Orang Terkuat Dunia Jan18

Kongsi

Orang Terkuat Dunia

Hafthor Julius Bjornsson merupakan orang paling kuat di dunia ketika ini. Beliau memegang gelaran World Strongest Man 2018, Arnold Strongman Classic 2018 dan European Strongest Man 2018. Beliau lebih dikenali melalui lakonannya dalam rancangan televisyen, Game of Thrones dengan gelaran, the Mountain.

Hafþór Júlíus Björnsson
Tinggi: 6 kaki 9 inci
Berat: 200kg
Umur: 30 tahun

Diet dan latihan di bawah bukanlah yang beliau ikut pada masa kini, tapi boleh dijadikan rujukan.

Diet

7AM – Telur putih (6-8), telur kuning (1), oatmeal (1 cawan), Buah (1 mangkuk)
10AM – Granola bars (2), oatmeal (1 cawan), protein shake (2 skop)
1PM – Ayam/Ikan/Turkey/Daging (2 lbs), oatmeal (1 cawan), nasi perang (1 cawan), sayur (1 cawan), roti 100% whole grain (4 keping), protein shake (1 skop)
3.30PM – Sayur/Buah (1 cawan), granola bar (2), protein shake (2 skop)
5.30PM – Susu skim (3 cawan), roti 100% whole grain (4 keping), oatmeal (1 cawan), putih telur (6)
7.30PM – Ayam/Ikan/Turkey/Daging (2 lbs), oatmeal (1 cawan), nasi perang (1 cawan), sayur (1 cawan), roti 100% whole grain (4 keping), protein shake (1 skop)
9.30PM – Protein shake (2-3 skop)

Tambahan – Beliau minum 30-35 cawan air sehari. Beliau juga ambil 2 hidangan glutamine dan 1 hidangan creatine sebelum dan selepas bersenam. Beliau juga ambil 3 skop whey protein selepas senaman.

Jangan ikut sepenuhnya apa yang Thor makan. Berat badan dia 200kg.

Latihan beliau pula seperti dibawah;

Macam saya kata sebelum ini, ia merupakan kaedah lama beliau. Mungkin kini banyak perubahan dalam diet dan latihan.

Zaki Khan

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 10 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube