Syabas Harimau Muda! Nov22

Kongsi

Syabas Harimau Muda!

Tahniah Malaysia kerana berjaya memenangi pingat emas acara bola sepak Sukan SEA XXVI selepas menewaskan Indonesia 4-3 menerusi penentuan sepakan penalti di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, malam tadi.

Kursus Kecergasan 2021Bola sepak seolah-olah dilihat sebagai acara utama Sukan SEA, ibu kepada segala pingat, dengan peminat yang sangat ramai berbanding acara lain. Menang bola ibarat menang segalanya. Daripada perlawanan, dapat dilihat daripada segi kecergasan, pemain Malaysia jauh ketinggalan berbanding pemain Indonesia. Pemain Malaysia boleh dilihat cergas untuk 75 minit pertama sahaja. Tetapi pemain Malaysia memiliki ketahanan mental yang kuat dan terus berjuang sehingga ke tahap akhir. Syabas Malaysia!.

Walau bagaimana pun, kebanyakan penyokong tidak menunjukkan semangat kesukanan. Apa yang dapat dilihat, kedua-dua belah pihak maki hamun dan bertengkaran. Keluar status di laman sosial yang tidak elok dilihat. Apakah ini yang sepatutnya dibawa oleh sukan? Adat permainan ada menang ada kalah. Janganlah sehingga timbul permusuhan macam nak perang. Mungkin kali ini, Malaysia bernasib baik, akan datang mungkin Indonesia pula menang. Bola itu bulat. Apa pun boleh jadi.

Apa-apa pun, tahniah kepada Indonesia yang mengungguli Sukan SEA XXVI dengan pungutan pingat terbanyak diikuti dengan Thailand dan Vietnam. Malaysia hanya mampu menduduki tempat ke 4.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube