Arnold Classic Strongman 2023

Minggu ini, 3 & 4 Mac telah berlangsung pertandingan Strongman antara yang terbesar dunia iaitu Arnold Classic Strongman dengan 5 acara dipertandingkan iaitu Max Deadlift, Upspunnen Stone Throw, Timber Carry, Wheel of Pain dan Austrian Oak.

Mitchell Hooper berjaya merangkul gelaran juara Arnold Classic Strongman 2023 dan membawa pulang 80,000 USD. Mateusz Kieliszkowski dan Bobby Thompson di tempat kedua dan ketiga.

Manakala, Victoria Long mempertahankan kejuaraannya tahun ini untuk kategori wanita. Rebecca Robert di tempat kedua. Beliau sebenarnya peserta gantian untuk atlet yang cedera. Andrea Thompson pula di tempat ketiga.

Video

Keputusan

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: