Perlukah Loading Creatine? May10

Perlukah Loading Creatine?...

Jika anda mencari jalan untuk menambahkan lagi peluang membina otot dan menjadi lebih kuat, mungkin anda boleh mencuba creatine. Atau, mungkin sekali anda sudah menggunakannya sekarang. Creatine ada dalam banyak supplement yang lain, termasuklah mass dan pre-workout! Sesetengah orang kata, pengguna creatine sama sahaja dengan pengguna steroid. Ini adalah kenyataan yang tidak berasas sama sekali! Mana boleh creatine disamakan dengan steroid, malah bezanya seperti langit dan bumi. Ada juga yang kata, creatine perlu cycle seperti steroid, sampaikan ada PCT untuk creatine. Macam mana tu? Jika anda baca label pada bekas creatine, ia ada tulis yang anda perlu ada loading phase, maintenance phase, dan cycle week. Adakah semua ini perlu dalam penggunaan creatine? Mari kita lihat. Creatine Untuk Bina Badan Creatine monohydrate adalah sejenis supplement  bina badan yang sangat murah dan berbaloi untuk digunakan. Biasanya, anda tidak perlu ragu-ragu untuk memilih creatine. Maksud saya, anda tidak perlu pening-pening samada perlu atau tidak mengambil creatine. Jika ada wang lebih untuk dibelanjakan, maka tidak salah untuk mendapatkannya. Apabila diambil secara konsisten, ia boleh meningkatkan kualiti dan isipadu latihan, sekali gus menambahkan lagi kekuatan dan perbaiki komposisi badan. Creatine adalah sejenis bahan yang dicipta secara semula jadi dalam badan kita. Sekurang-kurangnya 1g creatine dihasilkan dalam badan kita setiap hari. Jika anda memakan banyak daging dan ikan, ia juga boleh membekalkan anda dengan tambahan 1g lagi creatine kepada anda. Tetapi, ia tidak cukup untuk memanfaatkan kita yang gemar mengangkat besi. Sekurang-kurangnya anda patut ambil 5g creatine untuk mendapatkan hasilnya dalam dunia bina badan. Persoalan Loading Creatine Apabila kita bercakap tentang loading, ia bermaksud anda mengambil creatine dengan dos yang lebih tinggi untuk beberapa hari permulaan sebelum mengurangkan semula dos ke tahap maintenance untuk hari-hari yang berikutnya. Biasanya, loading dilakukan selama 5-7 hari, dan setiap hari anda akan ambil dalam 20g creatine yang dipecahkan kepada 4 kali sehari (5g...

Kesilapan Sewaktu Ambil Pre-Workout May09

Kesilapan Sewaktu Ambil Pre-Workout...

Pre-workout diambil sebelum berlatih untuk meningkatkan tenaga, tidak kira samada untuk bakar lemak, bina otot, untuk buat kardio, angkat besi, atau latihan lain-lain. Boleh dikira, pengambilan pre-workout sudah setaraf dengan pencarian jenama serbuk protein terbaik di pasaran. Benar, ada banyak jenis pre-workout yang dipromosikan sekarang. Kesemua jenis ini mempunyai kandungan yang berbeza-beza dan kesan yang berlainan. Tidak kisah anda pakai apa jenis, yang penting, anda kena elakkan daripada buat beberapa kesalahan ini. Kesalahan 1: Minum Tak Kena Masa Saya ada nampak ramai yang masuk ke gym, buka beg, dan mula masukkan satu atau dua sudu serbuk produk yang mereka beli ke dalam botol air yang mereka bawa. Yang mereka ambil adalah pre-workout. Cuma, betul-betul selepas meminum pre-workout, mereka terus pegang besi. Itu silapnya. Kebiasaannya, rata-rata pre-workout mengambil masa dalam 30-60 minit untuk bertindak. Kalau anda masuk gym, minum , dan terus berlatih, mana sampai 30-60 minit? Bahan dalam pre-workout tersebut belum lagi aktif. Sebab itu, kita akan suruh mereka meminum pre-workout sebelum sampai ke gym lagi. Jangan risau tentang pengambilan terlalu awal. Kesan pre-workout boleh aktif sehingga 3-5 jam selepas pengambilan. Malah, siapa yang ambil waktu petang atau malam, boleh mengganggu tidur. Saya sendiri biasa tak tidur sampai pagi. Kesalahan 2: Minum Waktu Perut Kosong Makan dahulu 30-60 minit sebelum meminum pre-workout, dan minum pre-workout 30-60 minit sebelum pergi ke gym. Senang kata, anda kena makan dalam dua jam sebelum pergi ke gym. Kalau tidak, nanti perut rasa kosong dan boleh pening-pening. Tenaga pun berkurangan. Kalau anda hendak minum pre-workout pada hari tersebut, cuba jangan minum kopi, teh, atau apa-apa yang ada kafein pada hari tersebut. Ini adalah untuk meningkatkan keberkesanan pengambilan pre-workout sebelum pergi ke gym nanti. Kesalahan 3: Pre-workout Tidak Cukup Umph Memang ada banyak pilihan pre-workout, tapi anda masih perlu pastikan...

Tip Pemakanan Untuk Atasi PMS May07

Tip Pemakanan Untuk Atasi PMS...

Wanita adalah golongan yang sangat hebat dan unik. Mereka terpaksa menempuh kitaran-kitaran yang meletihkan setiap bulan. Berperang darahlah jadinya! Tidak seperti lelaki, boleh goyang kaki sahaja tanpa perlu fikir tentang masalah haid yang tidak akan dialami langsung. Tetapi, benarkah lelaki hanya goyang kaki sahaja? Itu sudah menjadi persoalan lain. Bagi wanita, datang bulan adalah satu rutin bulanan (mengikut individu) yang harus dihadapi, tetapi ada pula masa yang menyebabkan meresa berasa tidak senang. Emosi dan pemikiran agak terganggu. Tenaga fizikal pun berkurangan secara drastik. Inilah yang dipanggil gejala PMS! Mari kita lihat beberapa tip untuk bantu kurangkan simptom-simptom PMS. Apakah Itu PMS? Premenstrual Syndrome (PMS) merujuk kepada tanda-tanda perubahan fizikal dan emosi yang berlaku sebelum melalui proses haid. Gejala ini berlaku melalui ketidakseimbangan  hormon estrogen dan progesterone semasa kitaran tersebut. Boleh dikatakan, 85% wanita mengalami simptom PMS semasa hendak datang bulan. Apakah simptom-simptom PMS? Kenaikan acne (jerawat) Rasa sakit-sakit pada bahagian payudara Perut berangin Keletihan Cepat marah Perubahan emosi Biasanya, simptom-simptom ini boleh berterusan untuk enam hari tetapi ia akan berbeza antara individu dan corak simptom turut boleh berubah sepanjang hidup seseorang wanita. Mereka juga boleh mengalami masalah kekejangan otot, sakit perut, masalah mengidam, dan sakit-sakit otot serta sendi. Pemakanan Untuk PMS Jadi, apa yang anda boleh buat untuk kurangkan gejala PMS semasa hendak datang bulan? Mudah sahaja, mulakan dengan mengubah pola pemakanan anda kepada diet yang lebih sihat. Dengan mengambil makanan-makanan yang betul, anda akan kawal tahap gula dalam darah anda untuk menjadi lebih stabil. Ini adalah asas kepada banyak benda, iaitu pemakanan kerana apa yang anda makan, ia bakal melambangkan diri anda. Fiber Dalam Sayur-sayuran dan Buah-Buahan Susah untuk terlebih makan sayur, malah lebih ramai yang kekurangan sayur dalam diet harian mereka. Sayur-sayuran mempunyai sejumlah vitamin dan mineral yang tinggi. Semakin segar sayur tersebut, semakin...

Latihan Sizing Biceps Dan Triceps May07

Latihan Sizing Biceps Dan Triceps...

Sesiapa sahaja yang terlibat dengan dunia besi dan bina badan, sudah pasti akan mahu saiz tangan yang lebih besar. Saya sendiri mensasarkan saiz tangan sebesar 17 inci ataupun lebih lagi! Ia sudah ibarat menjadi satu pertandingan tidak rasmi, iaitu seperti perlumbaan siapakah yang mampu membina tangan paling besar. Dan, sudah pasti tangan lebih besar adalah lambang kepada kekuatan fizikal. Jadi, apakah cara latihan terbaik untuk melatih otot biceps dan triceps anda? Apakah konsep-konsep yang anda perlu tahu? Senaman apakah yang patut anda buat? Jom kita lihat! Anda Tergolong Dalam Mana? Sekarang, apakah jenis latihan yang anda buat? Adakah anda sedang bersedia untuk pertandingan powerlifting, ataupun anda sedang menyiapkan badan untuk pertandingan bina badan dan badan cantik? Apa-apa pun, anda kena tahu beberapa perkara berkaitan dua dunia ini dan bentuk tangan mereka yang hebat.   Triceps Terbesar Milik Powerlifter Mereka yang bergiat dalam sukan powerlifting biasanya adalah pemilik kepada triceps yang besar. Sebab, mereka turut memiliki kekuatan yang amat menakjubkan, terutama dalam tiga pergerakan utama, iaitu squat, bench press, dan deadlift. Disebabkan kekuatan ini (terutama dalam bench press), mereka telah memberi rangsangan hipertropi yang mantap kepada otot triceps mereka. Biceps Bulat Milik Bodybuilder Jika triceps besar milik powerlifter, biceps pula adalah kebanggaan atlit bina badan. Tengok sahaja atlit bina badan semua, macam mana bentuk biceps mereka? Bulat dan tinggi seperti gunung! Ini menunjukkan latihan mereka adalah berkesan dalam pembinaan biceps yang besar. Jika anda hendak begini, sudah pasti anda perlu adaptasikan konsep latihan mereka juga. Dua Dunia Yang Berbeza Tapi Serupa Dunia powerlifting dan bina badan adalah berbeza, sebenarnya. Cara latihan pun berbeza kerana mereka mahukan hasil yang berlainan. Sasaran mereka tidak sama. Tetapi, pada hakikatnya, mereka memerlukan satu sama lain untuk berjaya. Powerlifter memerlukan latihan bina badan untuk membina otot yang lebih besar dan...

Otot Tegang? Cuba Foam Rolling! May06

Otot Tegang? Cuba Foam Rolling!...

Tidak ramai yang tahu tentang foam rolling. Pernah tengok alat-alat berbentuk silinder di gym yang seperti span keras? Ada pelbagai jenis warna dan texture “bunga”. Alat ini adalah foam roller dan ia mempunyai banyak kelebihan jika digunakan dengan betul. Foam Rolling Meredakan Ketegangan Teknik yang diaplikasikan dalam foam rolling adalah self-myofascial release (SMR). Anda “mengurut” diri sendiri untuk meregangkan satu lapisan di bawah kulit anda yang membaluti otot. Ramai daripada kita mempunyai lapisan fascia yang ketat, menyebabkan otot ktia rasa tegang dan sakit-sakit. Foam rolling berfungsi dengan memberi pengurangan tona otot melalui tindakbalas pada sistem saraf. Tona otot bukan bermaksud bentuk otot, tetapi pengucupan otot waktu rehat. Orang yang ada tona otot yang tinggi, maksudnya waktu berehat seperti membaca artikel ini sahaja, badan mereka berasa keras-keras. Seperti pesakit strok pula, ada kemungkinan untuk kena satu kondisi di mana tona mereka meningkat, menyebabkan badan mereka sangat keras kerana otot menguncup terlalu kuat. Dengan mengenakan foam rolling pada otot-otot yang tegang, tekanan yang diberikan terhadap otot akan merangsang receptor pada sistem saraf untuk meredakan ketegangan otot. Berasa tegang dan otot ketat dikenali sebagai neural-lock. Jadi, saraf anda akan “melepaskan brek” yang menjadikan otot anda ketat. Foam Rolling Selepas Latihan Foam rolling sesuai dilakukan selepas habisnya latihan anda sebagai salah satu insiatif untuk mempercepatkan pemulihan (recovery). Apabila anda habis berlatih, tahap keradangan akan meningkat pada otot-otot yang anda kerjakan. Pernah dengar tentang delayed-onset of muscle soreness (DOMS)? Ia adalah rasa sakit-sakit yang anda alami sehari-dua selepas latihan. Sesi foam rolling selepas berlatih yang mensasarkan otot-otot spesifik untuk beberapa minit akan merangsang pemulihan dengan membantu melancarkan peredaran darah. Pentingya kita lancarkan perjalanan darah selepas latihan adalah untuk “membersihkan” otot latihan anda dengan membawa darah-darah baru dan menapis darah-darah lama. Nutrien-nutrien yang penting untuk pembinaan otot juga dapat dibawa dan meresap dengan berkesan ke dalam otot! Cuba Begini...

Angkat Berat Dan Kehidupan May02

Angkat Berat Dan Kehidupan...

Jangan ingat kita pergi berlatih di gym, semata-mata untuk mendapatkan tubuh fizikal yang lebih baik dan untuk tujuan kesihatan. Malah, jika dikaji dengan betul-betul, golongan yang datang ke gym untuk sihatkan tubuh badan sebenarnya adalah minoriti sahaja. Yang lain, akan datang untuk memiliki badan mantap untuk tujuan-tujuan tertentu. Itu adalah hak masing-masing. Meskipun anda buat bukan untuk kesihatan, kelebihan-kelebihan yang datang daripada latihan di gym adalah tidak disangkal lagi. Sebelum saya mula menceburi bidang kecergasan dan kesihatan, saya adalah seorang yang kurus dan agak lemah. Pemalu dengan masyarakat dan kurang keyakinan diri. Kemudian, saya mengenali dunia besi dan mula bergiat dalam sukan-sukan kekuatan. Percaya kata saya, sesiapa sahaja yang konsisten dan cekal dengan fitness akan setuju apabila saya kata, kecergasan mengubah diri mereka ke arah lebih cemerlang! Tahan Dengan Cabaran Dan Dugaan Angkat berat bermaksud anda mengerah badan anda untuk berkerja dengan bebanan-bebanan yang orang biasa hanya mampu geleng kepala tengok. Ya, bukan semua orang boleh angkat berat-berat, tetapi dengan masa dan latihan, anda boleh angkat beban yang dulu anda sangka hanya angan-angan. Kenapa? Sebab, anda berusaha dan melawan penat-lelah serta keletihan untuk mencapai tahap tersebut. Dalam hidup, bukan mudah untuk mencapai sesuatu. Anda kena usaha sedaya upaya untuk mencapai sebarang matlamat dan kejayaan. Untuk membina otot, menjadi kuat, dan membakar lemak, ia menggunakan prinsip yang sama. Semuanya mengambil masa, tetapi jika anda mampu bertahan, anda akan berasa puas hati kerana pencapaian anda adalah berbaloi dengan usaha. Dugaan dalam hidup semestinya berat. Dunia besi mengajar anda untuk berdiri semula apabila anda jatuh ditimpa dengan cabaran yang begitu hebat sekali. Lihat orang yang berjaya dalam dunia, mana ada yang tidak pernah jatuh! Semuanya berjaya kerana mereka mampu berdiri tegak selepas beratus-ratus kali tersungkur ke muka kegagalan. Tapi, kegagalan hanyalah cikgu yang mengajar kita untuk mencari jalan...

Whey Untuk Kuruskan Badan May01

Whey Untuk Kuruskan Badan...

Dalam kalangan bina badan, protein whey adalah sejenis protein yang, boleh dikatakan, mustahil tidak diketahui oleh penggemar besi. Mana tidaknya, hampir semua atlit bina badan menggunakan protein ini. Ia bukan sesuatu yang luar biasa, kerana ianya adalah susu, seperti susu-susu yang anda beli di kedai, cuma yang ini tinggi protein. Disebabkan ia bagus untuk membina badan kerana kandungan protein yang tinggi, namanya melekat sebagai supplement untuk membina badan sahaja. Tidak ramai tahu, ia adalah sejenis supplement yang bagus untuk kesihatan. Malah, kalau anda mahu turunkan berat badan juga, protein whey boleh bantu anda untuk mencapat matlamat tersebut! Dah Ambil Protein Ke Belum? Protein whey telah ditunjukkan untuk mempunyai kesan positif terhadap hormon kita yang terlibat dengan penghadaman, otak, dan juga peredaran darah. Secara ringkasnya, protein whey mempunyai kesan untuk memberi rasa kekenyangan dan menghalang kelaparan berbanding protein yang lain seperti protein casein. Jom kita lihat lagi kenapa protein whey bagus untuk penurunan berat badan: 1- Meningkatkan Hormon Untuk Melawan Kelaparan Dalam protein whey, ada beberapa kompaun yang mempunyai kesan tertentu dalam badan kita. Salah satunya dipanggil Glycomacro protein yang berperanan besar untuk melawan kelaparan. Glycomacro protein juga dipercayai mampu meningkatkan rembesan cholecystokinin, iaitu sejenis hormon dalam usus kita. Hormon tersebut menghantar signal kepada otot untuk berasa kenyang. 2- Memberi Isyarat Bekalan Tenaga Tersedia Antara sumber protein yang anda, protein whey mengandungi leucine (sejenis asid amino) yang paling banyak dan terbanyak sekali untuk setiap gram. Satunya, leucine amat penting untuk menjana pertumbuhan otot. Jadi, bagi mereka yang mahu bina badan, leucine adalah asid amino yang dikira “lubuk emas” pada mereka. Kenapa? Ia meningkatkan pengaktifan mTOR, dan meskipun ia penting untuk bina badan, ia memberi satu lagi kesan iaitu menghantar isyarat kepada otak anda yang ada tenaga tersedia dalam badan. Jadi, anda tidak perlu makan lebih untuk dapatkan...

Log Latihan 3 May01

Log Latihan 3

Masuk sudah bulan baru dengan semangat dan harapan baru! Bulan Mei dimulakan dengan cuti umum (Hari Pekerja). Dapatlah kita berehat sikit bersama keluarga daripada tekanan kerja dan lain-lain. Tambahan pula, bulan Ramadhan pun semakin hampir tiba. Bolehlah kita buat persiapan sikit-sikit untuk berpuasa nanti!   Ada sedikit kesilapan dalam jadual latihan saya. Jika anda rujuk log latihan sebelum ini (Log Latihan 2), saya menyatakan yang program latihan GVT akan berlangsung sehingga hujung April. Jadi, saya hanya teruskan seperti yang saya kta. Apabil dilihat semula kepada jadual asal, rupanya GVT sudah patut habis di awal April! Tidak mengapa, kerana latihan tersebut masih mendatangkan hasil. Sekarang, saya mengubah suai sedikit latihan dan berada dalam satu program dipanggil Push/Pull. Penghabisan GVT Letih sungguh dalam program GVT, tambahan dengan macam-macam halangan dan pertukaran gym. Jadi, untuk konsisten dengan satu-satu jenis senaman agak sukar sebab perbezaan mesin dan kemudahan (gym saya di Ipoh tiada tempat untuk lakukan freeweight squat). Walaupun begitu, latihan masih diteruskan. Ini adalah stat penghujung program GVT dan permulaan Push/Pull: Berat badan: 74kg Ukur lilit tangan: 16inci +- (tidak dipam) Ukur lilit pinggang: 33.5inci   Kiranya, dalam masa hampir lima bulan latihan menggunakan konsep 10×10, saya berjaya naikkan berat badan sebanyak 4kg, ukur lilit tangan naik lebih kurang 1inci dan kenaikan pinggang adalah terkawal. Cuma, kena kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat sahaja untuk kurangkan perut kembung. Bagi saya, kenaikan ini agak memuaskan hati kerana dalam tempoh satu tahun, saya telah mendapat banyak perubahan dari segi fizikal dan kekuatan. Push/Pull Workout Kalau anda pernah terbaca entri Jenis Pecahan Latihan Terbaik, anda mungkin pernah dengar tentang latihan ini. Malah, saya memang ada kongsikan secara kasar latihan saya menggunakan program ini dalam artikel tersebut.   Push/Pull boleh dikira sejenis latihan yang melatih seluruh badan dalam satu-satu sesi latihan. Biasanya, apabila orang...

Squat Atau Leg Press? Apr29

Squat Atau Leg Press?...

Saya tak berapa biasa dengan hari-hari tertentu untuk bahagian tertentu. Maksud saya, biasanya ramai akan jadikan Isnin sebagai latihan dada, dikenali juga sebagai Hari Latihan Dada Sedunia (International Chest Day). Bagi saya, tiada sebarang hari tertentu untuk melatih bahagian tertentu. Tapi, itu bukan perbincangan kita hari ini. Apa hari anda berlatih kaki? Ada yang berlatih kaki di awal minggu, ada yang di hujung. Sesetengah orang berlatih sekali seminggu, ada juga yang boleh buat lebih. Tidak lupa juga, yang berlatih kaki sebulan sekali, tiga bulan sekali, setahun sekali, atau tidak pernah langsung! Itu adalah pilihan mereka, dan tidak pelik lagi apabila kita lihat abang sado di gym berbadan besar berkakikan lidi. Kalau anda penggemar latihan kaki atau tidak pernah tinggalkan latihan tersebut, mana anda pilih dulu, squat ataupun leg press? Selalunya, ramai lagi guna leg press daripada beratur dekat squat rack. Kenapa ramai takut untuk squat? Ataupun, adakah leg press lebih baik untuk hipertropi kaki? Dengar Dan Lihat Dahulu Tengok atlit bina badan professional. Banyaknya akan buat leg press dengan banyak sekali! Tengok di YouTube sahaja ada beratus-ratus video jaguh bina badan dunia dengan senaman leg press. Sebelah kaki, dua kaki, kaki tinggi, kaki rendah, buka lebar, buka kecil, macam-macam jenis variasi ada! Dan, mereka ini juga memiliki kaki yang sangat besar dan mantap. Maksudnya, leg press lebih baik daripada squat, bukan? Salah seorang jurulatih terkemuka, Charles Poliquin, sendiri telah menyatakan beberapa kajian yang mendapati, apabila squat dan leg press yang dilakukan dengan jumlah rep yang sama, leg press mampu menjana lebih banyak rembesan growth-hormone (GH) berbanding squat. Tapi, Sebenarnya Begini… Meskipun atlit-atlit dunia gemar melakukan leg press, mereka yang betul-betul mempunyai kaki mantap sebenarnya turut mempunyai prestasi squat yang sangat menakjubkan! Mereka akan menjadikan squat sebagai prioriti dahulu sebelum melakukan leg press. Atau, mereka dahulunya telah membina asas yang mantap dengan squat sebelum menjadikan leg press sebagai “pencukup perisa” kepada latihan dan pembesaran otot kaki mereka. Menurut beberapa kajian,...

Teh Hijau Untuk Bakar Lemak Apr28

Teh Hijau Untuk Bakar Lemak...

Betulkan teh hijau mampu mendatangkan kesan idaman ini iaitu pembakaran lemak? Ada yang percaya, ada yang tidak. Kesilapan ramai orang adalah mengambil inisiatif teh hijau ini dengan harapan ia mendatangkan kesan ajaib. Maksud saya, minum teh hijau tapi bersenamnya tidak, makan pula tak terjaga. Ini bukan cara sebenar penggunaan teh hijau. Konsep asas pembakaran lemak harus diterapkan sebelum menggunakan sebarang inisiatif lain untuk mempercepatkan proses ini. Kenapa Dengan Teh Hijau? Teh hijau adalah antara minuman kesihatan yang berkesan dan berbaloi untuk diminum selalu. Ia diambil daripada daun camelia sinensis dan dikatakan mampu membantu semua organ dalam badan kita. Ia boleh menjaga kesihatan jantung, hati, melancarkan peredaran darah, melawan kanser, anti-diabetik, dan juga boleh membakar lemak. Teh hijau mengandungi sedikit kandungan kafein. Maksudnya, teh hijau boleh jadi minuman untuk merangsang sistem saraf anda. Tetapi, ia tidak terhenti di situ. Teh hijau turut mengandungi theobromine dan theophylline, di mana dua bahan kimia ini mampu merendahkan tekanan darah, merehatkan saluran pernafasan, dan merangsang jatung kita. Macam Mana Boleh Bakar Lemak? Salah satu kesan teh hijau adalah carb-blocking, di mana kesan ini, apabila dipasangkan dengan peningkatan metabolisme melalui meminum teh hijau, menjadi minuman kesihatan ini satu pilihan yang baik dalam proses menurunkan berat badan. Masalahnya, ramai daripada kita telah mendapat kafein yang banyak seharian melalui minuman-minuman seperti kopi dan teh. Jadi, ini menyahaktifkan kesan teh hijau yang kita mahu. Kimia yang menjalankan pembakaran lemak dalam teh hijau dipanggil epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Secawan teh hijau mengandungi 50mg sahaja, walhal untuk mendapatkan kesan pembakaran lemak, anda patut dapatkan antara 400-500mg. Banyak sungguh, bersamaan dengan meminum 6-8 cawan teh hijau sehari. Apa yang anda boleh buat adalah dengan mendapatkan supplement yang mengandungi EGCG yang tinggi, ataupun supplement teh hijau yang betul-betul dipercayai. Cara lain adalah dengan mengurangkan pengambilan kafein seharian. Kurangkan kopi, teh, supplement preworkout, dan yang seumpama...