Kesan Pola Tidur Terhadap Tahap Hormon Kortisol

Kortisol adalah hormon yang membantu kita fokus dan peka. Kortisol juga membantu kita bangun pada waktu pagi dan merupakan bahagian semula jadi daripada tindak balas tekanan badan, meningkatkan kadar denyutan jantung dan membantu kita bersedia untuk melawan atau melarikan diri daripada bahaya (flight or fight response). Jom baca artikel kali ini yang membahas kesan tidur terhadap hormon kortisol. (1)

 

Hormon ini dihasilkan oleh paksi adrenal pituitari hipotalamus (paksi HPA), yang merupakan sebahagian daripada kedua-dua sistem saraf pusat dan sistem endokrin. Ia terdiri daripada kelenjar adrenal di bahagian atas buah pinggang anda dan hipotalamus dan kelenjar pituitari di otak.(1)

 

Malahan, hormon kortisol tidak menjejaskan pola tidur secara negative kerana tubuh manusia memerlukan irama kortisol yang sihat untuk memastikan kitaran tidur anda terkawal. Adalah optimal untuk manusia mempunyai tahap kortisol yang lebih tinggi pada waktu pagi untuk membantu kita bangun, dan tahap yang lebih rendah pada waktu petang untuk membantu kita tertidur.(2)

 

Bukan itu sahaja, kehilangan tidur dan sambungan kortisol yang tinggi berlaku dua arah. Tahap kortisol yang tinggi pada waktu petang boleh menyebabkan kurang tidur dan kehilangan tidur boleh meningkatkan tahap kortisol anda. (2)

 

Disamping itu, tahap kortisol yang tinggi juga boleh menyebabkan atau mengekalkan gangguan tidur seperti insomnia kronik dan apnea tidur obstruktif. Tahukan anda, tahap kortisol yang tinggi dikaitkan dengan obesiti dan penambahan berat badan.(2)

 

Anda boleh mengurangkan tahap kortisol yang tinggi dengan cepat dan semula jadi dengan beberapa cara dan antaranya adalah dengan menurunkan tahap tekanan anda, melaksanakan rutin waktu tidur yang disiplin, memperbaiki pola pemakanan dan meningkatkan kualiti tidur kita.(2)

Kursus Kecergasan 2024

 

Ramai pasti tertanya-tanya adakah pola tidur yang tidak teratur menyebabkan tahap kortisol yang tinggi? Kehilangan tidur dan sambungan kortisol berjalan dua arah. Kehilangan atau kekurangan tidur adalah tekanan pada tubuh badan manusia dan secara langsung meningkatkan tahap hormon kortisol.(3)

 

Kajian oleh O’Byrne et al melaporkan yang kekurangan tidur atau pola tidur yang tidak teratur boleh menyebabkan peningkatan tahap kortisol pada hari berikutnya. Walaupun seseorang individu mendapat 5.5 jam tidur, aktiviti harian yang dilakukan oleh sesetengah daripada kita semasa minggu kerja boleh menyebabkan peningkatan tahap kortisol pada petang berikutnya.(3)

 

Selain tidak mendapat tidur yang cukup secara keseluruhan, gangguan tidur seperti bangun pada waktu malam (yang boleh menyebabkan kortisol tinggi) juga merupakan tekanan stress dan ini boleh mencetuskan lebih banyak penghasilan hormon kortisol.(3)

 

Kesimpulannya, para pembaca tidak perlu mengetahui tahap kortisol dengan tepat. Namun para penbaca harus mengamalkan pola tidur yang sihat dan gaya hidup untuk mengawalnya. Cuba kekalkan pola tidur yang teratur, dapatkan tidur yang cukup setiap malam, dan pastikan tahap tekanan atau stress yang rendah terutamanya sebelum waktu tidur.

 

1. Leproult R, Copinschi G, Buxton O, Van Cauter E. Sleep loss results in an elevation of cortisol levels the next evening. Sleep. 1997;20(10):865-70.
2. Morgan E, Schumm LP, McClintock M, Waite L, Lauderdale DS. Sleep characteristics and daytime cortisol levels in older adults. Sleep. 2017;40(5):zsx043.
3. O’Byrne NA, Yuen F, Butt WZ, Liu PY. Sleep and circadian regulation of cortisol: a short review. Current opinion in endocrine and metabolic research. 2021;18:178-86.

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: