Masa Terbaik Bersenam Nov18

Kongsi

Masa Terbaik Bersenam

Bila masa terbaik untuk bersenam? Ada yang kata seawal pagi. Ada yang kata petang. Buat masa ini, tiada bukti jelas menuntukkan kalori terbakar lebih banyak di masa tertentu dalam sehari. Cuma masa-masa tertentu boleh jadi pencetus semangat untuk seseorang. Pilih waktu yang anda bersemangat untuk bersenam dan boleh menjadikannya habit.Kursus Kecergasan 2021Ada kajian menunjukkan senaman pagi lebih mudah jadi habit. Tambah rasa tak selesa pada diri sepanjang hari jika tak bersenam. Senaman yang berjadual mampu bantu anda atasi masalah insomnia atau sukar tidur. Senaman mengurangkan adrenaline dan cortisol, serta meningkatkan endorphin yang mana memudahkan seseorang itu tidur. Kekadang yang menjadikan sukar tidur adalah disebabkan pengambilan makanan tambahan seperti fat burner, preworkout dan sebagainya.

Tak kira bila, katakan free hanya jam 10 malam. Lebih baik bersenam daripada tak bersenam.Senaman Malam

 

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube