Cara Mengetahui Keberkesanan Latihan May21

Kongsi

Cara Mengetahui Keberkesanan Latihan

Aiman Radzi - Cara Mengetahui Keberkesanan Latihan

Ramai yang menyangka nombor pada skala penimbang berat adalah segala-galanya. Mereka yang ingin bina otot akan terkejar-kejar untuk menambahkan berat secepat mungkin, manakala sebaliknya bagi mereka yang hendak membakar lemak. Mereka cuba untuk kurangkan berat sebanyak dan secepat boleh.

Masalahnya, nombor pada penimbang boleh jadi satu ilusi semata-mata. Ia tidak melambangkan hasil atau keberkesanan yang benar. Boleh jadi, kenaikan atau penurunan berat berlaku daripada kekurangan air,. Itu biasanya berlaku. Mungkin juga, kekurangan berlaku sebab pembakaran otot dan kenaikan berlaku sebab pertambahan lemak.

Bagi saya sendiri, penimbang berat bukanlah rakan baik anda dalam dunia kecergasan. Ia adalah kawan anda, tapi bukannya kawan yang rapat. Sudah tiba masa anda mencari “rakan” baru untuk menemani jejak kecergasan anda!

Kursus Kecergasan 2020

1- Ambil Gambar Perkembangan

Ini adalah cara yang sangat mudah dan boleh dilakukan bila-bila dan di mana-mana sahaja. Hampir semua orang sudah memiliki telefon pintar yang mempunyai kebolehan untuk menangkap gambar. Wujudkan satu album khas untuk dijadikan sebagai rujukan perkembangan setiap minggu ataupun secara bulanan.

Melalui gambar, anda boleh lihiat tona otot, saiz perut, punggung, pinggang, dan macam-macam lain. Jika badan bertambah sebu, anda dapat kenal pasti masalah tersebut. Berbeza dengan menimbang berat sahaja, ia lebih “flexible” untuk diterjemahkan.

Kalau boleh, ambil gambar pada masa yang sama, tempat sama, pakaian sama, lampu sama, cuba miripkan keadaan pengambilan gambar untuk mendapatkan pembezaan yang lebih tepat.

2- Lihat Tahap Kekuatan

Kekuatan dalam senaman-senaman adalah satu cara yang baik untuk mengukur keberkesanan latihan. Semakin kuat anda jadi dalam senaman-senaman tertentu, semakin baik komposisi badan serta tahap ketahanan anda. Tiga senaman paling mudah untuk diuji tahap kekuatan adalah squat, bench press dan deadlift, tetapi tiada masalah untuk menggunakan senaman-senaman lain pilihan anda. Ia tidak terhenti dengan senaman gym sahaja, latihan kardio turut boleh dijadikan bahan ukur, seperti kecepatan larian, jarak larian, durasi larian, dan lain-lain. Saya cadangkan anda gunakan teknik merekod, samada menggunakan buku, aplikasi telefon, ataupun menyertai kumpulan-kumpulan kecergasan supaya anda dapat tahu tahap anda sekarang.

3- Gunakan Pita Ukur

Tali ukur adalah senjata yang sangat berkesan untuk mengukur keberkesanan latihan. Malah, penimbang berat turut kalah dengan tali ukur sebab penimbang berat tidak menunjukkan samada kenaikan anda adalah kenaikan otot ataupun lemak. Dengan mengukur ukurlilit beberapa bahagian badan, anda dapat menjejak perjalanan kecergasan anda dengan yakin. Perut semakin naik? Itu tanda anda semakin berlemak. Perut kekal ukuran, tetapi bahagian lain mula meningkat? Mungkin sekali itu adalah kenaikan otot yang kuat! Beberapa bahagian yang patut diukur adalah bahagian dada,  pinggul, pinggang, peha, biceps, dan bahu.

4- Memakai Baju Lama Anda

Penimbang tidak menujukkan pengurangan berat badan? Cuba pakai pakaian lama anda, adalah rasa lebih longgar pada pinggang dan ketat pada bahagian tangan, bahu, dan lain-lain? Tahniah, anda telah membakar lemak dan membina otot! Anda sudah tampil lebih fit dan tampan, kacak-bergaya.

Kecergasan bukan sekadar pada alat penimbang berat. Kecergasan mewakili skop yang sangat besar dan setiap orang mempunyai matlamat yang berbeza. Oleh sebab perbezaan inilah, akan ada banyak pendekatan yang berlainan, serta cara-cara yang khusus untuk setiap orang mencapai misi mereka. Jangan terkongkong dengan satu cara spesifik. Buka minda anda dan nikmati perjalanan kecergasan yang menyeronokkkan ini!

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook Twitter YouTube