Paru-paru Berair Aug17

Kongsi

Paru-paru Berair

Radang paru-paru atau paru-paru berair atau pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang boleh menyebabkan batuk, demam dan masalah sukar bernafas. Apa yang menyebabkan radang paru-paru ini?

Kursus Kecergasan 2021

Radang paru-paru selalu bermula apabila anda menyedut kuman ke dalam paru-paru anda. Mempunyai penyakit jangka panjang atau kronik, seperti asma, penyakit jantung, kanser atau kencing manis menjadikan anda lebih cenderung mendapat radang paru-paru.

Tanda-tanda

– Batuk berkahak atau mungkin disertai dengan darah
– Demam
– Sesak nafas
– Menggigil, mungkin sekali atau kerap
– Sakit dada
– Rasa letih
– Loya dan muntah
– Cirit birit

Adakah mandi lewat malam menyebabkan masalah paru-paru berair?

Ia tidak kira bila atau di mana anda mandi. Bakteria dan virus mungkin berada di mana-mana. Atypical mycobacteria hidup di dalam air paip. Bakteria ini tahan pada klorin. Orang-orang tertentu seperti perokok dan warga tua di mana tahap antibodinya lebih lemah senang menerima kehadiran bakteria ini ke dalam paru-paru. Majoriti besar orang tidak menghadapi masalah untuk mandi pada bila-bila masa, pada apa-apa suhu. Jadi tidak ada masalah untuk mandi lewat malam. Nikmati mandi anda!

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube