Kunci Untuk Overhead Press Lebih Kuat Jun15

Kongsi

Kunci Untuk Overhead Press Lebih Kuat

Aiman Radzi - Kunci Untuk Overhead Press Lebih Kuat

Semua orang patut mampu tolak barbell atas kepala mereka, kerana pergerakan sebegini adalah pergerakan semula jadi harian kita. Menjadi kuat dalam overhead pressing mampu tingkatkan prestasi kehidupan, dari segi, kerja-kerja banyak dapat dilakukan dengan baik.

Berapa berat yang patut anda guna untuk overhead pressing? Mudahnya, semua orang patut sasarkan overhead press beban seberat badan mereka sendiri (secara strict press). Ini adalah sasaran umum dan panduan kekuatan asas. Jika anda ingin menjadi lebih kuat, semestinya anda kena press lebih berat daripada berat badan anda!

Mari kita lihat beberapa jenis senaman dan kunci yang anda kena terapkan untuk menjadi lebih kuat dalam overhead pressing. Tidak kira berapa lama anda sudah berlatih, tip-tip ini sudah pasti mampu membantu anda mencapai sasaran tersebut.

Kursus Kecergasan 2020

Tip 1: Latih Rear-Delt (Bahu Belakang)

Otot bahu belakang tidak dinafikan sangat penting untuk pergerakan pressing, meskipun ia berada di belakang. Orang akan kata, bahu hadapan adalah penggerak utama dalam pressing, tetapi otot bahu belakang pula adalah otot yang mengawal pengimbangan bahu anda. Bukan itu sahaja, kesihatan bahu anda turut bergantung pada kekuatan bahu belakang. Turut, mereka yang mahukan bahu lebih bulat, bahagian ini tidak patut ditinggalkan.

Ada macam-macam jenis senaman yang anda boleh buat, seperti face pulls, band pull-aparts, reverse flies, dan berbagai-bagai lagi senaman! Otot ini sukakan dengan senaman yang dilakukan secara skema-rep rendah bersama bebanan ringan. Cuba lakukan 5 set x 20 rep dalam setiap sesi latihan.

Tip 2: Handstand Push-ups

Kalau bench press boleh dikuatkan dengan push-upoverhead press pula boleh dikuatkan dengan handstand push-up. Apakah yang dimaksudkan dengan handstand push-up? Ia adalah sejenis variasi push-up, di mana anda akan lakukan push-up secara terbalik. Ataupun, mungkin lebih paham, kaki di atas dan kepada di bawah. Pergerakannya sangat sama dengan overhead pressing.

Melakukan handstand push-up mampu menguatkan otot-otot di sekitar tulang belikat dan sendi bahu anda yang sudah pasti sangat penting untuk kestabilan sendi semasa overhead pressing. Anda boleh lakukan handstand push-up samada di awal sesi latihan ataupun di penghujung.

Tip 3: Savickas Press

Bukan idea yang bagus juga untuk berlatih berat-berat setiap kali anda masuk ke gym. Ini boleh mendorong kepada overtraining, tidak bagus! Anda boleh jadi lebih lemah daripada biasa dan mendedahkan diri anda kepada kecederaan semasa berlatih. Kalau sudah tercedera, macam mana anda hendak teruskan latihan? Lagilah tertekan dengan keadaaan sebegini!

Jadi, amalkan juga Savickas Press, di mana anda lakukan pressing dengan duduk atas lantai secara kaki melunjur ke hadapan. Cara sebegini memerlukan kekuatan otot teras yang sangat tinggi. Maksudnya, anda bukan sahaja berlatih pressing, malah memaksa core anda untuk menjadi lebih kuat.

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook Twitter YouTube