dahi. Dengan menggunakan jari/berus gigi/berus solek/ketulan ais yang dibalut dengan kain, dahi diusap ke arah ubun-ubun beberapa kali.   Senaman Muka Kedutkan hidung, seperti menghidu. Gulungkan bibir atas, tonjolkan bibir atas. Senyum tanpa tunjukkan gigi, kemudian senyum dengan menampakkan gigi. Dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, tarik bibir untuk senyum lebar sehingga...

Kursus Instruktur Kecergasan 2018 Feb04

Kursus Instruktur Kecergasan 2018...

Trainer Hebat Jutawan! Itu adalah kata-kata perjuangan yang dilaungkan dalam kelas-kelas kami demi memberi semangat dan mendoakan supaya para peserta bergelar jutawan hebat dalam bidang kecergasan. Terdapat ribuan jutawan dalam bidang kecergasan. Ada yang buat pendapatan melalui mengajar 1 kepada 1 sahaja. Ada yang mengajar kelas dan sebagainya. Berminat sertai kami? Kami tidak limitkan kepada jurulatih atau instruktor sahaja. Ianya terbuka kepada semua. Saya percaya, jika anda tidak jadi instruktor di luar sekali pun, anda masih boleh menyampaikan gaya hidup yang lebih baik kepada ahli keluarga anda di rumah, bermula dengan pasangan, anak-anak, ibu bapa dan sebagainya. Ketahui bagaimana membentuk jadual pemakanan untuk cutting, untuk sizing, untuk atlet dan sebagainya. Belajar membentuk jadual latihan yang sesuai dengan sasaran individu. Mungkin nak jadi lebih kuat. Mungkin nak jadi atlet marathon dan sebagainya. Mengetahui serba sedikit cara melakukkan sesuai pergerakan. Mengenal pasti kecederaan dan cara mengurangkan risiko kecederaan dan bahkan mungkin membaik pulih kecederaan tersebut. FAQ Soalan: Siapa boleh sertai? 1. Mereka yang berminat jadi instruktur atau trainer. 2. Mereka yang ingin belajar pasal latihan, pemakanan, dan sebagainya. Tak semestinya nak jadi instructor. 3. Mereka yang masih mentah dalam bidang kecergasan. 4. Otai2, orang lama yang ingin menambah ilmu, atau berkongsi ilmu. 5. Mereka yang mencari2 peluang pekerjaan. 6. Ingin menambah peluang menjana duit. 7. Pendek kata, terbuka kepada semua. Soalan: Berapa bayaran? Harga asal untuk semua kursus Instruktor RM 850, akan tetapi peserta yang mendaftar awal, cuma RM 597 (Harga Promosi dan Burung Awal). Termasuk Buku Manual bernilai rm50-100, t-shirt bernilai rm50. Harga asal untuk kursus Personal Trainer RM 3399, akan tetapi peserta yang mendaftar awal, cuma RM 1934 (Harga Burung Awal). Termasuk Buku Manual bernilai RM150. Termasuk tempat tinggal dan makan minum. Termasuk T-shirt dan Body Fat Caliper. Weightlose Nutrition Programming & Food Preps,...

Bina Otot Posterior Yang Lebih BESAR Dan Lebih KUAT- Row...

Tahukah anda Barbell Row mempunyai banyak faedah apabila disertakan dalam program latihan ? Faedah-faedah ini lahir dari pelbagai perspektif. Oleh sebab itu gerakan ini adalah gerakan pertama yang perlu dimasukkan setelah mengambil kira Squat, Bench Press, Shoulder Press dan Deadlift. Mari kita bincangkan apakah faedah-faedah gerakan ini. Hyperthrophy Dari sudut ini, Barbell Row sangat berkesan untuk membina otot belakang badan, terutama otot latimus dorsi. Otot Lattimus Dorsi merupakan antara otot posterior badan yang terbesar. Dengan melatih otot ini, saiz otot belakang keseluruhan akan bertambah. Penambahan saiz otot ini juga menjadi peyumbang terbesar dalam pembentukan badan yang berbentuk V. Konsep ini juga dikenali sebagai Konsep Golden Ratio yang turut digunakan oleh banyak ahli bina badan seperti Arnold swcheneger, Serge Nubret, Frank Zane dan lain-lain. Gerakan ini juga memberi kesan kepada otot posterior yang lain dan juga penambahan saiz otot ditangan oleh sebab ia juga tergolong dalam gerakan kompoun. Kekuatan Gerakan Menarik Gerakan ini juga mampu memberi faedah dari sudut penambahan kekuatan. Dalam program kekuatan, gerakan Barbell Row diletakkan dalam bahagian gerakan menarik (Pulling). Lebih spesifik lagi, Gerakan Menarik Horizontal. Penambahan kekuatan di sudut atau planar ini akan menyebabkan penambahan kekuatan di beberapa gerakan lain. Selain itu juga penggunaan barbell juga dapat melatih kekuatan pegangan. Atlit sukan strongman dan ahli powerlifter akan mendapat banyak manfaat dari penambahan kekuatan dalam gerakan ini.   Postur Gerakan ini juga mampu untuk membetulkan postur yang kebiasaan dilihat membongkok. Postur membongkok ini adalah disebabkan pengunaan telefon pintar yang semakin berleluasa dan juga peningkatan gaya hidup berkerja dalam keadaan duduk sepanjang hari. Postur membongkok ini juga boleh terjadi disebabkan disebabkan ratio kekuatan yang tidak seimbang antara otot posterior dan anterior. Kebiasaan kekuatan otot anterior akan mendahului kekuatan otot posterior. Ini boleh dilihat di gym, yang Bench Press menjadi senaman paling terkenal dan...

6 Sebab Kenapa Kalori Bukan Kalori Jan26

6 Sebab Kenapa Kalori Bukan Kalori...

“Mitos kalori” adalah salah satu yang paling meluas dan paling merosakkan. Ini adalah idea bahawa kalori adalah bahagian makanan yang paling penting, jadi sumber kalori tidak penting. “Kalori adalah kalori,” kata mereka bahawa tidak kira sama ada anda mengambil 100 kalori gula-gula atau brokoli, mereka akan mempunyai kesan yang sama pada berat badan anda.Memang benar bahawa semua “kalori” mempunyai jumlah tenaga yang sama. Satu kalori diet mengandungi 4184 Joules tenaga. Dalam kes ini, kalori adalah kalori. Tetapi apabila ia sampai kepada badan anda, perkara-perkara tidak begitu mudah. Tubuh manusia adalah sistem biokimia yang sangat kompleks dengan proses yang komplek yang mengawal keseimbangan tenaga.Makanan yang berlainan melalui laluan biokimia yang berlainan, beberapa daripadanya tidak cekap dan menyebabkan tenaga (kalori) hilang seperti panas. Lebih penting lagi ialah hakikat bahawa makanan dan makronutrien yang berlainan mempunyai kesan utama ke hormon dan pusat otak yang mengawal kelaparan dan tingkah laku makan. Makanan yang kita makan boleh memberi impak besar kepada proses biologi yang menentukan bila, berapa banyak dan berapa banyak yang kita makan. Berikut adalah 6 contoh mengapa kalori TIDAK kalori. 1. Fruktosa vs Glukosa Walaupun fruktosa dan glukosa mempunyai formula kimia yang sama, fruktosa mempunyai lebih banyak kesan negatif terhadap hormon, selera makan dan kesihatan metabolik. Perlu diingat bahawa ini hanya terpakai kepada fruktosa daripada gula tambahan, bukan fruktosa dari buah. Buah juga mempunyai serat yang ketara, air dan ketahanan mengunyah, yang mengurangkan kesan negatif fruktosa. 2. Protein Membunuh Selera dan Membuat Anda Kurangkan Kalori Sekiranya anda tidak mahu menjalani “diet” tetapi hanya mencubanya pada skala metabolik pilihan anda, maka menambahkan lebih banyak protein ke diet anda mungkin cara paling mudah (dan paling lazat) untuk menyebabkan penurunan berat badan secara automatik. Sudah jelas bahawa apabila peraturan metabolisme dan selera makan, kalori protein TIDAK sama dengan kalori karbohidrat...

Diet Paleo: Suatu Perbincangan...

Bila berbincang mengenai diet, perkara yang selalu disebut ialah “tak makan nasi” dan “eat clean”. Oleh itu, mungkin elok untuk saya kongsikan sedikit pengetahuan mengenai diet paling clean yang saya tahu iaitu diet Paleo dan masalahnya dari segi praktikal. Asas diet Paleo Genetik manusia tidak mengalami perubahan yang ketara sejak zaman dahulu kala iaitu zaman Paleolitik. Maka, untuk kesihatan yang optimum, mungkin elok juga kita ambil sumber makanan yang hanya wujud sebelum zaman manusia mula bercucuk tanam dan menternak. Oleh itu, mungkin kita perlu elakkan dari mengambil susu, kentang, gula, dan juga pelbagai makanan yang diproses. Secara ringkasnya makan seperti orang zaman dahulu kala. Terdapat pelbagai variasi diet Paleo. Ada yang tak membenarkan makan kekacang, ada juga yang membenarkan mengambil ubi keledek, nasi, susu, coklat gelap dan sedikit supplemen. Kemungkinan sebenarnya ramai mengamalkan sebahagian prinsip dari diet Paleo apabila ingin mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat. Cuma perlu elakkan makanan yang diproses, makan banyak daging dan sayuran. Mungkin sedikit buah-buahan. Kebaikan Kalau semua orang mengamalkan walaupun sebahagian konsep dari diet Paleo, MUNGKIN kurang sedikit masalah kesihatan. Diet Paleo MUNGKIN boleh elakkan masalah seperti diabetes type-II, kerana digalakkan makan sayur, daging, telur, mungkin sedikit buah dan susu penuh krim. Diet Paleo menekankan supaya mengelakkan makanan rapu yang memerangkap kita dalam kitaran diet yang tak berkesudahan. Diet Paleo juga menentang ketakutan lemak dan kolesterol yang melampau. Lemak dalam diet boleh membantu untuk kawal hormon supaya emosi lebih stabil, bantu bina otot, dan pelbagai lagi faedah apabila badan berfungsi dengan lebih baik. Seorang yang obes kemungkinan boleh mendapat faedah jika mengamalkan salah satu variasi dari diet Paleo, sambil kawal pengambilan kalori. Saya sendiri pun ada pinjam sedikit konsep dari diet Paleo. Namun, yang saya inginkan sebenarnya lebih dari sekadar nak ‘kurangkan lemak dalam badan’. Keburukan Diet Paleo...

Selangor Strongest Man & Woman 2017...

Pada penghujung tahun 2017, Persatuan Orang Kuat Malaysia telah menganjurkan Pertandingan Selangor Strongest Man & Woman. Ini merupakan edisi ketiga pertandingan ini diadakan. Pertandingan ini berlangsung di SACC Mall, Shah Alam pada 30 & 31 Disember 2017. Ia merupakan pertandingan terbesar dengan jumlah penyertaan teramai di Malaysia setakat ini dengan 72 penyertaan daripada 4 negara termasuk Brunei, Thailand, dan Australia. Routine 1 – Tire Flip Men Open/Men U90 – 450kg Women Open – 250kg Routine 2 – Log Press Men Open – 110kg Men U90 – 90kg Women Open – 40kg Routine 3 – Duck Walk Men Open/Men U90 – 110kg, 160kg, 180kg Women Open – 60kg, 90kg, 120kg Routine 4 – Farmer Walk Single Drop Men Open – 120kg Men U90 – 100kg Women Open – 50kg Routine 5 – Car Deadlift Men Open/Men U90 – BMW E46 Women Open – Kelisa Routine 6 – Truck Pull Men Open/Men U90 – 18 tonnes Women Open – 8 tonnes Keputusan: Men Open 1. Zarol Alfiyan 2. Mohammad Firdaus bin Jamen 3. Choo Kok Wei 4. Fauzee bin Daud 5. Syuzefril 6. Muhammad Hanis bin Haji Daud 7. Faeez Yussof 8. Robert Milsom 9. Azwanizan bin Samsuri 10. Mohammad Syafiq bin Sueif Men U90 1. Muhammad Hafizul bin Abdul Yazid 2. Muhammad Nur Arif bin Mohd Khalil 3. Mohd Asri Abd Kadir 4. Abdul Mukmin bin Ab Aziz 5. Najmi Syabil bin Sazali 6. Muhammad Azhar Azman 7. Mohd Roslihisamsudin b. Suliman 8. Shukri bin Nordin 9. Nik Muhammad Muhaimin bin Nik Pa 10. Mohd Azad bin Manas Women Open 1. Heng Shu Xia @ Joyce 2. Nur Aika Farina Harun 3. Norlisa binti Rusly 4. Sharon D Jennifer 5. Radie 6. Scout Symons 7. Ayuni binti Alek Jefferi 8. Leong Shu Yi 9. Flavia...

Kesilapan Yang Menyebabkan Anda Tua Dengan Lebih Cepat Jan13

Kesilapan Yang Menyebabkan Anda Tua Dengan Lebih Cepat...

Sebagai manusia biasa, kita tidak dapat lari daripada proses penuaan sebab usia kita pun bukannya semakin berkurangan. Tetapi siapa yang mahu kelihatan lebih tua dari usia sebenar? Selain daripada pemakanan yang tidak sihat (terlalu banyak gula, garam, makanan yang diproses dan lain-lain), berikut adalah kesilapan yang sering berlaku dan mungkin tabiat ini dilakukan hampir setiap hari. Tidur Meniarap Lagi satu sebab mengapa tidur meniarap tidak disarankan oleh pengamal perubatan. Apabila anda tidur meniarap, cecair badan yang terdapat di bahagian kepala akan turun ke arah tarikan graviti. Sebab itulah ada orang yang bangun tidur dengan mata sembab. Apabila posisi tidur ini menjadi kebiasaan, lama-kelamaan kulit wajah akan kehilangan kalogen dan akhirnya menjadi kendur lebih cepat. Cuba latih diri untuk tidur menelentang supaya kesan tarikan graviti dapat dikurangkan. Lagipun, posisi tidur ini baik untuk menjaga tulang belakang. Tidak Mencuci Muka Mencuci muka ini sangat penting, tidak kiralah samada bagi golongan lelaki atau wanita. Lebih-lebih lagi selepas aktiviti senaman. Mencuci muka dengan air sahaja tidak memadai sebab peluh, kotoran, debu hanya boleh disingkirkan dengan sabun sahaja. Apabila muka tidak cukup bersih, mulalah pelbagai jenis jerawat keluar, daripada blackhead, whitehead sehinggalah ke jerawat batu. Tidak salah merajinkan diri untuk mencuci muka. Lagipun, bukan sahaja untuk golongan wanita, produk pencuci muka untuk golongan lelaki pun sudah banyak sekarang. Terlalu Banyak Produk Penjagaan Kulit Tidak mencuci muka satu hal. Memakai pelbagai produk penjagaan kulit dalam masa yang sama juga sebenarnya boleh merosakkan kulit. Sebagai contohnya, produk yang mengandungi retinol membantu mencegah kedutan tetapi apabila digunakan bersama produk yang mengandungi benzoyl peroxide—bagi mencegah jerawat, akhirnya akan mengeringkan kulit wajah. Permukaan kulit wajah yang kering akan kelihatan kemerahan dan ini akan menyebabkan garis-garis halus nampak lebih jelas. Tidak Cukup Air Air adalah komponen yang sangat penting kepada struktur kulit. Apabila anda kekurangan air,...

Social Media Cleanse Jan13

Social Media Cleanse

Bertitik tolak daripada tindakan beberapa selebriti terkenal seperti Ed Sheeran, Taylor Swift dan ramai lagi, social media cleanse sangat trending pada ketika ini. Istilah ini merujuk kepada tindakan seseorang menjarakkan diri daripada sebarang aktiviti di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Ada yang melakukannya untuk tempoh 24 jam, dan ada juga yang terus ‘bersara’ sekaligus memadam kesemua akaun media sosial yang berkenaan. Mungkin anda  tertanya-tanya apa pula kaitannya dengan kesihatan? Adakah amalan ini berbaloi atau tidak? Mari kita lihat. Tidur lebih lena. Pasti ramai di antara kita yang menghabiskan masa di laman media sosial sebelum tidur, bukan? Namun pada hakikatnya, penggunaan telefon pintar sebelum waktu tidur sebenarnya mengganggu corak tidur anda. Menurut National Sleep Foundation, pancaran sinaran biru dari skrin telefon pintar menganggu penghasilan hormon melatonin yang sepatutnya mencetuskan rasa mengantuk. Jadi dengan merehatkan diri daripada media sosial untuk seketika boleh menbantu anda tidur dengan lebih baik.   Memperbaiki interaksi anda dengan orang sekeliling Menghabiskan masa yang terlalu lama di laman media sosial membawa kepada kecederungan untuk mengasingkan diri, rasa kesunyian dan akhirnya mengakibatkan  kemurungan. Satu kajian mendapati bahawa individu yang meluangkan masa lebih dari dua jam sehari di laman media sosial adalah dua kali ganda lebih cenderung untuk mengasingkan diri berbanding individu yang menghabiskan masa 30 minit sahaja. Laman sosial memang platform yang baik dalam mengekalkan hubungan kekeluargaan dan sahabat handai. Walau bagaimanapun, penggunaan yang tidak terkawal akhirnya mewujudkan komunikasi virtual atau komunikasi bisu yang seterusnya menjejaskan pergaulan fizikal dan komunikasi verbal di dalam situasi sebenar.   Mengurangkan kecelaruan emosi Laman media sosial juga dikaitkan dengan kecelaruan emosi yang melibatkan kemurungan, keresahan, kekecewaan, iri hati dan sebagainya. Apabila anda berehat seketika daripada media sosial, sekurang-kurangnya cetusan emosi yang negatif ini dapat dihindari.   Lebih masa untuk hobi! Apabila berhenti menghabiskan masa di laman sosial,...

Terapi Muzik Jan12

Terapi Muzik

Apakah jenis muzik yang anda gemari? Kebaikan muzik tidak terhad kepada menghilangkan rasa bosan semata-mata. Tahukah anda bahawa muzik juga memberikan kesan yang positif terhadap kesihatan tubuh dan jasmani? Terdapat banyak kelebihan muzik yang mungkin anda belum ketahui. Meningkatkan daya ketahanan Rasanya ramai di antara kita yang memang mendengar muzik ketika bersenam, bukan? Muzik yang rancak boleh meningkatkan daya ketahanan dan motivasi seseorang terutamanya semasa melakukan gerakan senaman yang ekstrem.   Meningkatkan kualiti tidur Antara punca gangguan tidur adalah stress dan keresahan. Oleh sebab muzik yang menyenangkan memberi kesan positif dalam mengatasi kedua-dua faktor berkenaan, ia membantu memperbaiki corak tidur dan dikatakan efektif dalam merawat sesetengah kes insomnia.   Merangsang sistem imunisasi tubuh Kajian mendapati bahawa mendengar muzik yang digemari selama 50 minit dapat meningkatkan tahap antibodi. Mereka juga mendapati bahawa hormon stress (antara faktor yang melemahkan sistem imunisasi) menjadi berkurangan setelah didedahkan dengan muzik.   Melegakan rasa sakit Secara keseluruhannya, muzik memberikan kesan yang positif terhadap pengendalian nyeri (pain management). Percaya atau tidak, terapi muzik mambantu mengurangkan sakit kronik yang disebabkan oleh penyakit osteoartritis, sakit tulang belakang dan reumatoid artritis. Ia juga digunakan bersama-sama dengan anaesthesia di dewan pembedahan dan membantu mengurangkan nyeri pascabedah (postoperative pain). Terapi muzik bukan sahaja membantu melegakan keresahan dan kesakitan pesakit, penggunaan morfin juga dapat dikurangkan. Terdapat beberapa teori yang menjelaskan bagaimana muzik memberikan kesan positif kepada pengendalian nyeri: Muzik membantu memperbaiki daya pengawalanterhadap rasa sakit. Muzik membantu tubuh merembeskan hormon endorfin bagi mengatasi rasa sakit. Muzik berentak perlahan memperlahankan kadar denyutan jantung dan pernafasan.   Mengurangkan simptom kemurungan dan memperbaiki mood. Menurut kajian, rawatan psikologi yang digandingkan dengan terapi muzik dikatakan lebih berkesan berbanding rawatan biasa tanpa diiringi muzik. Muzik dipercayai membantu mengurangkan simptom kemurungan  selain meningkatkan fungsi dalam melakukan aktiviti seharian dan sebagainya. Dalam satu kajian lain pula mendapati bahawa...