3 Jenis Kardio Anda Kena Elak May24

Kongsi

3 Jenis Kardio Anda Kena Elak

Aiman Radzi - 3 Jenis Kardio Anda Kena Elak

Kalau anda rajin membaca entri-entri dalam laman web ini, anda tahu saya selalu sebut yang apa-apa jenis senaman adalah bagus untuk dijadikan senaman bakar lemak dan latihan ketahan. Dengan syarat, ia mengikuti teknik-teknik, prisip-prinsip, dan parameter latihan yang betul!

Senaman-senaman ini, dengan tujuan asal adalah untuk “menyihatkan” badan, tetapi perlaksanaannya tidak menghala diri anda ke arah matlamat tersebut. Malah, kebanyakan jenis kardio ini hanyalah menghabiskan masa anda sahaja. Lebih baik anda fokus dengan senaman yang lebih efektif.

Kursus Kecergasan 2020

Kardio Mesin Elliptical

Mesin elliptical adalah mesin yang anda boleh pegang dan berlari, di mana tempat anda pijak akan berputar untuk menggerakkan kaki anda, dengan pergerakan seolah-olah anda memang sedang berlari (atau lebih tepat berjogging). Mesin ini tersangatlah popular, selepas mesin treadmill.

Kebanyakan gym akan ada mesin ini, dan juga mesin-mesin kardio yang lain. Tempat squat pula yang kurang. Semua takut untuk squat dan deadlift, mungkin?

Masalah: Tidak Mencabar

Berdiri, pegang tempat pemegang, dan kayuh. Itu sahaja. Walaupun anda kayuh laju sedikit, ia tetap tidak memberi cabaran yang banyak seperti senaman-senaman lain. Kalau and risau dengan cabaran dalam dunia kecergasan, kenapa anda terlibat dengan senaman pada mula?

Tujuan awal mesin elliptical adalah untuk mengurangkan tekanannya pada sendi-sendi anda. Tetapi, ia telah menjadi alasan utama mereka yang malas untuk berusaha betul-betul untuk kurangkan berat badan. Semua mahu mudah sahaja, usahanya kurang mahu. Macam mana?

Kardio Berjogging Perlahan

Kardio seperti berjogging dengan kadar perlahan adalah antara cara terbaik untuk mengekalkan diri anda dalam keadaan gemuk berlemak dan hilang jisim otot, malah bagus juga untuk merosakkan sendi-sendi anda apabila kerap berlari nanti.

Masalah: Ramai Tidak “Dicipta” Untuk Berlari

Struktur anatomi setiap individu adalah berbeza. Bukan semua orang dicipta sesuai untuk berjogging jarak jauh. Pernah tengok orang berjogging atau menyertai “run” dengan gaya larian pelik-pelik atau tidak kelihatan seperti semula jadi?

Lagipun, berjogging perlahan untuk masa lama melatih jenis otot yang berbeza dengan latihan bebanan. Jenis latihan kardio sebegini melatih otot yang tidak efektif untuk membakar lemak. Kalau anda nak kurus, anda lebih baik berpaling kepada latihan bebanan dan utamakan yang itu.

Kardio Dengan Stairwalker

Jangan salah faham, mesin stairwalker (panjat tangga) adalah mesin yang sangat bagus untuk melaith ketahanan seseorang. Semestinya, ia bersyarat, iaitu ia perlu dilakukan dengan betul dan bukan sekadar menekan suis mesin, picit butang itu dan ini, lalu mula panjat. Tidak, semuanya mesti mengikuti syarat-syaratnya yang spesifik!

Apabila mesin stairwalker dilakukan secara ala kadar sahaja, anda cenderung untuk mengabaikan postur badan yang betul. Jika ia diteruskan, maka anda turut merisikokan diri dengan sakit badan, terutamanya sakit belakang.

Masalah: Pegang Railing Dan Membongkok

Memang kardio adalah latihan yang memenatkan, tetapi jangan gunakan alasan penat itu untuk mengabaikan form anda ketika berlatih, meskipun ia adalah latihan kardio sahaja! Menaiki tangga dengan mesin stairwalker (atau naik tangga biasa sahaja) memang memenatkan, dan mesin-mesin tersebut ada sediakan railing (tempat pegang) untuk anda imbangkan diri.

Masalahnya, apabila mereka terlalu penat, ramai akan berpaut terus pada tempat pemegang ini dan “menarik” diri mereka naik bagi setiap anak tangga. Badan mereka mula membongkok, dan ia bukan lagi jadi latihan kardio, tetapi ibarat jadi seseorang yang terdesak untuk selamatkan dir daripada kardio. Sudahlah pula dengan tahap kelajuannya yang tinggi, lagi membahayakan dirinya!

Inisiatif Lain

Bagi mesin-mesin di atas, anda perlukan prinsip latihan yang betul untuk jadikan ia latihan yang bagus untuk membakar lemak. Sebaliknya, jika anda mahukan latihan yang mudah, amalkan sahaja senaman berteraskan konsep HIIT. Ada banyak rutin HIIT yang sangat bagus dan mencabar. Mahukan yang mudah untuk percubaan? Cuba rutin yang ini:

  1. Bodyweight Squat x 10 rep
  2. Strict Push-Up x 10 rep
  3. Alternating Reverse Lunge x 8sebelah kaki
  4. Medium Grip Pull-Up x 6 rep
  5. Single Leg Romanian Deadlift x 12 sebelah kaki
  6. Plank x 15 saat

Kesemua ini dilakukan tanpa rehat. Lakukan kitaran rutin ini untuk 3-4 set atau lebih dengan rehat selama 45 saat antara kitaran. Anda boleh juga tetapkan minit (seperti 12 minit) dan lihat berapa banyak kitaran anda boleh habiskan.

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook Twitter YouTube