Hukum Gerakan Newton

Siapa yang tak pernah dengar mengenai hukum gerakan Newton? Tipulah kalau tak pernah dengar, tingkatan 4 mesti sudah belajar dalam mata pelajaran Fizik. 🙂

Setiap pergerakan manusia ketika bergerak atau secara berobjektif seperti bersenam dan sukan spesifik boleh diintepretasi mengikut hukum gerakan Newton. Kaedah latihan fizikal adalah berlandaskan hukum inertia, pecutan dan daya tindakbalas.

Tidak mengira apa jua bentuk pergerakan lurus atau putaran pada paksi dan satah sagittal, frontal serta tranverse, segalanya termasuklah lajunya dan tangkasnya pergerakan dengan kesan graviti ke atas badan boleh ditafsir dengan hukum gerakan Newton.

Anatomic Planes with Labels copy

Hukum gerakan Newton pertama menyatakan bahawa sesuatu objek akan kekal dalam keadaan asalnya, iaitu dalam keadaan pegun atau dalam keadaan halaju seragam jika tiada daya luar bertindak ke atas suatu objek.

Gunakan aplikasi hukum Newton pertama ini untuk tingkatkan intensiti rutin senaman anda. Dengan mengurangkan kesan inertia (bahasa pasarnya ialah ‘cheating’ 🙂 ) pada setiap fasa pergerakan, secara asasnya membantu mengurangkan risiko kecederaan dan menyebabkan penguncupan otot agonis, antagonis dan sinergis, pada titik yang sepatutnya. Ini akan menghasilkan kesan adaptasi otot dan tisu secara efektif dan optimum.

Hukum gerakan Newton kedua pula menyatakan bahawa kadar perubahan momentum adalah berkadar terus dengan daya paduan yang bertindak ke atas suatu objek pada arah yang sama dengan arah tindakan tersebut.

Bermaksud disini, kita boleh bermain dengan variasi halaju dalam penambahan daya. Antara yang boleh dilakukan ialah tambahkan rintangan bendalir seperti angin dan air sebagai daya (intensiti) tambahan dalam rutin latihan anda, contohnya berenang melawan arus, berlari atau berjalan mendaki cerun bukit atau dengan alat treadmill beserta ‘inclination’.

Hukum gerakan Newton ketiga menyatakan bahawa untuk setiap daya tindakan, terdapat satu daya tindakbalas yang mempunyai magnitud sama dan bertindak pada arah yang bertentangan.

Dapatkan intensiti dan halaju dengan sentuhan satah fizikal seperti lantai dan dinding untuk menghasilkan daya tindakbalas satah tersebut. Dengan ini, penguncupan otot akan berlaku dengan mantapnya. Kesan hukum Newton ketiga ini lebih signifikan dengan rutin latihan pliometrik atau ‘explosive’. Cuba lakukan pergerakan seperti Jump squat, anda akan terasa otot kaki lebih menguncup kerana perlu menyerap daya tindakbalas tambahan akibat graviti pada satah tersebut berbanding Regular squat.

Pemahaman mudah mengenai hukum-hukum gerakan Newton ini sangat penting kerana boleh membantu anda mengelakkan plateau dan memahami fenomena yang berlaku disebalik setiap daya biomekanikal yang berlaku pada badan anda dan seterusnya dapat memperbaiki dan memantapkan lagi teknik yang sedia ada.

bitches-be-crazy-newtons-law

“The part can never be well unless the whole is well.”
-Plato-

Akasa Bina

Akasa Bina atau nama sebenarnya Alif Syamim Syazwan Ramli merupakan seorang Terapis Senaman, Jurulatih Peribadi dan Pengamal Urutan Sukan atau Sport Massage yang diperakui. Bertindak sebagai Strength and Conditioning Coach untuk Team Zaki Khan, dan juga merupakan penulis kedua webblog Zaki Khan. Menjadi atlit sukan Pencak Silat dan juga sebahagian dari barisan atlit Strongman. Pernah menyertai latihan ketenteraan selama 3 tahun.

Disamping aktif dengan minat yang mendalam dalam bidang kesihatan dan kecergasan untuk tujuan membantu masyarakat di Malaysia dalam menuju ke arah kehidupan yang lebih sihat, beliau juga merupakan seorang penyelidik dan kini sedang meneruskan pengajian lanjutan di UPM dengan tumpuan kepada Aerodinamik dan Biomekanik (Avian). Banyak terlibat dalam konferens-konferens antarabangsa di dalam dan luar negara. Pernah menyertai projek antarabangsa di Aachen University of Applied Science, Aachen, Jerman pada tahun 2010.

Facebook Twitter  

1 thought on “Hukum Gerakan Newton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: