Air Mineral, Perlukah? Dec06

Air Mineral, Perlukah?...

1. “Tubuh kita memerlukan 19 Mineral Organik yang didapatkan dari haiwan dan tumbuhan. Sedangkan Mineral tidak organik (yang berasal dari air tanah) tidak dapat dimanfaatkan tubuh dan hanya membahayakan kesihatan.” – Paul Bragg, Ph.D, penulis buku “Water, The Shocking Truth”. 2. “Sayur dan buah-buahan adalah sumber utama mineral bagi tubuh kita.” (bukan air minum) – Badan PBB World Health Organization (WHO)   3. “Mineral tidak organik dalam air minum adalah penyebab banyak penyakit manusia.” – Dr. Charles Mayo, Mayo Clinic, USA 4. “Ginjal tidak dapat bekerja bila sistem penyaringannya tersumbat oleh Mineral tidak organik.” – Dr. Allen E. Banik,  “Your Water And Your Health.”   5. “Mineral Organik jauh lebih mudah diserap melalui usus dan lebih aktif dalam tubuh daripada Mineral tidak organik.” – Jabatan Pertanian dan Makanan Pemerintah Kanada.   6. “Terus terang, kadar mineral dalam air minum tidak memberikan efek baik yang bermanfaat bagi tubuh.” – Stephen Kay, International Bottled Water Association 7. “Mineral yg terkandung dalam air adalah trace mineral dlm bentuk yang jauh lebih besar dari yang boleh diserap tubuh, mineral dalam bentuk tidak organik yg tidak dapat diserap oleh tubuh tetapi dapat diserap oleh tumbuhan dalam proses fotosintesis yang akan menghasilkan mineral organik ada pada akar, batang, daun, bunga dan buahnya. Jadi kalau mencari mineral, dapatkan mineral jenis organik dari tumbuhan, buah-buahan, haiwan (mereka makan tumbuhan, bukan makan batu) bukan menggunakan air mineral yang hampir keseluruhan kandungan mineral di dalamnya ialah mineral tidak organik. Kerana mineral tidak organik ini tidak dapat diserap dan hanya akan menjadi penyumbat pembuluh darah dan timbunan komposit seperti batu di ginjal.” – Dr.(Naturopathy) Ir. Donny Hosea MBA. PhD. Indonesia                    ...

Panjat Tangga – Stair Climbing Oct16

Panjat Tangga – Stair Climbing...

Betul tak alasan yang paling biasa kita dengar “Aku tak sempat pergi Gym, takde masa @ takde kemudahan”? Kadang-kadang kita terperangkap dalam ilusi kena ada kemudahan gym macam mesin lari @treadmill, dumbell, barbell atau mesin-mesin khas dulu baru boleh bersenam, bakar lemak, bina otot. Kita lupa tengok disekeliling kita memang dah ada dengan kemudahan & macam-macam benda yang mudah + free untuk diguna. Tak percaya sila buka mata tengok ada tak lantai, dinding, tangga, bendul rumah, taman permainan, bar monyet & macam-macam lagi boleh senarai ada dekat kawasan rumah kita. Moral cerita, fokus pada apa yang kita ada lupakan apa yang kita tak ada. Dalam pengalaman saya sebagai jurulatih kesihatan, apa yang kita ada sudah memang cukup. Tunggu nak guna sahaja. Dalam entri ringkas kali ni saya akan cerita senaman mudah, murah bahkan percuma, tapi sangat hebat untuk dapat bentuk badan idaman dengan hanya menggunakan ‘tangga’.  Senaman ini dinamakan Senaman Panjat Tangga 😉 Panjat Tangga antara senaman pilihan atlit-atlit professional bertaraf dunia. Dari pemegang rekod dunia olahraga Usain Bolt, Pemenang pingat emas olimpik renang Michael Phelps, lumba basikal, atlit pendayung perahu laju, pemain rugby, pemain bola sepak dunia yang bernilai juta-juta. Rocky Balboa (Sylvester Stallone) pun mengangkat tangan gaya Berjaya dengan berlagu latar “Gonna Fly Now” selepas senam panjat tangga Muzium. OBJEKTIF: Bakar lemak (jadi slim lansing, V-shape – Wow!) menguatkan paru paru-jantung, bina super stamina, menguatkan bentuk otot, bina lower-body strength dan lover-body Power Development dengan latihan Aerobic & Anaerobic Senaman Panjat Tangga. TEKNIK-CARA: Mula-mula pergi dekat tangga berdekatan, bagi yang tinggal kat flat, apartmen atau kondo 20 tingkat memang bonuslah! Lagi tinggi lagi bagus tapi untuk permulaan 2-3 tingkat tangga pun boleh. Mulakan dengan Warm-Up (Panaskan badan) – panjat (melangkah) naik sampai ke atas dengan kadar normal biasa naik tangga, stretch/relax bila...