Gay Nov27

Kongsi

Gay

Bila bercerita pasal gym, sentiasa dikaitkan dengan gay. Gym seolah-olah telah menjadi tempat buruan untuk gay mencari mangsa baru. Bukan sahaja gym, laman sosial seperti facebook pun telah digunakan. Nampak sahaja seorang lelaki bermain gym melalui gambar, terus tambah sebagai rakan.

‘Hi’
‘Boleh berkenalan?’
‘Besar badan abang, geram saya tengok’
‘bang, nak peluk’

Kursus Kecergasan 2021Bayangkan ayat daripada seorang lelaki kepada lelaki. Saya sendiri nak muntah baca. Kenapa mereka ini tidak tertarik pada perempuan? Bukankah perempuan itu sesuatu yang indah, dengan bentuk badan seperti gitar, dengan lekuk-lekuknya dan sebagainya yang indah pada wanita.

Apa yang menyebabkan homoseksual? Terdapat banyak perdebatan atau kajian tentang penyebab homoseksual. Adakah terdapat genetik gay? Apakah homoseksual disebabkan oleh faktor-faktor alam sekitar, seperti didikan, pencabulan kanak-kanak, kekurangan kasih sayang seorang ibu atau bapa? Atau adakah ia sesuatu yang boleh diwarisi seperti warna kulit atau rambut?

Terdapat pelbagai kajian mengenai punca homoseksual, perdebatan itu berpecah-pecah antara ahli sains dan fundamentalis agama. Banyak kajian psikologi mentakrifkan ianya orientasi seksual yang kekal seperti daya tarikan seksual, emosi, romantik dan ikatan atau tarikan ke arah orang lain. Seseorang tidak perlu menjadi homoseksual atau heteroseksual tetapi boleh merasai tarikan antara kedua-dua jantina. Orientasi seksual berkembang mengikut masa yang berbeza dalam hayat seseorang dan menentukan adakah mereka heteroseksual, gay, lesbian, atau biseksual.

Kebanyakan mereka mengatakan bahawa kelakuan seksual tidak sama dengan orientasi seksual. Ada gay yang juga terlibat dalam heteroseksual. Adakah homoseksual itu satu pilihan atau dilahirkan begitu?

Jika homoseksual adalah disebabkan oleh ciri-ciri genetik atau semula jadi, maka mereka, gay atau lesbian tidak dapat menukar orientasi seksual mereka walaupun mereka mahu. Tetapi, jika homoseksual adalah disebabkan oleh beberapa faktor seperti alam sekitar, maka gay dan lesbian boleh berubah dan menjadi lurus dengan terapi yang bersesuaian.

Kebanyakan gay ditanya, kenapa mereka menjadi gay? Mereka menjawab, mereka dilahirkan begitu. Tetapi tahukah anda, berdasarkan semua kajian, tiada kajian yang mengatakan terdapat genetik gay. Ini bermakna, tiada orang yang dilahirkan gay. Gay adalah pilihan mereka. Bukan salah Tuhan melahirkan mereka sebagai gay. Terdapat sekumpulan gay yang cuba menyalahkan Tuhan kerana melahirkan mereka sebagai gay.

kan cantik perempuan itu?

Menurut kajian, kenapa seseorang menjadi gay?

– Kurangnya kasih sayang seorang ibu atau ayah. Sejak kecil, dia tidak mendapat kasih sayang daripada seorang lelaki atau perempuan, yang mana apabila besar cenderung berubah menjadi seorang gay atau lesbian.

– Pengaruh bersekitaran, samada melalui rakan-rakan, ahli keluarga, dan sebagainya.

– Mengalami masalah dengan kaum berlainan. Sebagai contoh, mungkin menghadapi kesukaran memikat perempuan, atau perempuan pernah menipunya, atau pernah menyaksikan banyak kes cerai termasuk yang melibatkan keluarga terdekat sehingga menanam di dalam fikiran yang perempuan itu teruk, atau pernah berdepan dengan apa-apa masalah penderaan seksual atau disaat mereka memerlukan seseorang, tiada perempuan yang pernah hadir, kebiasaannya lelaki dan sebagainya.

– Kurang didikan agama. Kurang didikan atau kurang penghayatan. Ada yang mungkin telah dididik tetapi masih tergolong dalam golongan begini. Jadi boleh kata kurang penghayatan.

– Persekitaran seperti bersekolah di sekolah untuk lelaki sahaja, masuk penjara dalam satu tempoh yang lama dimana hanya ada satu kaum sahaja di dalamnya dan sebagainya.

– Pengaruh media. Ramai artis gay yang menjadi idola. Kurangnya rancangan khas untuk lelaki dan sebagainya.

Adakah gay boleh diubah kembali menjadi normal, heteroseksual?

Disebabkan gay adalah pilihan dan tiada genetik gay, jadi seseorang itu boleh diubah, tetapi bergantung kepada dirinya sendiri. Antara pilihan, menghadiri sesi terapi, kelas agama dan sebagainya. Sokongan orang disekeliling juga amat penting supaya tidak kembali ke kancah itu.

Antara Rujukan

http://www.narth.com/docs/istheregene.html

Nota: Saya meminati perempuan cantik.

daripada belakang pun cantik

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube