Apa itu Fistula arteriovenous dural tulang belakang?

Jom baca artikel kali ini yang membahas mengenai penyakit tulang belakang yang dilaporkan oleh kajian-kajian sebagai suatu penyakit yang kerap ditemui namun merupakan suatu penyakit yang sukar didiagnosis.Fistula arteriovenous dural tulang belakang (AVFs) adalah kecacatan vaskular yang paling biasa pada tulang belakang. Menurut kajian oleh Krings et al, penyakit ini tidak mempunyai asal usul yang jelas, walaupun dilaporkan boleh berpunca daripada punca yang boleh dikenal pasti seperti kecederaan kepala traumatik (atau fistula AV traumatik), jangkitan, pembedahan otak, trombosis vena atau tumor. (1) Kajian oleh W Brinjikji, et al melaporkan yang Penyakit tisu penghubung seperti displasia fibromuskular, neurofibromatosis jenis 1, sindrom Marfan, dan sindrom Ehlers-Danlos sering dilihat pada pesakit dengan AVF. (2)

 

Arteriovenous (AV) shunt terletak di dalam dura mater berhampiran dengan akar saraf tulang belakang di mana darah arteri dari arteri radiculomeningeal memasuki vena radikular. Bukan itu sahaja, malahan peningkatan tekanan vena tulang belakang membawa kepada penurunan saliran vena tulang belakang normal, kesesakan vena, dan penemuan klinikal myelopati yang progresif.(2)

 

Secara ringkas, saluran darah yang tidak normal adalah spinal dural arteriovenous fistula,dimana hubungan saluran yang abnormal atau lebih dikenali sebagai fistula yang secara tidak normal menghubungkan arteri dan vena yang terletak pada kawasan penutup sumsum tulang belakang atau dikenali sebagai dura. (2)

Kursus Kecergasan 2024

Terapi atau rawatan penyakit atau kondisi ini harus ditujukan untuk menutup shunting zone, sama ada dengan embolisasi superselektif dengan agen embolik cecair atau dengan pendekatan pembedahan saraf. Selepas penyumbatan fistula, perkembangan penyakit boleh dihentikan dan peningkatan gejala biasanya diperhatikan secara berkala. (2)

 

Walaupun penyakit ini dilaporkan sebagai penyakit vaskular tulang belakang yang paling biasa ditemui, namun fistula arteriovenous dural tulang belakang (SDAVFs) jarang berlaku dan masih merupakan penyakit yang sukar untuk didiagnosis. Bukan itu sahaja,  jika tidak dirawat dengan optimal and cepat ia boleh membawa kepada morbiditi yang besar dengan gejala saraf tunjang yang progresif dan mampu menyebabkan kecacatan yang progresif (lumpuh). (2)

 

Oleh kerana simptom klinikal yang ditemukan pada pesakit SDAVFs adalah tidak spesifik, pakar neuroradiologi dan pakar tulang belakang selalunya merupakan doktor pakar pertama yang membangkitkan kemungkinan diagnosis ini dan diagnosis penyakit ini bergantung terutamanya pada pengimejan MRI. Tambahan. untuk pemahaman yang menyeluruh tentang penyakit ini dan untuk merancang strategi terapeutik, angiografi penolakan digital spinal terpilih (DSA) harus dilakukan terhadap penderita SDAVFs.(3)

 

Dilaporkan yang kebanyakan pesakit mempunyai prognosis yang baik jika dirawat dengan cepat. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat atau rawatan tertangguh mampu menyebabkan disfungsi saraf tunjang progresif dan akhirnya lumpuh. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, rawatan adalah disyorkan. (3)

 

Para pembaca sekalian, jika anda mempunyai gejala-gejala seperti rasa kebas di bahagian pinggul hingga hujung kaki, sakit di bahagian pinggul bila duduk dalam jangka masa yang panjang, rasa sakit yang menyerupai kejutan elektrik dari bahagian pinggul hingga hujung kaki atau sendi di bahagian pinggul menjadi ketat mohon dapatkan rawatan di hospital dengan kadar segera. (3)

 

  1. Salahuddin H, Buehler M, Zaidi S. Spinal Arteriovenous Fistula. Journal of Vascular and Interventional Neurology. 2017;9(5):15.
  2. Krings T, Geibprasert S. Spinal dural arteriovenous fistulas. American journal of neuroradiology. 2009;30(4):639-48.
  3. Marcus J, Schwarz J, Singh IP, Sigounas D, Knopman J, Gobin YP, et al. Spinal dural arteriovenous fistulas: a review. Current atherosclerosis reports. 2013;15:1-7.
Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: