Teori Gelongsor Actin Myosin Sep18

Kongsi

Teori Gelongsor Actin Myosin

Teori Gelongsor Filamen atau Sliding Filament Theory adalah keadaan teringkas gentian otot bergerak. Actin dan Filamen masuk menggelongsor di antara satu sama lain.

Apa yang menyebabkan Actin Filamen bergerak?

Kursus Kecergasan 2021Myosin Filamen mengandungi globular kecil yang dipanggil jambatan rentas yang mengikut interval masa yang ditetapkan. Jambatan rentas ini menarik Actin Filamen dan menyebabkan pergerakan.

Di sekeliling myofibril terdapat retikulum sarcoplasmic. Retikulum sarcoplasmic menyimpan kalsium dan membebaskan kalsium dan seterusnya menyebabkan pergerakan atau kontraksi otot.

Apabila otak menyampaikan impulse, terminal saraf ini membebaskan bahan kimia yang dipanggil acetylcholine. Acetylcholine merangsang retikulum sarcplasmic untuk membebaskan simpanan kalsium kepada otot. Kalsium seterusnya diikat kepada troponin iaitu sejenis protein di Actin Filamen. Mengikut teori gelongsor filamen, ikatan ini berubah ke bentuk tropomyosin. Ikatan ini menyebabkan pergerakan boleh dilakukan berulang kali.

Actin Myosin Sliding Theory ini sukar diterangkan dalam entri seringkas ini. Sekurang-kurang penjelasan ringkas ini dapat menunjukkan kepentingan kalsium dalam pergerakan. Apabila kalsium cukup dalam diet anda, anda boleh melakukan pergerakan dengan ulangan yang tinggi. Sebagai contoh, jika selama ini mungkin hanya boleh mengangkat 100kg dengan ulangan 10 kali, tetapi jika kalsium mencukupi, mungkin boleh mengangkat 12 kali.

Jika anda ada peruntukan tambahan, tambahlah kalsium dalam bentuk makanan tambahan. Jika latihan berintensiti tinggi, anda boleh ambil sehingga 3000 mg sehari. Jika biasa, sekadar dalam lingkungan 1000 hingga 2000 mg. Ia membantu secara tidak langsung dalam membentuk otot dan membakar lemak.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube