Karbohidrat dalam Pemakanan dan Kencing Manis

Healthy food rich in carbohydrates, top view

Zat karbohidrat dalam pemakanan adalah sumber tenaga utama dalam diet orang Asia. Kuantiti dan kualiti karbohidrat memainkan peranan yang sangat penting dalam pencegahan dan pengurusan diabetes. Makanan atau minuman yang mempunyai nilai indeks glisemik yang tinggi mampu menimbulkan tindak balas glisemik dan insulinemik yang lebih tinggi dan mampu menyebabkan rintangan insulin dan diabetes jenis 2 (Type 2 Diabetes, T2D) melalui fungi sel beta yang berkurang.(1) Artikel kali ini membincangkan bukti yang mengaitkan karbohidrat dalam pemakanan dengan Kencing Manis.

Tahukan anda, kira-kira 18.3 peratus atau 3.9 juta penduduk dewasa Malaysia berumur 18 tahun ke atas menghidap diabetes, yang bersamaan dengan satu daripada lima orang dewasa. (2) Kuantiti karbohidrat dalam pemakanan dan juga kualiti didapati dikaitkan dengan jumlah kes diabetes secara global.

Kajian oleh Gross et al melaporkan bahawa Amerika mempunyai kadar obesiti yang sangat tinggi pada abad ke-20 bukan sahaja pada orang dewasa tetapi juga pada kanak-kanak. Kajian mereka selanjutnya mencadangkan bahawa terdapat perubahan besar dalam kualiti karbohidrat daripada diet berasaskan bijirin penuh pada dekad pertama abad ke-20 kepada karbohidrat ditapis melalui makanan yang diproses seperti sirap jagung menjelang akhir abad ke-20. Ini mengakibatkan penurunan kandungan serat diet yang dikaitkan dengan peningkatan prevalens T2D dan obesiti. Tahap fruktosa yang lebih tinggi dalam sirap jagung dikaitkan dengan sindrom metabolik (MS) dan juga resistant insulin, terutamanya di AS(3)

Kursus Kecergasan 2024

 

Kedua-dua glycaemic load (GL) dan glycaemic index (GI) dalam pemakanan telah dikaitkan dengan beberapa parameter risiko metabolik dalam petani wanita Jepun dengan tabiat pemakanan tradisional Jepun. Beras sebahagian besarnya menyumbang kepada jumlah karbohidrat dan pengambilan tenaga dalam populasi ini dan dalam hal itu berbeza jika dibandingkan denga populasi di negara barat. (4)

GI diet berkorelasi positif dengan glukosa puasa dan triasilgliserol, indeks jisim badan (BMI), dan hemoglobin terglikasi (HbA1c), manakala GL pemakanan berkorelasi positif dengan glukosa puasa dan triasilgliserol dan berkorelasi negatif dengan kolesterol HDL. GI dan GL, terutamanya ditentukan daripada beras putih. (4)

Bukan itu sahaja, malahan kajian yang dilakukan oleh Villegas et al pada wanita Asia melaporkan hubungan positif antara pengambilan karbohidrat, GI dan GL, dan kejadian T2D dan perhubungan yang lebih kuat diperhatikan antara pengambilan nasi putuh dan risiko T2D.(5)

Berdasarkan beberapa kajian yang dilampirkan didalam artikel ini, Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa karbohidrat berlebihan dikaitkan dengan kedua-dua kerentanan kepada T2D dan juga kawalan diabetes yang lemah dan terdedah kepada komplikasi diabetes, terutamanya dalam populasi Asia.

Sumber karbohidrat seperti bijirin penuh, kekacang, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang dan biji-bijian yang boleh ditambahkan dalam pemakanan kita. Sumber karbohidrat seperti bijirin halus dan roti putih, minuman manis atau jus buah-buahan, biskut dan pastri dinasihatkan untuk diambil dalam kuantiti yang terhad.(5) Kesimpulannya, semuanya adalah soal diet seimbang dan kesederhanaan dalam apa yang seseorang makan, adalah kunci kepada pemakanan yang sihat.

1. Mohan V, Unnikrishnan R, Shobana S, Malavika M, Anjana R, Sudha VJTIjomr. Are excess carbohydrates the main link to diabetes & its complications in Asians? 2018;148(5):531.
2. Koo HC, Tan LK, Lim GP, Kee CC, Omar MAJIJoER, Health P. Obesity and Its Association with Undiagnosed Diabetes Mellitus, High Blood Pressure and Hypercholesterolemia in the Malaysian Adult Population: A National Cross-Sectional Study Using NHMS Data. 2023;20(4):3058.
3. Gross LS, Li L, Ford ES, Liu SJTAjocn. Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment. 2004;79(5):774-9.
4. Murakami K, Sasaki S, Takahashi Y, Okubo H, Hosoi Y, Horiguchi H, et al. Dietary glycemic index and load in relation to metabolic risk factors in Japanese female farmers with traditional dietary habits. 2006;83(5):1161-9.
5. Villegas R, Liu S, Gao Y-T, Yang G, Li H, Zheng W, et al. Prospective study of dietary carbohydrates, glycemic index, glycemic load, and incidence of type 2 diabetes mellitus in middle-aged Chinese women. 2007;167(21):2310-6.

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: