Pengenalan Anatomi Dec25

Kongsi

Pengenalan Anatomi

Hari ini kita bercerita pasal anatomi badan. Paling kurang pun kita tahu asas tentang badan kita. Saya ingat lagi, pernah bagi talk dalam 1 seminar bercerita pasal calf, di akhir seminar itu, bila bertanya di mana calf? Ada yang tunjuk bahagian bahu. Tak tahu lah sama ada dia tak faham bahasa inggeris atau mungkin tak faham langsung. Kenapa perlu tahu pasal anatomi? Sekurang-kurang bila kita baca dalam mana-mana buku atau artikel tulis latihan squat mensasarkan otot quadricep, kita tau di mana letaknya otot itu.

Antara yang penting seperti pectoralis major (dada/chest), lattisimus Dorsi (belakang/back/wing), biceps brachii (tangan hadapan), triceps brachii (tangan belakang), rectus abdominis (perut), erector spinae (belakang pinggang), quadriceps (paha hadapan), biceps femoris (paha belakang/hamstring), gastrocnemius (betis/calf), gluteus maximus (punggung/butt), deltoid (bahu/shoulder)Kursus Kecergasan 2021

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube