Produk Guna Halal JAKIM Palsu Mar13

Kongsi

Produk Guna Halal JAKIM Palsu

Saya sering kali diajukan soalan, adakah produk MXT memiliki Sijil Halal dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia, JAKIM dan memiliki kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, KKM seperti yang diwarwarkan?

MXT

Melalui semakan status halal di direktori halal Malaysia, produk tersebut tidak mempunyai sijil pengesahan halal Malaysia. Carian atas nama syarikat juga mendapati bahawa syarikat tersebut tidak berdaftar dengan sistem atau direktori halal. Anda semua boleh buat carian di:

http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia

Kursus Kecergasan 2021Penyalahgunaan logo halal boleh disabit salah bawah Akta Perihal Dagangan (APD) 2011.

Bila periksa di bawah KKM juga, tiada. Boleh periksa di:

http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm

Demi tujuan pengesahan, satu sesi perbualan telah berlaku di laman sosial dengan pemilik produk ini.

MXT1

MXT2

MXT3

MXT5

MXT6

Daripada perbualan, apa yang saya faham adalah, produk ini tiada sijil halal JAKIM tetapi diyakini halal oleh pemiliknya. Manakala yang dikatakan KKMnya dah bertukar kepada USM. Akan tetapi melalui promosinya, dilabelkan Berkelulusan KKM. Untuk pengetahuan semua, KKM dan USM tak sama. Pemilik pusing sana sini untuk elak menjawab persoalan yang diutarakan.

MXT4

Adakah disebabkan ingin melariskan produk? Sanggup menipu orang ramai menggunakan logo halal JAKIM secara tidak sah?

Jika tanya dari segi keberkesanan, elok tanya pengguna.

Testimoni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=615076721898586&set=o.357324995202&type=3&theater

Adakah produk ini menggunakan hype marketing semata-mata? Indah khabar daripada rupa? Bahagian itu, tiada komen daripada saya. Saya bukan pengguna produk.

Kenyataan saya disambut oleh seorang peniaga MXT. Apabila dia melihat saya flip tire, terkeluar soalan ini daripadanya.

Red

Hmm, apa jawapan anda?

Berikutan isu ini, saya ditanya pula tentang produk Height Up. Produk yang dipopularkan untuk tinggikan badan. Ia juga menggunakan halal JAKIM dalam promosinya. Apabila periksa dalam direktori halal. Ia tidak mempunyai halal JAKIM juga. Kenapa mereka perlu menipu untuk melariskan produk? Adakah anda percaya peniaga yang sanggup menipu sebegini?

Height Up juga dilaporkan oleh Sahabat Halal.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=513243638788015&set=a.384393308339716.1073741828.384370181675362&type=1&theater

Height Up

Bukan niat saya untuk menutupkan periuk nasi seseorang. Tapi pengguna berhak tahu. Minta maaf jika entri saya menyinggung perasaan sesiapa.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube