Jangan Tercedera Seperti Saya, Belajar Daripada Kesilapan!

Sepanjang saya melakukan latihan, ada beberapa kali yang saya mengalami kecederaan. Saya kira hampir semua orang juga mengalami benda yang sama. Lambat laun, secermat mana pun kita berhati-hati, pasti akan lalui juga detik hitam (kecederaan dalam latihan).

 

Soalnya, adakah kecederaan anda serius ataupun ringan sahaja? Adakah anda mengalami kecederaan yang terus menyebabkan anda tidak boleh berlatih, ataupun kecederaan yang hanya memerlukan rehat seketika?

Kursus Kecergasan 2024

Kecederaan Yang Pernah Saya Alami

 

Saya masih ingat lagi, kecederaan pertama saya adalah pada beberapa bulan terawal saya mula berlatih dengan besi. Saya sertakan satu video latihan saya ketika itu.

 

 

Nah, anda boleh lihat saya yang sedang melakukan rack pull seberat 160kg dengan form yang tidaklah begitu cantik berbanding sekarang. Sejurus selesai set ini, saya mengenakan tali pinggang (kerana ramai suruh pakai untuk keselamatan).

 

Mungkin nasib tak menyebelahi saya, pada set yang saya menggunakan tali pingganglah saya tercedera. Selesai mengangkat bebanan tersebut saya terus terbaring hampir 15 minit tanpa kemampuan untuk bangun.

 

Selepas dari itu saya terpaksa berhenti daripada melakukan deadlift hampir 6 bulan. Saya mengalami kecederaan pada bahagian sendi sacroiliac.

 

Masa itu baru saya faham bahawa penggunaan tali pinggang tidak menjamin keselamatan. Yang penting adalah teknik, pernafasan, kondisi badan, dan tidak berlatih secara melulu.

 

Sampai Tak Boleh Tidur, Baring Pun Sakit!

 

Antara kecederaan lain yang sangat memberi kesan pada kerja latihan saya berlaku sewaktu saya masih belajar di UniKL (sekitar tahun 2016). Saya sertakan video set overhead press yang saya lakukan sehingga menyebabkan kecederaan.

 

 

Dalam video ini anda boleh lihat saya sedang mengangkat bebanan seberat 70kg sahaja. Selepas selesai angkatan tersebut, terasa seperti ada sesuatu yang tidak kena dengan leher saya. Tak lama kemudian, kesakitan tersebut bertambah sehingga menyebabkan saya terpaksa hentikan latihan seketika.

 

Keesokan harinya, saya mengalami kesakitan yang teramat pedih sehingga tidak boleh menoleh sama ada ke kiri atau pun ke kanan. Kesakitan tersebut berlarutan sehingga hampir dua bulan.

 

Menurut ahli fisiologi merawat saya, katanya saya mengalami sedikit koyakan pada bahagian otot leher dan saya memerlukan rehat yang lama untuk kembali pulih.

 

Daripada kecederaan inilah saya memahami bahawa bukanlah sepanjang masa sepatutnya kita berlatih menggunakan berat hampir kepada 1-rep maksimum kita. Adalah lebih selamat jika kita mengamalkan latihan yang melebihkan isi padu (menambah jumlah ulangan) berbanding berlatih dengan intensiti yang terlalu tinggi pada julat ulangan yang rendah.

 

Kecederaan Yang Terkini

 

Meskipun saya telah masuk hampir tahun ke-9 latihan, saya masih lagi manusia yang melakukan kesilapan dan masih lagi belajar. Kecederaan masih berlaku tetapi saya dapat mengawal tahap kesakitan yang dialami dan saya tahu cara untuk mengurangkan risiko kecederaan tersebut daripada menjadi lebih parah.

 

Seperti sekarang, apa yang saya alami adalah sedikit ketidakselesaan pada bahagian lutut kiri saya (berlaku semasa saya mencuba memecahkan rekod rep terbaru – baca artikel yang lepas di sini). Hal ini berlaku kerana kekerapan ataupun frekuensi squat yang terlalu tinggi.

 

 

Kekerapan adalah satu faktor, kekurangan melakukan regangan, latihan mobiliti, dan mengabaikan latihan untuk kestabilan otot turut menyumbang kepada ketidakselesaan tersebut.

 

Tidak lupa juga, kenaikan bebanan yang digunakan secara drastik turut menjadi sebab kenapa sendi mudah sakit walaupun otot mampu menampung bebanan tersebut. Di sini kita tahu yang otot mudah untuk jadi kuat, lebih cepat berbanding sendi kita.

 

Kesimpulan

 

Beberapa perkara yang anda boleh ambil daripada kisah ini adalah:

 

  1. Penggunaan tali pinggang memerlukan skill, teknik dan cara yang betul, serta perlu digunakan hanya pada masa yang sesuai.
  1. Latihan 1-rep maksimum (1RM) atau yang terlalu hampir dengannya bukan patut dilakukan dengan kerap kerana ia berisiko tinggi. Fokus menjadi lebih kuat dengan cara melakukan lebih banyak ulangan.
  1. Jangan terlalu mengejar penambahan bebanan dalam masa yang singkat. Pentingkan juga latihan untuk kestabilan otot.

 

Saya doakan anda semua boleh mempelajari sesuatu daripada kecederaan kecederaan yang saya alami. Bak kata pepatah; “one man’s trash is another man’s treasure”.

Aiman Radzi

Aiman Radzi

Penggemar sukan melibatkan kekuatan fizikal, Aiman Radzi kini kembali lagi untuk berkongsi perjalanan dan pendapatnya tentang latihan dengan pembaca semua!

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: