Ejakulasi Pramatang Feb28

Kongsi

Ejakulasi Pramatang

‘arrrgghhh’
‘erh, apa abang ni, pancut awal’Kursus Kecergasan 2021Pernahkah anda berada di situasi ini? Ataupun suami anda pancut awal tanpa sempat anda merasa nikmatnya. Ejakulasi pramatang adalah satu keadaan di mana seorang lelaki berejakulasi lebih awal daripada pasangannya. Pancutan pramatang juga dikenali sebaai ejakulai pantas, klimaks pantas atau PE. PE ditakrifkan apabila seorang lelaki mencapai orgasme awal lebih daripada lima puluh peratus pertemuan seks mereka. Ada kalanya mungkin seorang yang terangsang ejakulasi lebih awal. Sesekali boleh dimaafkan, tetapi kalau berkali-kali?Faktor psikologi biasanya menyumbang kepada ejakulasi pra-matang. Ianya boleh disebabkan oleh kemurungan sementara, tekanan ke atas perkara-perkara lain, harapan yang tidak realistik terhadap prestasi, sejarah penindasan seksual, kekurangan keyakinan, aktiviti onani dimana onani memaksanya keluar awal untuk keseronokan sendiri berbanding hubungan seksual yang merupakan hubungan dua hala dan juga interpersonal diri seperti kekurangan komunikasi antara rakan, konfliks perasaan atau sebarang konfliks yang tidak dapat diselesaikan yang mengganggu kemesraan emosi. Lelaki yang kurang akses kepada wanita juga berkemungkinan berdepan masalah ini berbanding mereka yang biasa bersama wanita.

Apakah rawatan yang sesuai untuk PE? PE dikategorikan dalam 2 kategori iaitu ejakulasi pra-matang dan ejakulasi pramatang disfungsi. Ada yang memerlukan ubat-ubatan sebagai pilihan pertama dan terapi. Ada juga yang memerlukan kaunseling untuk meningkatkan keyakinan, terapi tingkah laku atau psikopendidikan untuk menjelaskan ejakulasi awal yang tidak teratur adalah variasi normal. Terapi urutan juga boleh membantu tetapi bukan urut batin di rumah urut geli-geli.

Dapoxetine adalah serotonin pendek bertindak secara pemilihan pengambilan perencat (SSRI) yang dipasarkan untuk rawatan ejakulasi pra-matang. Dapoxetine ialah ubat yang terkawal. Tramadol diluluskan oleh FDA. Terdapat pelbagai lagi ubat atau herba yang digunakan dalam rawatan seperti produk Vimax dan sebagainya. Ada lagi satu kaedah iaitu dengan menyuntik dadah vasodilator terus ke dalam zakar untuk membantu lelaki mengawal pancutan pra-matang dan mengekalkan ereksi mereka.

Tahukah anda

1. Ejakulasi terbanyak lelaki dalam 1 jam yang direkodkan adalah 16 kali.
2. Pancutan terjauh direkodkan adalah 5.71 meter.
3. Kelajuan purata pancutan lelaki adalah 45.05 km sejam.
4. Rekod perempuan mencapai orgasme dalam masa 1 jam adalah 134 kali.
5. Lelaki normal yang kuat boleh mencapai ejakulasi sebanyak 5 hingga 6 kali dalam tempoh 6 jam tanpa henti dan sekurangnya memberi pasangan perempuannya mencapai orgasme sebanyak 16 kali.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube