Kesan Sampingan Steroid Anabolik

Masih ramai lagi yang suka-suka hendak mengambil steroid. Tak sabar hendak kelihatan besar dan cantik luaran. Dengan steroid yang kini seolah-olah gula-gula di pasaran, mudah didapati. Mungkin ramai yang tidak tahu, di Malaysia sendiri pun banyak kes yang dilaporkan disebabkan penggunaan steroid. Antara kes yang rasanya ramai tahu, seorang meninggal di dalam kereta di sekitar Kuala Lumpur, atau mungkin seorang lagi yang agak bernama, meninggal selepas balik daripada latihan, dengar cerita urat berdekatan dengan kepala meletup kerana tekanan. Terlalu banyak kes tekanan darah tinggi dilaporkan disebabkan steroid anabolik. Kes saraf, dan jantung, rasanya ramai yang tahu siapa dan sebagainya. Tetapi ada peniaga steroid siap mengatakan terlalu sedikit kes dilaporkan semata-mata untuk melakukan produknya. Antara kesan sampingan penggunaan dadah sukan ini adalah:

Apa kata Dr C.P. Lee?

Kursus Kecergasan 2021

Agresif

Pengguna berubah tingkah laku menjadi agresif. Seorang pengguna steroid yang tidak boleh mengawal dirinya, cenderung untuk bertindak luar biasa seperti memukul isteri, anak-anak. Mudah naik angin. Menjadi seorang yang panas baran. Keagresifan seseorang mungkin berguna jika digunakan dalam latihan atau kerja seharian tetapi berapa ramai yang dapat mengawalnya?

Jerawat

Kebiasaanya jerawat akan naik pada seseorang yang tidak tahu cara mengawal kenaikan jerawat ketika menggunakan steroid anabolik. Masalah jerawat timbul apabila makan makanan berminyak. Kelenjar sebaceous merembeskan minyak pada kulit dengan diransangkan oleh androgen. Penggunaan steroid androgenik biasanya boleh menjadi teruk dan kemungkinan boleh merosakkan kulit.

Renjatan Anaphylaktik

Renjatan anaphylaktik adalah reaksi alahan terhadap kehadiran protein asing dalam badan. Ia seperti yang biasa berlaku pada seseorang yang mempunyai alahan pada ubat tertentu, makanan tertentu dan sebagainya. Dengan masalah ini, kadang-kadang otot licin diransang untuk kontrak yang boleh menyekat seseorang daripada bernafas.

Kecacatan Lahir

Steroid anabolik boleh memberi kesan mendalam kepada pembangunan janin. Sidrom adrenal kemaluan adalah yang paling membimbangkan di mana janin perempuan boleh membangunkan organ pembiakan lelaki. Wanita tidak seharusnya menggunakan steroid anabolik atau ubat lain yang boleh memudaratkan janin dan sentiasa melakukan pemeriksaan doktor.

Pembekuan Darah

Penggunaan steroid anabolik meningkatkan masa prothrombin atau masa yang diambil untuk darah beku terbentuk. Ini dapat dilihat pada seseorang yang mengambilnya, jika berlaku pendarahan atau luka akan mengambil masa lama sedikit untuk darah berhenti.

Penyakit Kardiovaskular

Penggunaan steroid anabolik boleh memberi kesan kepada tahap LDL (low density lipoprotein), HDL (high density lipoprotein) dan paras kolestrol. LDL membantu dalam pembetukan kolestrol atau plak pada dinding arteri. Pengguna steroid anabolik menurunkan kepekatan HDL dan meningkatkan LDL.

Pembedahan bypass jantung

Kanser

Ada jenis steroid boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Antaranya sebatian alfa alkylate seperti anadrol 50. Steroid jenis cucuk kurang memberi tekanan pada hati berbanding jenis makan. Penggunaan steroid anabolik biasa dikaitkan dengan peningkatan aktiviti plasma oleh enzim hati seperti aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, alkaline phosphatase, lactate dehydrogenase, and gamma glutamyl transpeptidase. Kes kanser kurang dilaporkan tetapi kerosakkan hati merupakan perkara biasa bagi pengguna steroid anabolik.

Kemurungan

Penggunaan steroid jelas akan memberi kesan kepada paras hormon dalam badan yang seterusnya mengakibatkan perubahan pada perasaan. Kemurungan berlaku apabila peningkatan androgen atau estrogen yang ketara. Ini adalah biasa bagi pengguna lelaki. Dalam tempoh menghentikan penggunaan steroid, paras estrogen mungkin ketara tinggi dengan tahap testosteron yang rendah.

Gynecomastia

Kesan Gynecomastia adalah pembangunan tisu payudara wanita dalam badan lelaki. Ini berlaku apabila paras estrogen meningkat disebabkan pengguaan androgen kuat seperti testosteron, dianabol (love), anabol (bintang) dan sebagainya. Estrogen berlebihan bertindak ke atas reseptor di dalam payudara dan merangsang pertumbuhan tisu buah dada.

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi sering dikaitkan dengan penggunaan steroid yang melibatkan penukaran estrogen seperti testosteron dan sebarang metabolic blocker. Peningkatan estrogen meningkatkan paras air dan garam dalam badan dengan ditambah tekanan pada latihan bebanan juga penambahan berat badan yang mendadak.

Keguguran Rambut

Kehilangan rambut dikaitkan dengan tahap androgen khususnya DHT metabolite lebih kuat testosteron. Istilah teknikal untuk rambut gugur jenis ini adalah androgenik alopecia yang merujuk kepada interaksi kedua0dua hormon lelaki androgenik dan kecenderungan genetik.

Sistem Imunisasi

Pengguna steroid anabolik menunjukkan penurunan sistem imunisasi. Jika terdedah pada virus, bakteria merbahaya, senang mendapat jangkinan. Sekiranya demam, akan demam teruk.

Pembedahan buah pinggang

Kerosakan Buah Pinggang

Fungsi buah pinggang adalah menapis dan menyingkirkan produk sampingan daripada badan termasuk steroid yang mana sebahagiannya disingkirkan melalui air kencing. Kerosakan buah pinggang paling mungkin berlaku apabila pengguna steroid ada tekanan darah tinggi.

Kerosakan Hati

Kerosakan hati yang ketara pada pengguna C17 sebatian alfa alkylate. Dalam beberapa keadaan boleh menyebabkan kerosakan teruk. Salah satu penyakit biasa dikaitkan dengan pengguna steroid anabolik adalah hepatitis peliosis dimana hati membentuk penyimpanan darah sista. Penggunaan steroid anabolik juga meningkatkan paras toksik di hati.

Pembesaran Prostat

Kanser prostat adalah kanser yang biasa pada seorang lelaki. Komplikasi prostat dipercayai disebabkan hormo androgenik. Baca entri Kanser Prostat.

Pengecutan Testis

Disebabkan ada penyaluran hormon testosteron daripada luar, testis akan mematikan operasinya. Badan manusia cenderung untuk berada dalam keadaan seimbang dari segi hormon. Kecenderungan ini dikenali sebagai homeostasis. Apabila berlaku mekanisme tidak balas di mana hipotalamus mengesan tahap hormon yang tinggi, ia akan mematikan pembebasan GnRH (hormon gonadotropin).

Retansi Air dan Garam

Kebanyakan steroid anabolik meningkatkan retansi air dan garam dalam badan. Badan nampak sebu. Peningkatan retansi air dan garam boleh membawa kepada masalah seperti tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang.

Hidup sihat dan gembira tanpa dadah

Sokong laman Natural Bodybuilding and Fitness Kuala Lumpur di facebook.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

422 thoughts on “Kesan Sampingan Steroid Anabolik

  1. Salam bro, nak tanya perbezaan steroid anabolik dengan human growth liquid yang biasa budak2 gym cucuk? Adakah kedua-duanya sama implikasinya?

    1. tu lg byk kesan sampingan. antaranya cam

      1. acromegaly – terlebih besar tulang facial n tisu, ligamen dll
      2. mati – mungkin disebabkan acromegaly
      3. pembesaran jantung – jantung boleh jd lemah dlm pump
      4. diabetic
      5. water retaintion melampau
      6. hati ngan tiroid rosak
      dll

      1. Assalam..bagaimana pula dengan oxybol?

        1. Oxybol Oxymetholone.. Ini di kategorikan sebagai steroids mcm mana pulak?? Mohon dato ada pencerahan. Terima Kasih

      2. nak tanya ambik steroid hormom kita naik eh sebab kawan saya bulu di shoulder dan muka cepat naik berbanding sebelum ini.yang kedua,saya baca dalam laman web lain boleh buatkan tulang keting remaja lebih cepat matang dan membuatkan remaja berhenti meninggi

        1. steroid yg mana? kalau amik testosterone, mmg paras testosterone naik. n hormon apa yg dimaksudkan?

          1. assalam tuan zaki . saya nak tanya saya ada amik steroid testerone dan danabol bentuk love . saya nak buat medical check up . adakah urine sangkut jika amik 2 barang steroid tu ? tolong bagi info tuan

      3. salam..nk tnya sikit.kandungan gula dalam mass/weight gainer ni tinggi tak?berbahaya tak dan boleh menyebabkan diebetis tak kalau diambil?

        1. tinggi. gula yg berlebihan, mmg akan menyebabkan diabetes kalau setiap hari berlebihan. accumulative.

      4. sy nk tanya steroad ada berapa kategeri ,dan yg kurang bahaua blh bg contoh,dan yg paling bahaya yg jenis mcm mana

      5. Salam sifu , klaw Supplement Superior14 StanabolX mengandungi steriod atau tak ?

          1. Selamat ke doctor kalau Kita makan stanabol x ?

          2. Zaki Khan says:

            stanabol ni supplement.

      6. Salam dr, lepas sy berhenti ambil prednesolone, bdn saya jd lemah dan sakit2 tambah dibahagian otot. Adakah itu kesan sampingannya?

        1. slm. boleh jadi. steroid anti inflamation pun ada kesan negatif sbb tu ianya benda terakhir doctor bagi kalau xde pilihan

      7. salam boss.,nak tanye..klau amik STANABOL X.,ap kesan dari segi kesihatan yea..?mohon pencerahan..tq

    2. alepsudah says:

      salam dato . nak tnye kalau saya amek danadol tp x amek supplement . sy amek natural protein je mcm telo , ayam . adakah ia juga membantu membesarkan otot ? dan lg 1 , tgi sy 178 dan berat 78kg . boleh x sy nak kekalkan berat spt ini setelah menngunakan danadol . sbb takot terlajak berat nnt~

    3. Salam saya ade pakai dinabol baru dalam 10 biji kalau nk kosongkan dalam badan dlam masa 3 bulan kene main kosong dan supplement lain tak boleh guna jugak ke macam mane??? Protin pon takboleh pakai ke?? Mohon penjelasan…

    4. Salam saya ade pakai dinabol baru dalam 10 biji kalau nk kosongkan dalam badan dlam masa 3 bulan kene main kosong dan supplement lain tak boleh guna jugak ke macam mane??? Protin pon takboleh pakai ke?? Mohon penjelasan…

    5. Salam saya ade pakai dinabol baru dalam 10 biji kalau nk kosongkan dalam badan dlam masa 3 bulan kene main kosong dan supplement lain tak boleh guna jugak ke macam mane??? Protin pon takboleh pakai ke?? Mohon penjelasan…

    6. Salam saya ade pakai dinabol baru dalam 10 biji kalau nk kosongkan dalam badan dlam masa 3 bulan kene main kosong dan supplement lain tak boleh guna jugak ke macam mane??? Protin pon takboleh pakai ke?? Mohon penjelasan…

    7. Salam saya ade pakai dinabol baru dalam 10 biji kalau nk kosongkan dalam badan dlam masa 3 bulan kene main kosong dan supplement lain tak boleh guna jugak ke macam mane??? Protin pon takboleh pakai ke?? Mohon penjelasan…

      1. Salam kalau dah ambl danabol dan tak terus workout dalam masa 3 bulan apa akan jadi??

          1. Assalammualaikum ,saye nak tanye kalau nak cuci steroid mcm mane ye ?saye nak bersihkan balik badan saye yg ada steroid

        1. Bagaimana pula dgn Stanozolol. Ia dikategorikan juga dgn steroid anabolik?kesan sampingan,jika hanya diambil 10mg(2biji) sehari sebelum workout??..total 20mg

          1. ya, kategori steroid. 10mg pun tetap steroid.

        2. Sbb saye pernah ambik steroid cucuk dalam 2or3 kali
          Tolong bagi cara2 untuk bersihkan dalam badan saye balik #cara2 bersihkan steroid dalam badan

          1. takde cara bersihkan steroid. biar kesan pasif dia habis.

  2. salam bro Zaki,
    adakah semua streoid di pasaran tak kira apa jenis, akan mberikan kesan sampingan jangka panjang/pendek?
    thanks

    1. ada byk jenis steroid. yg ini utk anabolik steroid, jenis androgenik. steroid utk perubatan pun ada kesan2 sampingan, kesan2 berlainan. steroid yg digunakan dlm gym dikelaskan kepada 3 bahagian. tiap2 1 bahagian, kesan sampingannya ada yg sama, dan ada tambahan

  3. saya mmg tak faham…boleh dikatakan semua pakar2 juara2 kata kesan2 sampingan yg buruk belaka ttg pakai ubat2 ni…. tapi keadaan sebenarnya adalah sebaliknya termasuklah yg jadi juara apa2 juara sekali pun…. adakah disebabkan mereka pandai pakai pandai untuk guna maka yg lain tak boleh belajar guna…dan saya rasa semua ahli bina badan yg ada di malaysia ni semua pakai benda2 ni…. adakah malysia masih jumut ttg benda2 ni macam mana nak maju dalam sukan ni… setiap benda mesti ada benda yg baik dan sudah semetinya ada buruk….tak ada la macam sang juara lepas ni kalau semua benda tak boleh pakai harapkan protin jer 10 tahun pun macam tu jer laaaaaaaaaa dah la bina badan di dominasikan oelh sesetengah pihak…………….habis hancur hangus tapi percaya lah setiap benda mesti ada baik dan buruk…yg makan banyak tak bersenam pasti gemuk….saya bukan jual benda ini tapi saya rasa macam tak adil pulak….”kalau tanya ahli bina badan ada pakai tak? mesti dia jawab tak… tapi boleh percaya ker” sedangkan kita boleh nampak bintik2 nyamuk kat pehanya…. sembang seorang sahabat pada satu masa dulu….

    1. dr cp lee antara yg terbaik dlm menghasilkan atlet bina badan tanpa steroid. antara yg saya kenal, salah sorang anak murid dr lee, berat 108kg ketika contest. bertanding dgn mereka yg pakai steroid, boleh menang. dan yg paling menarik, supplement pun xde. x mampu. :p

      boleh berkenalan dgn beliau di laman natural bodybuilding and fitness kuala lumpur , http://www.facebook.com/home.php?sk=group_101006766658863&ap=1

  4. wahai semua yg pakar2 otai2 tolong lahhhhhhhhhh terbuka lah tentang benda2 ni dunia bina badan malaysia ni bukan nyer besar sangat jangan matikan semangat org2 muda yg nak gantikan sang juara satu masa nnt sang juara pasti akan mati juga saper lagi nak ganti tak kan lah yang ganti dari suku sakat dia2 jerrrrrrrrr

  5. Salam..

    Macam mana pula dengan keberkesanan Novadec selepas penggunaan steroid dalam tempoh yg lama?

    1. salam, nolvadex adalah anti-estrogen yg termasuk dlm kategori ringan

      1. apa kesan sampingan atau bahayanya pengambilan nolvadex?

  6. tanya bro semua tanya untuk belajar wahai semua otai2 tolong beri jawapan yg membina

  7. antara isu besar di Malaysia, penjualan steroid secara terbuka. tiada lesen utk jual, tiada lesen utk prescribe. seolah2 jual gula2. mudah didapati. siapa di Malaysia yg amik steroid diprescribe oleh doctor? ada ke? mungkin ada yg buat medical check-up tp doctor mana yg prescribe steroid? nak tau gak

  8. fuhh, panas topik ni. hehehe
    kat gym pun saya penah di approach oleh otai, ajak guna steroid. mmg bagak badan dia. shoulder press 50 kilo sebelah tgn.
    syukurlah takde keinginan nak jadi gitu. segala apa yg baik, saya rembat.
    yg berisiko mcmni, simpan saja la..
    baru 5 hari pakai creatin. repetitions handstand push-up meningkat 50% dari biasa. selain tu cuba maintain testosterone level.
    fikir-fikir balik, tips latihan dan nasihat yang berguna = lebih baik dari steroid 😀

      1. salam bro, saya setuju. Saya dah bermain lebih 6 bulan tanpa steroid (tapi mempunyai background lebih 10 tahun sebelum berhenti on and off) dan mengambil vitamin2 dan protein. Saya berumur lebih 41 tahun dan mampu mengangkat lebih 120 kg untuk bench press tanpa support dan lain-lain pada average 50kg ke atas.

        Hidup & trainlah tanpa steroid!

  9. askum tuan,

    tuan ckp steriod nie jual mcm gula2 dimalaysia nie, sy fham la ttg mudahnya nak dapatkan benda nie,boleh tuan bagitau steriod nie ada terdapt ke dlm makanan tambahan yg bnyk dijual mcm lipo 6,mucle gainer ke, ataupun ada nama2 tertentu digunakan bagi mengaburi mata pengguna,bimbing trguna benda nie secara x sengaja.

    terima kasih

    1. waalaikumsalam.

      maksud cam gula2 tu, mudah didapati.
      pasal makanan tambahan, dulu pernah ada kes 1 protein dicampur dgn clenbutrol. lepas tu diban. n dikeluarkan kembali tanpa clen. yg lain2 buat masa ni, masih clean setakat yg saya tahu.

  10. Abg Kidd Rock says:

    salam tuan, bende nie bagi pandangan saya adalah lebih pada ego dan nak menunjuk2 pada orang lain yang kita jika guna bende alah tu, badan akan cepat naik, body cepat ketul2 dan cutting menarik, adakah ini yang kita nak display pada umum..?kalu kita dah jaga makan, clean diet, kenape nak rosakkan badan pulak ngan bende alah tu, termasuklah rokok, adakah ego dan ingin menunjukkan kejantanan kite semua nie..?fikirkan lah, back to natural n nature lah sebaik2 nya, betul tak tuan..?nie pandangan hamba yg tak seberapa…..wassalam

    1. disebabkan pengambilan benda2 begini, menunjukkan pada org luar, yg bina badan bukan sukan yg sihat

  11. itula yg akan terjadi skiranya taksud dgn benda2 cepat(steroid)…manusia ni pelik..tgk badan org ketul nak juga buat ketul padahal xda basic n pemahaman pasal bina badan..men dgr jea ckp otai2 yg sdia ada..saya ni bukanla pakar sukan bina badan tp saya suka sukan bina badan.walaupn org ckp mcm badak tp saya kagum dgn ketekunan, pengorbanan dan kesanggupan mereka berlatih..itu yg kita nak kan..bukan nye sapa cucuk paling banyak dia yg paling besar.saya igt lg ada kawan cakap dia perlukan 20ribu utk besarkan badan…nak pakai steroid…berbaloi ke??? kalau jadi tak pe kalau xmenjadi masuk hospital cam mana??..anywhere tuan saya suka blog kamu ni..sya pn banyak belajar dekat sini…sini sya nak berkongsi ckit..sya pernah tgk atlit bina badan yg hanyala gunakan pisang n coklat b4 training…boleh masuk top 6 juga…kita renung2 kan la…

    1. manusia dan shortcut tidak dpt dipisahkan. kalau nak melintas jalan pun, ada jejantas kat atas pun sanggup mengharung kereta laju2 kat bawah tu. nak cepat katanya. ada meeting ngan najib. 😀

      kita dah dididik, tanpa steroid bdn x bleh jd, tanpa supplement bdn x bleh jd. jd kepercayaan kita dah ke arah situ. bila bdn org jd je. ‘ala, pakai steroid boleh la’. bila dah pakai steroid pun, kalah contest, ‘org tu pakai steroid lg dasyat boleh la’. 😀

  12. tp bro ada jgk yg ckp pasal steroid ni just sementara, lepas gune tu n stop steroid kemudian buat P.C.T (POST CYCLE TRAPY) adakah bende ni care yg btl?

    1. seperti yg saya kata sbelum2 ni, jika prescribe by doctor. different case.
      mcm2 cara digunakan utk menunjukkan penggunaannya slamat. kalau x, x lakulah product. jika setakat suka2 buat bdn, nak bdn cantik supaya boleh pikat awek2, utk tunjuk kat kawan2. jauhilah steroid. jika bertanding atas stage n xde cara lain utk besarkan bdn, refer la pada yg sepatutnya.

      1. yg ini sya stuju..sebab utama kenapa atlit bina badan contohnya jay cutler, ronnie coleman dan sebagainya mampu bertahan sampai sekarang walaupun umum tahu yg steroid tu adalah bahaya adalah mereka di jaga oleh pakar2 yg bertauliah dalam bidang tersebut..kita ni pula ‘ lone ranger ‘. kawan cakap pakai kita pn pakai jea sdgkan xtau pn apa yg terkandung dlm steroid tersebut…majoriti kawan2 yg saya jumpa main ikut je ‘ senior ‘ yg pernah pakai…padahal ‘ senior ‘ tu pn belajar dr org lain yg bukannya pakar yg bertauliah..ssh nak ubah mentaliti manusia ni…nak cepat katakan…..anywhere ur blog the bez la…

        1. so memang steroid ni berbahaya, sbnr nye semua mknan yg kite mkn d abab ini semua nye merbahaya, cume cara n mcm mane kite pakai n makan je yg menentukan ia selamat ke tak,,, so sape yg sje2 nk pakai steroid ni kene belajar n stdy mcm mne cre pakai n ape kebaikan n keburukan dia…

  13. takut pulak tgk/baca entri kali ni… iyalah mcm2 pndangan n komen yg dh sentiasa berada dim kpala hotak neh… baik workout mcm biasa n nikmati protin serta supplement yg diakui bebas dri benda alah tuh…!
    thumb ups utk entri kali ni… HEBAT!!! =)

  14. Klau nak diikutkan cop yg diperakui oleh KKM, cuba korang tngok supplement yg korang amek tu? ada x cop KKM? hahahaa

    1. fikirkan la, kenapa KKM x kluarkan cop KKM, even utk supplement. ada sikit dikeluarkan.

      1. produk yg berdaftar dengan KKM takde ‘cop KKM’ tetapi mempunyai nombor pendaftaran MAL dan label hologram Meditag… Gunalah Ubat berdaftar dengan KKM.. walaupun steroid mungkin berdaftar dgn KKM, pengambilannya masih memerlukan pengawalan dan pengawasan dari pengamal perubatan berdaftar (doktor).. tq

  15. cnth mcm jack3d, dulu dkt sebuah store supp ni(xblh gtau nama store nnti menjatuhkan nama store tu pulak) xda bwak masuk benda ni, bila aku tnyer knaper, dia bg tau brg ni xblh nak bwk masuk sbb ada bahan terlarang..skrg aku tngok dah ada masuk store tu…cmana citer dia pulak…huh

      1. itu sy xtanyer pulak, tpi betul ker jack3d ada bahan terlarang…ke taktit perniagaan jer…sy ni dah lar pengguna jack3d

  16. BROCK LESNER says:

    ASSALAMUALAIKUM DATO,,,,SAYA KALAU DIIKUTKAN SUDAH 4 TAHUN BERMAIN SENAMAN BICEPS SAHAJA DIRUMAH,,DAN BERBEKALKAN DUMBELL,,,TAPI TIADA JUGA PERUBAHAN PADA DIRI SAYA,,,SEJAK BACA ENTRI2 DATO,,,SAYA AMALKAN PEMAKANAN NASIK SEBANYAK 6 KALI SEHARI,,ADE PERUBAHAN DIER SEDIKIT,,DAN BARU2 NI,,SAYA MULA PERGI KE GYM,,,BARU SEBULAN,,,SELAMA SAYA BERMINAT,,SAYA SEGAN UNTUK PERGI KE GYM….SETELAH HARI HARI BERTANYA PADA PENGAJAR DI SITU,,YANG JUGA MEMUNYAI BADAN YANG BESAR,,,DIER KATA…MINGGU PERTAMA,,AMALKAN MAKAN BANYAK…MINGGU KEDUA,,MAKAN PROTEIN,,,MINGGU KETIGA,,DIER CAKAP,,MINUM LA SUSU ‘MUSCLE MASS’ CEPAT BERAT NAIK,,,,DAN MINGGU KE 4,,( DIER TERUS TERANG,,,DIER KATA,,,’SUSAH KO NAK NAIK,,ORANG YANG BADAN BESAR2 SEMUA MAIN ‘INJECT’ )….SEJAK TU,,SAYA TERTANYA DAN MULA LUNTUR SEMANGAT SAYA DALAM BINA BADAN NI,,ADAKAH KERANA STEROID NI,,JE YANG BOLEH BUAT BADAN SEBESAR DIA…DIER KATA STEROID NI XBERBAHAYA KALAU DIGUNAKAN DENGAN BETOL…DATO BOLEH TERANGKAN TAK DALAM SITUASI HAL INI…DIER PUN KATA OTOT SAYA SEBU….SAYA HILANG SEMANGAT SELEPAS DIER KATA GITU…

    1. ni lg teruk, trainer sendiri yg ajar. baru 4 minggu main dah ajar guna steroid. apa kelayakan dia ada utk ajar guna steroid?

      kita di Malaysia, dah dididik, tanpa supplement, tanpa steroid bdn x boleh jd. bila dah set dlm mind camtu, mmg bdn xkan naik bila xde benda2 camtu. hebat x hebat kuasa minda ni.

      1. BROCK LESNER says:

        ENTAHLAH DATO..BILA DITANYA,,SAYA DAH CAKAP YANG STEROID NI BANYAK EFFEK..DIER CAKAP,,XDA APA-APA,,,,ORANG YANG BESAR2 SEMUA PAKAI ENJIT DIER CAKAP…..DIER CAKAP JUGAK,,,YANG STEROID NI MANE ADE MERBAHAYA…..DIER CAKAP JANJI ADE SUPLLEMENT,,,PROTEIN CUKUP,,,STEROID TU MENJADI……BILA TANYA DIER PASAL MAKANAN DIER CAKAP,,MAKAN JE APE2 JANJI BANYAK,,6 KALI..PUN OK…BILA TANYA PASAL BERMINYAK KE APA,,DIER CAKAP MAKAN AJE,,BADAN KO DAH BOLEH….SAYA DAH CUBA ELAKKAN KOLESTROL,,LAIN PIHAK PULAK KATA BENDA NI XDATANGKAN EFFEK….MCM MANA NI DATO

        1. trainer camni pun ada ke kat Malaysia. teruk tul situasi kat Malaysia skrang. masing2 fikir utg, dah x fikir org lain dah.

          1. BROCK LESNER says:

            DATO…PUASA NI SUSUT SIKIT LA DATO,,TAPI TRAINER TU CAKAP XPER…AMBIL PULAK DBOL…APEBENDER TU DATO……DIER CKP KASI SIZE,,KASI MENGKAL KAN LAGI OTOT,,,..SAYA CUMA NAK KAN OTOT YANG ADE BENTUK….YANG SOLID,,DIER CKP PAKAI BENDA NI LEH DAPAT BADAN SOLID,,BETOL KE DATO…KALO NAK SIZE SAYA MEMENG XNAK AMBIK STEROID,,,SAYA CUBA MAKAN SEHARI 7 KALI,KURANG LEMAK,KURANG GULA,,MAKAN REBUS2..,,3 MINGGU NAIK GAK 10 KG…..TAPI TETAP X DAPAT BADAN SOLID,,,DIER CKP PAKAI D’BOL BOLEH KURANGKAN LEMAK,AIR DAN KASI OTOT SOLID,,YEKE DATO

          2. Teruk btol kalau PT sndiri yg suggest amik racun..bro BROCK LESNAR..sy main gym secara natural..boleh je besar..cara mkn, rehat, rutin latihan, supplement…dlu berat sy 56kg..sekarang dh 75kg…even otai gym yg pakai racun pon terkejut bila sy ckp sy xpakai racun..jgn down bro..

  17. ya betul…itu la yg bermain d minda masyarakat skrg…zaman skrg mana ada org nak kerja keras…smua nak kerja sng n singkat..sma juga sperti bina badan…sapa yg nk bazirkan msa n tenaga dekat gym??? nati dah main berbulan2 badan x jadi adalah kawan2 yg gelak kat kita, yg mengutuk tu lagilah banyak…ini itu lah…apa boleh buat sebagai peminat sukan bina badan walaupn bukan profesional kenala sabar dgn kutukan org…anywhere nasib baik ada insan yg mcm dato ni yg sedia berkongsi maklumat ttg sukan bina badan. atleast dgn maklumat sebegini terisi juga otak ini dgn maklumat2 yg berguna….sekurang kurangnya x la dgr ckp org yg main dekat gym yg bla…bla…bla…. badan mereka pn bukan nya jadi sgt pn….kerja mereka asyik nak promosi supplement jea n ckp steroid tu terbaik….ssh la brooo…anywhere trima kasih cz berkongsi ilmu yg sgt berguna ini….kalau nak berlajar smua ilmu ni dekat luar kena habiskan beribu juga…mcm kawan sya…tp in d end badan dia msih mcm tu juga…..anywhere tq broo..

  18. tuan, sy dh gunekn dianabol…bru je abis sebotol lam 100 bijik…so skang nh dh nk benti gune la sbb dh sedar ttg kesan2 ngatif 2..ley cite x cane nk benti dgn slamat dan elakkan kesan2 ngatif 2…ade trainer ckp kne amik anti estrogen…law kne amik cane n bape kuantiti 2???ley tolong ke tuan??

    1. post cycle estrogen treatment hanya diperlukan jika anda menaikkan testosteron secara melampau dan berlaku pembalikan estrogen. jika penggunaan dianabol, kesan pasifnya 3 bulan. cuma jika boleh jgn berhenti berlatih utk tempoh 3 bulan mendatang. jaga pemakanan.

      1. kire nye xperlu amik anti estrogen cam novaldex 2 la ye?just stop dianabol dan teruskan blatih cam biase dgn amik protein je la?ade trainer ckp law just amik protein tnpe steroid bdn xkn jd…2 yg lemah smangat 2 tuan…

          1. sy main gym dalam 7 bulan, dan hanya amik whey dan creatin, alhamdulillah, skrg body ada shape dan bersyukur, tpt gym sy ramai yg amik danabol… adakah perlu sy nasihatkan budak2 baru supaya jgn amik danabol? sbb diorang dh mcm disogok utk amik danabol.. msalah paling utama ialah trainer disitu yang suh amik… sy mmg tak amik… thanks

    2. Hai Dato… Apakah Sarms untuk bina badan VS steroid? Maaf dato… Kalau dato sudi menjawab ia ok tak berbanding steroid. Terima kasih dato

  19. tuan, klu sy dh stop steroid nt..ingat nk fokus kt protein n supplement je…sbelum nh sy amik mass gainer je..sblm start maen berat sy 45..skang dh 70…supplement ape yg taun syorkn utk sy teruskan…

    1. jika hendak jimat, boleh amik protein supplement je, cam whey protein. jika byk duit, boleh je nak amik apa2 yg lain, cuma maintain protein intake.

  20. Salam,

    Saya salah seorang pengguna steroid, saya menggunakan Testerone Enanthate/ Stanazolol/ Sustanon/ Anabol/ Depot untuk 6 bulan terus menerus tanpa henti, seperti yang kita ketahui saya telah melebihi etika penggunaan steroid iaitu selama 3 bulan. Memang steroid memberi tindakbalas yang sangat cepat, dlm masa 3 bulan pertama senang2 naik 15kg, nak di pendekan cerita masaalah jerawat mula timbul, alhamdulillah masaalah gyno, teticular shrinkage dan yang lain tidak ada dan blood test sume ok. Pada yg ingin gune tu berhati2, gunakan dengan berhemah jgn fikir “the more the better”, tanya pada yang pakar dan belajar dari sumber2 yg boleh dipercayai, baca mengenai steroid di internet dll, jangan cuma dengar ckp2 org di gym sahaja. 😉

    1. terima kasih kerana berkongsi, saya yakin ramai diluar sana dah terambil anabolic steroid disebabkan terpengaruh dgn kawan2 segym, dan keghairahan utk sama2 besar

      1. salam semua . saya juga salah seorang penguna steroid . tpi berbeza sedikit . steroid itu di panggil DECA . saya hanya ambil seminggu sekali . bg sy steroid bukan meningkatkan kekuatan . tapi untuk recovery otot-2 . umpama tisu koyak . kebiasaan untk pulih bg normal ialah 48jam . dengan DECA atau mana2 steroid ia mengambil masa 24jam . setakat ni tiada jerawat atau ape2 effect . cuma saya nk bgthu . jgn terlalu taksub dgn steroid smpai seminggu 3,4kli inject .

    2. Salam MBBA,
      Boleh saya dptkn FB MBBA?

  21. kdg2 xphm la ngan manusia ni…smua ni kerna sikap ego yg ada pd diri..xnak mengalah cz nampak badan org len besar nk bsar juga..come on la..anywhere bt pengguna streroid tu all the bez for u all….kesan jangka panjang sapa tau….fkr2 kan la…

  22. arimourinho says:

    tak payah pakai steroid..jadi la mr natural..lagi sihat…kekuatan bukannya datang dari steroid..tapi dari kesungguhan kite..masa mula2 saya main gym..hanya mampu angkat beban 5 kg je.. lepas 6 bulan dah mampu angkat beban lebih 60kg…smua datang dari kite sendiri….

  23. tuan,danabol ds tu cane pulak?effect mcm suntik2 jgk ke?

    1. assalamualaikum…nak tnya pasal steroid sustanon ni..ape kesannya?..ada org kata kalau guna benda ni akan mengurangkan penghasilan testosteron secara semulajadi…betul ke..??? klau sya brhenti mengambilnya adakah penghasilan testosteron semulajadi saya akan kembali normal…terima kasih…

      1. wslm. betul tu. production rate akan jadi slower. jadi normal balik tu mmg mekanisme bdn.

  24. kebingungan says:

    as salam. tuan.. sy dah setahun main gym. dan alhamdulilah ada perubahan dari 45kg kepada 61kg dengan supplement tambahan…lepas 2,3 bulan berat badan sy xnaik sy mula fikirkan cara lain..tanpa berfikir panjang sy gunakan danabol ds…. effect sgt cepat tetapi sy takutkan risiko yg akan dtg.. apa perlu sy lakukan utk bersihkan keadaan sy sperti sedia kala?

    1. kalau setakat sikit tu, teruskan main kosong sehingga 3 bulan utk danabol. sampai hilang dlm bdn

  25. kebingungan says:

    xpaham main kosong 3 bulan utk danabol?? means mcm mana tuan?

    1. kesan pasif danabol dlm bdn sekitar 3 bulan. jd dlm masa 3 bulan tu jgn pakai danabol lg, teruskan training kosong

      1. Salam Tuan…
        kalau penggunaan sustanon 250 brapa lama akan cycle dalam badan?

        t.kasih

          1. t.kasih Tuan

      2. Tetapi dalam 3 bulan tu boleh ke pakai suplement lain ke tak payah gune langsung

        1. tak dapat trace pula di page soalan mana ni. most supplement tak jadi isu.

  26. salam bro zaki, , sya pernah ambil anabol, star, apa yg saya dapati , dada membesar, dan saiz kedua2 x sama, so ada cadangan nk atasi masalah tu?

    1. dada besar sebelah ni mungkin bukan sbb steroid. sbb training mungkin, atau sbb dominant side. kalau tulis tgn kanan, cenderung besar belah kanan atau sebaliknya. rajinkan buat streching, n tumpu pada senaman yg guna kedua2 belah tgn serentak. bench press contoh.

  27. lanunlaut says:

    salam, saya baru je beli clenbuterol & cytomel utk cutting. boleh dato’ terangkan macam mana cycle yang betul dan selamat. Tujuan sy buat ni sebab dah 2 tahun diet+senaman berat+cardio tapi berat dah jadi plateu.

    1. adalah menjadi kesalahan untuk saya mengajar cara2 penggunaan steroid. harap maklum

  28. lanunlaut says:

    Body Fat % = 16%, berat = 76 kg, tinggi = 166cm

  29. salam dato
    mcm mana sy nak m’nambah berat bdn saya.sekarang berat sy hanya 45kg sahaja dan agak kurus….selama ini sy minum susu weight gain brand gnc , appeton dan hooley…tetapi xde perubahan…
    dato leh bagi tip2 mcm mana saya harus mula utk bg badan sy nmpk berisi dan menambah berat badan…

      1. mslah sy selera mkn xde dato…mkn xikut time…urmmm

  30. askum dato
    dulu sya ada mengambil anabol tablet(bintang) selama 3mnggu n slpas 3 mggu sya stop mgbil anabol kelihatan bintik2 hitam seakan jerawat tumbuh dbadn saya..mcamana nk mghilangkan bintik2 tu dato??

    1. wkum, teruskan training n dlm masa sama jaga makan, buat clean diet, dia akan hilang ikut waktu

      1. BroNatural says:

        assalammualaikum dato. bintang dengan love di kategorikan sebagai steroid eh? anate dengan deca? stanazolol?

  31. askum dato..
    saya telah terlanjur mengambil 2 tiub deca dalam tempoh 2minggu..dengan ukuran 100mg seminggu..dan skrg dlm bdn saya ada 200mg deca..saya dah stop ambil benda ni coz ada terbaca ada kesan tak baik jika rancang nak tambah anak..soalan saya:
    bagaimana saya nak cuci benda tu supaya cepat hilang dari badan saya dan berapa lama masa selamat sebelum saya boleh merancang tambah anak lg..terimakasih dato…

    1. x kira berapa byk, deca akan berada dlm bdn secara pasif selama 18 bulan. antara steroid yg paling lama dlm bdn

  32. bolehkah saya rancang untk menambah
    anak sebelum 18 bulan..tolong bagi nasihat dato…terima kasih..

    1. kesan aktif biasanya 1-2 minggu. bergantung pada penggunaan. boleh nak tambah anak, cuma deca biasa dikaitkan dengan kelemahan seksual. susah nak naik, atau susah nak tegang. amik langkah selamat, cuba 3 bulan ke atas. tp kalau nak betul2 clean mmg 18 bulan.

      1. kalau ambil love dalam sebulan..berapa lama boleh clean balik ?

  33. apakah supplement yg boleh bantu weight gainer saya ni berkesan dengan lebih cepat ? saya sudah pki serious mass dah mutant mass selama 4 bulan tetapi hanya 2 kg saja yg naik . saya sehari paling kurang pun makan 3 – 4 kali . berat saya dulu 57 dan sekarang 59 . harap bg petunjuk supplement apa yg boleh bantu protein saya lebih berkesan

      1. saya training dari isnin hingga sabtu manakala ahad saya rehat . sekarang saya sudah boleh makan 5-6 kali sehari . tp sya masih tak tahu apa yg menyebabkan protein saya kurang berkesan padahal kawan saya yg training hanya 3 kali seminggu dpt menaikkan 10 kg dlm masa 2 bulan . ada kena mengena dengan genetik ke bro ? haha

        1. pertama skali, jgn compare direct ngan member. genetik dia mungkin berlainan, badan dia berlainan. individual differences.

          train byk pun blum tentu sesuai utk size. utk train kurang, tp berat. makan lebih.

          1. BroNatural says:

            betul3, kalau compare dengan kawan2 gym mesti tertekan. cuba ekot sistem senaman,makan,rehat yang dato bagi dengan penuh disiplin dan kesabaran.insyaAllah jadi.macam saya.hehe 🙂

    1. Saya pakai seriouse mass 2bulan naik 16kg

  34. Salam semua yang beragama islam…
    saya buat fitness sendiri dengan bersahabat dengan besi serta berjogging,dari tahun 2004 hingga hari ini ..
    Badan saya tidak hebat seperti ahli bina badan…
    Tetapi rasa bersyukur bila perubahan bentuk badan berubah…
    dari berat 48 kg dan sekarang 77 kg,
    dalam seminggu saya bersenam 3 kali untuk bentuk badan bersendirian dan berjogging di hujung minggu..
    memang lama dan memakan masa tapi kesabaran itu penting…kerana saya bebas dari pengambilan dadah,ubat sampingan serta tekanan..terus kan cara ini selagi hayat di kandung badan..pada yang ambil ubatan untuk badan memang seronok tapi kesan jangka panjang memberi penyesalan sepanjang masa…ia boleh di lihat pada ahli bina badan ia yang badan ia cantik tapi muka cengkung..cuba perhatikan kebanyakan ahli sukan…memang begitu…

  35. salam dato..

    bagaimana pula dengan D-BOLIC????

    apa keberkesanan dan apa keburukannya???

    1. kalau x silap, tu supplement, tp menggunakan nama mcm steroid. kalau supplement, effect x mcm steroid

  36. Apa apapun…baik main natural je. Tiada gunanya otot naik cepat tetapi kesan buruk menanti d tahun2 mendatang…kalau nak guna juga..dapatkan nasihat dari yang benar2 pakar… Saya juga pernah dapat ajakan utk main steroid… tentu ada sebilangan kita yang pernah dengar ttg bintang gusti WWE CHRIST BENOIT… yang tlh meninggal dgn cara yang paling malang dan meyayat hati… double homicide: membunuh anak & isteri kemudian bunuh diri… slh satu puncanya adalah kerana “steroid abuse”. Kpd muda-mudi yg berminat dlm bodybuilding…amalkan pemakanan yg sihat di samping latihan teratur… biar lambat terbentuk,yg penting selamat…
    Ruj1: http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Benoit_double_murder_and_suicide
    Ruj2: “Earlier in the year Benoit was revealed by Sports Illustrated as one of the many sporting stars in a drugs bust on an online pharmaceutical company selling steroids over the internet. This proves Benoit was on some kind of drug around the time of the murders or at least was coming down from drugs, which can produce side affects in their own right”
    http://wrestlingtruth.com/news/the-benoit-family-tragedy-the-facts/

  37. hye brother zaki, terlalu byk komen sy bce dekat cni. ada yg positif n ada yg negatif. sy mempunyai badan yg kurus, sy nak cube gunakn steroid utk nek kn chest. lps to sy just maintain workout mcm biase. buat mse skrg sy hanye minum susu protein. umur sy 26 berat 70 ,tinggi 179. ada kesan sampingan tak abg zaki ?

  38. salam Brother Zaki Khan
    Saya dah 8 bulan main di gym then rasanya nak cuba pakai love dalam sebulan…adakah ianya merbahaya sekiranya saya hanya menggunakan steroid ini (love) hanya dalam tempoh sebulan kerana ingin merasa perbezaannya atau ada kesan sampingan lain sekiranya saya berhenti menggunakannnya ? terima kasih

    1. perlu ke? saya x menasihatkan sebarang penggunaan. penggunaan atas tanggungjawab sendiri.

      1. Asalamualaikum sy nk tnya main untuk cutting dan cara pemakanan setiap hri mcm mn?

  39. Salam…bro…nak tnye ckit sya bru ambk methandienone bru
    1week perlu ke sya stop atau truskn..pe akan jd kalo sya stop mengejut

  40. Sya x fhm pe mksd angkt biasa..kalo sya truskan mcm ne penjagaan dia..

    1. dos rendah tanpa cycle tu biasa.boleh terus berhenti.
      sy x advice utk teruskan.

  41. salam bro nk tnya ckit blh….

    kawan sya bru je tpkai anabol(bintang) dlm 2 minggu lepas..tpkai dlm 20 biji je…dan nnt nk smbung sekolah kna hospital utk medical chek up…agak2 nnt klau urine test kantoi x dato????

    dan cmna klu nk clean kn blik jdi ntura dato???brp bulan agak2 striod nie stay dlm bdan???tlg la dato bgi nsihat ckit…

    terima ksih dato

    1. x kantoi test biasa. kecuali ujian dadah atlet.
      anabol dlm bdn secara pasif utk 3 bulan.
      terus kekalkan main kosong. ia akan hilang secara sendiri.

      1. salam dato’ kalu danabol ds medical checkup kantoi x?nak kerja kene madical check up.kwn dah ade y telan 40biji..tolong ye dato’

          1. assalamualaikum datok..

            pertanya untuk testoteron dan tranbolon berapa lama untuk hilangkan dalam badan..dan adakah urin test postf dadah? anggaran seminggu 500mg ambil selama 4 minggu adakah urn test boleh positif dadah..tq

          2. pasif sekitar 3 bulan. urine sukan kantoi. urine dadah rekreasi tak.

  42. Assalamualaikum semua,

    Sy hanya mahu berkongsi pendapat bahawa pengambilan steroid ni bukan cara yang terbaik untuk bina badan. sy sudah setahun menyertai bina badan. alhamdulilah dari berat badan 39kg sekarang sudah 52kg hanya mengunakan protein supplement dan makan makanan berkhasiat.

    pada mula memang ada terfikir mahu mencuba steroid,tapi selepas ketahui kesan2 sampingan,terus sy batalkan niat. lebih baik semulajadi bina badan lebih tahan lama.

    setakat ni sy sudah mencuba pelbagai jenis mass gainer seperti Serious Mass(2paket), Supermass(2kotak),MassFusion dan sekarang Hardmass. Sebab sy nak kenal pasti brand apa yg sesuai dgn perut sy. ternyata Serious mass protein paling berkesan kerana supermass bila sy ambil,sering cirit birit. bila nak up level,sy ambil Hardmass untuk recovery cepat kerana terdapat amino acid yg byk dlm Hardmass,

    akhir kata,jgn ambil jln pintas untuk membesar. bersabar,insyaAllah dgn usaha yg kita tunjukkan,pasti akan berhasil kelak. 🙂

  43. salam… mcmne nak nuetralkan body lepas ambil susu weight gainer yg mungkin ade steroid ni? nak stop minum…. ada tak cara2 atau bahan atau makanan yg boleh diambil….tq

  44. saya baru menggunakan danabol dan gainer mass,perubahan dari segi berat amat ketara, jika saya mengambil langkah untuk behenti memakai danabol adakah ada efek dengan penurunan berat badan saya?

    1. kemungkinan besar, ada penurunan berat kembali disebabkan danabol menyebabkan water retaintion.

  45. Soalan : Boleh ke campurkan protein dan creatine sekali untuk diminum..?

    1. xde isu besar. cuma x digalakkan. ada produk mmg dah campur. creatine utk tenaga, diperlukan semasa dan selepas workout. tp protein, 30 minit – 2 jam selepas workout.

  46. ASKM ABANG CLOMIX UNTUK APA? KALAU AMBIL CHARGE MEDICAL CHECK UP SANGKUT AIR KENCING?

    1. clomid menghasilkan negatif feedback utk estrogen.
      apa2 berkaitan hormon, hanya tunjuk, hormon yg tidak normal. tidak menunjukkan specific apa benda diambil.

  47. YANG SAYA TAHU UNTUK CUCI DARAH KOTOR SEBAB SAYA TAKUT KERJA NANTI CHERGE MEDICAL SANGKUT AIR KENCING.

  48. SEBAB SAYA PENAH AMBIL CYPIONAX ANABOL DAN DECA DURABOLIN TIME SAIZ, WAKTU DIET DECA DAN SUSTANONZOLOL SO SEKARANG NAK BGI CLEAR DALAM BADAN SAYA SUDAH AMBIL NOLVADEX SO SEKARANG NAK AMBIL CLOMIX….SEBAB TYA ABANG TAKUT URIN SANGKUT KALAU CLOMIX?

    1. perkataan anabolic tu general. bukan bermaksud steroid, tp bermaksud, kembang, naik dll

  49. fi sabilillah says:

    terima kasih admin sbb byk info pasal bina badan. saya cuma pakai dumbell 10kg kt rumah, bdn dah naik 9kg lebih.. kawan2 pon ckp bdn nmpk ok sikit. sy tinggi 177cm, berat dlu 55kg, skang dah 64kg.. alhamdulillah..
    xada keyakinan lg nk pegi gym sbb kekangan ekonomi.. hehe.. pernah dgr jugak pasai steroid.. paling takut ada kawan ckp “adik” boleh jadi kecik.. haha takut betol..

    tenkiu admin dgn ifo yg byk menolong..

  50. SALAM, kalau saya ambik protein tak memberi kesan macam steroid kan?

  51. salam bro,nak tnye,dulu saya ada amik anabol tak ikot cycle saya main hentam lebihj kurang 100 bji,lepas tu saya stop main gym,lepas 1 tahun saya main balik ambil anabol dan sus 5 btg,sy berhenti lagi sekali dan main balik.amik sus 4 btg dan anabol lagi,adakah saya dlm kategori bahaya?dan anabol berapa hari dalam badan?

    1. kategori bahaya. kesan pasif 3 bulan, tp kena dlm bdn, siapa tahu.

  52. salam bro,nk tanya adakah protein yg di beli,mengadungi steroids…boleh jelaskn x?

    1. semua supplement mengikut syarat FDA untuk pengeluaran. Tiada steroid dibenarkan. Tapi siapa tahu, kalau ditambah selepas itu. Company2 besar biasa menjaga standardnya.

  53. Muahmmad Irfan says:

    Assalamualaikum,cuma nak minta pandangan pada pakar sedikit tentang sukan bina badan ini. Saya tengok kat atas semua duk berbicang tentang steroid di mana kite semua tau akan ada kesan sampingan. Soalan saya pulak tentang natural product macam protein, creatine, amino acid, pre work out product dll ni tade kesan sampingan ke?

    1. semua benda ada side effect termasuk ayam bandar. kebanyakan kesan biological x teruk.

      1. kecuali mmg asalnya ada sakit2 lain seperti darah tinggi, sakit jantung

  54. achikdeen says:

    Saya plan nak amik steroid utk 10btg..pastu stop dan maintain mcm biasa..so.ada masalah ker program mcmni?…

  55. sy ada amik deca durabolin selama 5 mggu..bdn mmg nmpk perubahan..hr2 g gym..deca ni kesan smpingan cmne?

    1. Nak tanya sikit en zaki.. Saya dah lama berhenti ambik steroid dalam setahun lebih, sekarang ambik nolvadex untuk kembalikan kesuburan sebab doc ckp tak subur.. Adakah nolvadex ni berkesan untuk kembalikan kesuburan lelaki… Tq

  56. Bacoottttt ja Kaliannn semua, sini orang Malaysia gw penggal Kepala Kaliannn satu2….Kaliannn Masih bocah g usahh berbicara tentang steroidddd……..goblokkkkkk ganyang malaysiaaaaa…..

    1. mr.biceps says:

      pergi bancuh simen la kau mat indon..menyemak je kat sini

  57. Emy rizal says:

    Salam dato’ ada x steroid nama sustanon from hollad? Dan apa kah kesan penggunaan steriod ni dlm jangkas masa panjang dan pendek? Ada seorg ahli gym suggestkan sy ambil steriod ni lepas sy mengadu susah naik berat badan lepas mengambil bermcm2 weight gainer.. Mntk tlg dato’ jwb soalan saya..sgt buntu..

    1. boleh dapat hampir kesemua effect di atas. jangan dengar nasihat ahli gym begitu.

  58. assalammualaikum dato,

    saya nak tanya kalau ada gastrik tp nak gym, boleh ke saya amek mutant mass untuk buat bentuk bdn??

  59. Salam bro. Sy ada gunakan Danabol DS utk sebulan. Dan sy ada buat research perlu Post Cycle Therapy (PCT). Sy ada Clomid in hand tp side effects mmg byk. So bro ada suggestions x product pct yg legal? Lepas ni sy xnk pakai dah danabol ni walaupn ada lg baki 400caps. Tlng bro.

    1. wslm. kalau sikit, tak perlu PCT. mmg xde cara cuci. teruskan latihan sehingga kesan akpasif hilang. danabol 3 bulan. tp kesannya belum tentu hilang.

  60. Campurkan oat berapa byk dato?

  61. Tq bro, klu gitu saya buat 2 scoop protein campur 3 sudu oat, then untuk recovery apa yg elok ya?

    1. protein utk recovery. kalau ada budject, glutamine mencepatkan lg.

  62. azrai halim says:

    Assalammuailaikum Dato Zaki, saya ingin bertanya saya baru terpengaruh dengan kawan kawan untuk mengambil steroid jenis Cypionax dan Sustanaon 250 Germany. Apakah kesan dimasa akan datang dan berapa lama untuk hilang didalam badan kita. Terima kasih

    1. wslm. nak bertanding mr olympia? kawan tu takkan jaga anda ketika anda sakit, kenapa perlu pedulikan dia. 3 bulan kesan pasif, kesan sampingan xde sapa tahu.

  63. tp saya rasa mcm gastrik saya dtg blk, sbb kandungan asid tinggi dlm mutant mass, so apa function glutamine tu dato?

  64. bolehkah dato bg saya jadual minum mutant mass, adakah org gastrik mcm saya ni perlu makan dulu baru minum mutant mass? tlg saya bg jadual untuk minum mass, dan saya ingin ambil glutamine kalau tiada risiko gastrik, tlg dato..

  65. Bro.. Mass mix oat mix susu sejuk fresh milk boleh kan?

  66. Tunang saya bru amik steroid ni.. dye cume nak amik 10btg n ade amik supplement protein tu.. lpas 10 btg tu dye stop amik. Kalo cume byk tu, kesan2 sampingan kt atas sume tu akan ade tak? Thanks..

  67. bro saya dah cuba mass mix dgn oat dgn susu, tp akhirnya saya cirit birit dan pening pening, so bolehkah saya minum mass campur susu atau air sejuk sahaja? dan oat tu saya buat mkn petang….tolong tunjuk ajar abg zaki coz saya baru menjinak dgn gym. rasa mcm nak give up.

  68. Salam dato setelah saya minum mass tanpa vampur oat, saya rasa lebih selesa…dato bolehlah saya main biceps saja 3 hari berturut turut then lps tu main triceps berturut? Dan lain lain?

  69. berat 68kg bolehkah saya minum protein 1 hari 1x 1 scoop protein sahaja selepas workout?

  70. salam z.k kalau nak cepat build up muscle apa latihan yang sesuai?

  71. Salam bro blh x ajar mcmane nak minum protein mengikut berat badan? Jika brt bdn saya 68 bagaimana minum protein? Adakah 1 hari 3 scoop? So kalau tak pergi ke gym perlu ke minum protein mass?

    1. Mr Muscle says:

      tmbah size mass muscle= 68kg x 2 g protein.
      fitnes n bentuk (athlete)= 68 kg x 1.5 gram protein
      besa2 jer= 68 kg x 1 g protein

  72. Mr Muscle says:

    jumlah protein/day bahagi dgn scoop sehari..
    cth: 204g protein x 3 scoop= 68 g/scoop, 3 kali sehari..

    1. Ada facebook tak mr muscle? bg email fb.

  73. 2 gram protein 3 scoop sehari la gitu?

  74. Salam dato.. Saya nak tanye.. Sy main gym.. Sy minum protein mass gainer.. Nmpak la bdn naik sket.. Kawan sy offer amek danabol ds.. Sy ingt nak amek.. Tapi saya g klinik jmpe doktor dulu.. Biar doktor bg nasihat or cara pemakanan danabol ds tu.. Boleh ke mcm tu?

  75. En zaki saya dah berhenti guna steroid lebih setahun sekarang menghadapi masalah kesuburan dan telah membeli nolvadex ada kah pengambilan nolvadex boleh mengembalikan kesuburan lelaki…tq

    1. nolvadex adalah estrogen blocker. bukan digunakan utk kembalikan kesuburan. ia sendiri pun ada effect2 berlainan.

  76. Steroid yg pernah digunakan testoran n jestoran, anabol bintang..
    Dah hampir 2 tahun.. Sekarang guna protien gnc shj..

  77. Salam,
    nak tanya, protein serious mass ada kesan sampingan macam steroid x?
    adakah selamat pengambilan protein serious mass ni?

  78. Assalamualaikum dato , ada otai gym memberikan saya 1 botol pil, dia kata utk sizing, saya dah guna hampir separuh, baru saya taw yg danabol ni adalah steroid, 1botol ada 100tablet, saya baru guna dlm 50tablet, saya dah stop . macam mna nk clean balik bdan agar tidak ada masalah seperti di atas?? adakah perlu stop sahaja dan terus bermain gym mcm biasa? saya baru perasan yg sejak sejak ni rambut saya byk gugur . tapi tak teruk lagi, harap dato boleh tolong masalah saya ni

    1. xde cara utk clean. cuma boleh teruskan training. 3 bulan secara pasif dlm bdn. tp kesan long term tak tahu berapa lama

  79. Saya ada baca yang dato mengatakan bahawa kandungan di dalam sustanol dan deca tidak halal. Boleh gitahu sebabnya. tq

  80. syahirnazi says:

    sy dah 8 tahun main gym.. no suplimen tambahan.. mcm protein dlm botol ke apa ke…. sy just ambik solid food.. sbb sy seorg chef.. sekarang alhamdulilah… walaupun badan x sehebat mcm sazali.. tapi bentuk badan mcm sazali 2 dlm 60%… tapi ada 1 je… lama2 main.. ada seketika hari 2 saya sesak nafas bila main back… bila g chek doktor mlm 2. masuk x-trail.. tulang belakang sy bengkok doktor cakap benda ni dah lama… tapi sekarang sy stil je main lagi… dah x boleh tingal dah gym ni… dah sebati dlm diri… emmm trima kasih atas info yg dato tulis kat sini…

  81. assalam..saya pun ad hasrat nk menggunakan steroid, sbb kdg2 saya agak tertekan sbb saya dikategori dalam kurus, berat 58cm tinggi 176cm.. memang kurus kan?.. mmg confiden level sangat rendah.. bila jumpa kwn2 smua ckp ” knape kurus sangat xukup mkn ke..” so saya dh cuba mcm2 suplement, milk.. tp xde hasil..cuma steroid blum cuba.. saya bukan nk jd body ketul2 cuma nk berat badan unggul sahaja… boleh tuan bg nasihat.. trima kasih.

    1. buat training mcm mana?
      tumpukan pada squat, bench press, deadlift dulu. jgn train mcm org lain nak ke contest.

  82. smingu saya buat 3@4x, 1-2jam..hmpir 2month.muscle ad nmpk difren ckit..tp brat xbnyk brubah..

  83. ehanuddin says:

    saya pernah mengambil steroid untuk pada keloid di badan saya.. dan saya baru berkahwin masa tu.. adakah ada kesan sampingan pada isteri saya dan pada kelahiran anak saya nanti?

  84. ehanuddin says:

    saya pernah mengambil steroid untuk pada keloid di badan saya.. dan saya baru berkahwin masa tu.. adakah ada kesan sampingan pada isteri saya dan pada kelahiran anak saya nanti?

      1. salam,,sya sdah guna steroid jnis T-PROP sminggu 2 kali cucuk..sya baru cucuk 5 kali baru dan skarang sya stop mengejut….adakah akan mndatangkn effect kpada sya???brapa lma bnda tu akan hilang dlam bdan???

        1. kesan pasif tak lama, dlm 2 minggu. tapi side effect, tak pasti. kalau bernasib baik, mungkin tak kena, mungkin kena. Setiap org berbeza.

          1. side effect tu mcm mna yee??

  85. Salamm..saye budak skolah..saye ade sorang kawan ni..atlet skolah..dia britahu bhwa dia nggunkn steroid..dlm bbrpa taun lpas tuu diaaa nk brhnti..apa tips yg boleh dilakikn
    Thanks

    1. takde cara cuci drpd steroid. takde specific tip. teruskan latihan. jgn terus berhenti latihan.

  86. As salam dato. Sy baru berjinak-jinak dgn sukan bina badan.umor sy dlm 28thn. Sy ada guna mass freak dan juga stanabol x.adakah bahan tersebut mengandungi steroid?. Tq

    1. Salam…saya pun nak tanya mende yang sama…Stanabol-X tu steroid juga ke?takut jugak nak pakai sebab terbeli td huhu

  87. Salam bro zaki, saya ade ambil d-bol selama 6 minggu. 1 hari ambil 20mg. Saya nk berhenti dr teruskan. Perlukah saya ambil clomid atau berhenti terus dan teruskan workout mcm biasa? Ada kesan sampingan x?

    1. dose rendah tu. boleh berhenti terus. tapi make sure terus workout. jangka hayat dia cecah 3 bulan.

  88. Firq Ahmad says:

    Lately ade penjualan ubatan di alam maya STANAVAR iaitu campuran stanazolol dan anavar yg mana difahamkan kedua2nya adalah anabolik steroid. apakah kesan pengambilan STANAVAR? adakah ianya merbahaya kepada tubuh badan?

    1. ya, stanozolol dan anavar. elakkan. walaupun anavar kategori ringan tapi still steroid. stano agak heavy pada hati.

  89. syukur pedro says:

    assalamualikum dato,bolekah jika sy ada darah tinggi Dan kolestrol tinggi menggunakan steroids utk cutting?deca+anante..apa kesan sampingan yg akan berlaku ye?terima kasih..

  90. syukur pedro says:

    assalamualikum dato,bolekah jika sy ada darah tinggi Dan kolestrol tinggi menggunakan steroids utk cutting?deca+anante..apa kesan sampingan yg akan berlaku ye?terima kasih..

    1. wslm. kalau guna steroid, ia akan lebih tarik cholesterol jika tak jaga makan.

  91. aieen aisy says:

    salam ZK…saya ada beberapa soalan
    1) Adakah pengambilan Cytomel Meditech boleh mendatangkan kesan seperti loya2, pening, hilang tenaga, terasa mahu pitam juga kabur penglihatan?
    2) Bolehkan Cytomel Meditech diambil bersama Gel Tenaga seperti High 5 Gel ( Caffein ) dan apakah kesannya kepada saya?
    3) Juga pengambilan Salt Stck ( Caffein ) bagi mengelakkan cramp dalam masa yang sama dengan produk2 diatas boleh memyebabkan kesan pada tubuh saya? dan berapakah lama masa yang diambil untuk ubat2 tersebut bertindak balas dengan tubuh saya?
    untuk pengetahuan ZK saya seorang Amatur Rider (Berbasikal Mountaibike dan RoadBike)
    harap Zk dapat menjawab soalan saya..terima kasih

    1. 1. Boleh.
      2. cytomel dah meningkatkan metabolisme. caffeine juga 1 stimulant. terlalu byk stimulant.
      3. berapa byk pengambilan cafein skrang? cuba tgk entri cafein, http://strengthsifoo.com/kafein/
      Cafein tetap kategori dadah. Jangan terlalu bergantung pada cafein.

  92. isma ridzuan says:

    Assalammualaikum dato..

    Sy nak tnye , sy sudah hmpir setahun main gym tapi masalah berat susah sngat nk naik , sy cuma guna mass gainer tapi tetap same berat sy 68kg tinggi 169cm , kat mane silap nye dato..??

    Lagi satu sy nk tnye betol ke amino acid dapat mmbantu mengekalkan otot??

    Harap dapat mmbntu..

  93. Assalamualaikum dato… Saya nak bertanye sikit… Saya ad produk sustanon250 kawan saya bg… Ramai yg kate sustanon ni yg paling rendah efek dia n ramai atlet yg bukan bina badan pon guna… Btol ke? Tp saya masih xguna lg sbb takut… Huhu minta pendapat dato?

    1. yg paling rendah kalau kategori testosterone adalah testolic. sapa yg kata sust tu?
      tak perlu la pakai kalau nak nampak cantik sementara. tak berbaloi.

      1. Mcm mne lak dgn supplement mcm mstropin mprolab stanabol n beast master .. Sesuai tak dato utk penggunaan?

  94. Asalaam dato..ingin bertanya bgai mana pula dgn oxybol?

    1. wslm. steroid juga tu. boleh menyebabkan nausea, kurang selera, jaundice, sakit masa kencing, hilang selera sex, bengkak di dada dan lain2.

      1. As,salam dato mohon pendapat dato.. Saya dh guna dbol selama 6 mggu dos 20mg sehari dan enanthate 250mg seminggu selama 6minggu.. Saya nk berhenti terus perlukah saya ambik nolvadex Dan sebagainya untuk PCT… Kesan yg saya kenalpasti hnya sedikit jerawat di badan.. Dan ada rasa sakit sikit di bahagian puting.. Boleh ke saya stop begitu sahaja tanpa PCT.. Terima kasih dato

        1. rendah sgt tu. tak perlu pun xpe, nolvadex pun ada kesan sampingan.

          1. Terima kasih dato.. Cuma nk tnya berkenaan rasa sakit sedikit di bahagian puting akan hilang dengan sendirinya ke..

          2. kuat juga kesan smpingan die…
            dan bagaimana pula cara kalau nak stop..?
            perlukan ape2 ubatan?
            dan brpe lama masa diperlukan utuk clean dato’?

    2. kuat juga kesan smpingan die…
      dan bagaimana pula cara kalau nak stop..?
      perlukan ape2 ubatan?
      dan brpe lama masa diperlukan utuk clean dato’?

  95. Perlukah saya mengambil apa2 untuk rawatan.. Mungkin badan saya sensitif.. Sb itu saya nk stop terus sebarang steroid.. Dan ingin kekalkan cara natural.. Terima kasih sekali lagi atas bantuan Dato…

  96. assalamualaikum…nak tnya pasal steroid sustanon ni..ape kesannya?..ada org kata kalau guna benda ni akan mengurangkan penghasilan testosteron secara semulajadi…betul ke..??? klau sya brhenti mengambilnya adakah penghasilan testosteron semulajadi saya akan kembali normal…terima kasih…

    1. wslm. ia bantu dlm bina otot. cuma ada kesan2 sampingannya lagi2 kalau x jaga makan. kebiasaannya, penghasilan akan kembali normal.

  97. Assalam dato,sy br dlm bidang gym ni.da bc smua takut lak nk teruskn tp sy da beli protein serious mass,kwn syorkn sb brt sy 47kg je.rs rugi lak nk stop.sy nk tny dato,bole ke sy trskn dgn protein ni?xd bhn tlarang ke dlmnye,tq.

  98. Klai ambil clenburerol apa side effect yerr….adakaj kemandulan menjadi salah 1 side effect yerr?

    1. muscle cramp, tekanan darah tinggi, peningkatan heart rate, tak cukup tidur, muntah, nervous dll. kemandulan x termasuk.

  99. salam dato mintak tolong saya ade mengambil oxybol untuk sebulan..
    dan sekarang baru tahu ia steriod.. mcm mana saya hendak hilangkan ia dari dalam badan..ade ape2 kesan tak jika saya ingin menambah anak..
    berapa lama ia aka ade dalam badan saya dan kesan oxybol ni pada badan saya..
    harap dato dpt bantu saya

    1. kesan pasif sekitar 3 bulan. teruskan training. xde kaedah cuci.

  100. Bro tumpang tanya macam mane pulak dengan testoterance booster/HGH? Categori steroid juga ke? Ade side effect yg negatif? Dan ape beza antara test, steroid dan lg satu HGH(human growth apentah)

  101. Assalam dato nak tanya.saya dah 3 bulan diet xmkn nasi n workout dah dekat 2 bln berat badan sebelum76kg sekarang 72kg,saya ada ambil whey protein jenama muscltech dan fatburner jenama grenade,dan sekarang saya berhenti guna fatburner kerna xtahan dgn kesan sampingannya..saya masih xpuas hati mcm mana nak buang lemak kat perut ni n bagi nampak 6pax Dan bagI Otot naik serta kekal.boleh share info ka n supplement apa yg terbaik boleh saya guna?? #tgahsemangat

  102. as salam dato,,sy bru berjinak main gym dlm 1thun,,dlu sblum gym berat pernah naik hingga 81kg,,cubby skit,,skrang dh 69kg,,masalah sy skrang,,nak tahu mcm mana nk cepat pecahkan lemak bahagian lower abs,,nak tahu cara pemakanan atau ada supplement yg sesuai,,sy workout natural,,tanpa supplement,,alhamdulillah,,tanpa steroid pn msih mampu bina otot

  103. Salam…boleh tahu ? Effect cytomel bahaya tak ?

  104. Oxybol Oxymetholone.. Ini di kategorikan sebagai steroids mcm mana pulak?? Mohon dato ada pencerahan. Terima Kasih

  105. Sy pki energy booster jenama Innermax adakah mempunyi kesan sampingan

  106. assalamualaikom.stanabol x (superior 14),steroid jugak ka?

      1. stanabol x dikatakan sbg suplement.. Adakah boleh diambik ?

  107. dato,nak tanya pasal supplement nie, INNERMAX ENERGY BOOSTER..adakah ia mengandungi steroid atau tidak? selamat ke tak kalo kita amalkan?
    tolong beri nasihat dato,terima kasih.

  108. Salam bro zaki..adakah steroid jenis kapsul pon ade kesan smpign yg bahay??ade kwn saye yg guna steroid jenis kapsul..tpi dh brtahon2 dia pakai..x jdi ape pon??saye was2 tntang hal ni..

  109. AS SALAM DATO.. selamat menyambut Ramadhan yg bakal tiba .

    1. Saya ada mengambil Depo-Testosterone keluaran Pfizer sebelum ini ..adakah ianya dikategorikan sebagai kumpulan steroids atau sekadar hormon booster ?

    2. Sekiranya sebelum ini sedia maklum kita telah banyak mengambil supplement seperti whey protein,creatine,amino dan test booster adakah perlu untuk saya mengambil liver detox sebagai salah satu penjagaan atau penambahbaikan sistem pada liver ?

    3. Saya bercadang untuk membelikan isteri saya Ripped-Freak fat burner keluaran Pharmafreak beserta senaman kardio 3-4 hari seminggu dengan tujuan penurunan berat badan.Adakah ianya selamat dan sesuai ? Setakat ini cuma threadmill jogging 3-4 kali seminggu beserta diet makanan tidak berminyak serta carbo/kalori berjadual tapi berat badan beliau masih tidak berkurangan.

    Harap dapat pencerahan lampu spot light seperti cerahnya stadium shah alam malam tadi..

    Terima kasih Dato,

    1. wslm.

      1. kategori steroid
      2. tak semestinya. liver detox biasanya berkesan untuk mereka yang ada perbezaan pada liver effeciencynya.
      3. setakat ni selamat. cuma mungkin ada gangguan dlm period cyclenya sedikit.

  110. dato..member tanya anavar pun sama dlm himpunan steroid jugak ke,kalau dah pernah makan dalam 20 ke 30biji dan terus stop mengejut boleh yer.?

    1. steroid walaupun ia kategori ringan. boleh stop tapi teruskan senaman.

  111. Bernafas hidu asap kenderaan,asap rokok,Sakit kepala makan actifast,demam mkan penadol biasa,batuk minum ubat batuk,24 jam handpone di tangan terdedah kepada radioactive,makan ayam di suntik,sayur di racun dan disembur ubat,minum protein yg di proses,pergi gym xmakan ubat ap dan x makan pil kimia..adakah steroid shaja menyebabkan fatality dan adakah ubat ubatan yg diluluskan tidak mempunyai kesan jangka panjang…x ka pelik….train hard go natural eat clean eat panadol..

    1. tajuk topik di atas kesan steroid anabolik, bukan tajuk kesan asap rokok. mohon baca tajuk dahulu. terima kasih.

  112. Name *aafik says:

    Commentsayasaya ada
    ambik methandione d bol10 tp nak berenti rasa syg lak sbb muscle dah naik, jadi apa pndapat dato

    1. kalau setakat tujuan nak besar sementara, elok berhenti. lebih sihat train naturally, mungkin lambat sikit, tapi kualiti

      1. saya ambik sbb trainer cdg sbb nak energy booster time workout x da plan nak bulking sgt sbb bkn nak masuk competion pun,just utk keyakinan diri,

  113. Salam nk tanya, baru2 ni sy ad ambil nolvadex sebab dgar2 boleh atasi masalah gynecomastia.. adakah sy patut brhenti?? dan ap lagi jalan untuk atasi gynecomastia selain pembedahan?? terima kasih.

  114. Salam Tuan..peranh dgr supplement stanabol X? supplemtn ni ad kelulusan KKM?

  115. slm.dato..sy dh pkai dnbol sebotol.bdn baik bintik.sy terus behenti gym..ade kesan sampingan

  116. Salam Dato saya ada satu pertnyaan… saya nie steroid user dahulu nya.. selalu saya ambik Anavar cucuk … skrng dh x ambik ada kesan sampingan x klau saya dah stop using anavar nie??

    1. anavar agak ringan. kebiasaannya tiada masalah. tapi apa2 pun berbeza mengikut individu

  117. Bob beginner says:

    Asssalamualaikum tuan saya ada persoalan saya bercadang nk pakai anabolicmax sejenis serbuk di bancuh dgn air adakah ia sejenis dgn steroid juga?

    2)sya juga bercadang nk guna WMB amino untuk maintain otot keras selepas workout adakah ia membantu dan dalam masa yg sama saya ada guna whey protien isolate titan whey

    Harap dapat membantu terima kasih

    1. wslm. ia supplement.

      no komen pada wmb dan titan whey. cuma kalau dari segi kandungan, ianya whey dan amino. boleh kalau nak pakai.

  118. Nizal yusoff says:

    Assalamualaikum tuan sya nk bertanya sya ada mengunakan testosterone enanthate dan sustanon 250..soalan saya adakah 2 jenis steroid yg saya guna tu bila saya bt ujian air kencing akan positif dadah…

    1. ujian dadah sukan comfirm kantoi, ujian dadah rekreasi tak kantoi

  119. Salam mr zaki khan sy ada pkai anavar ambk dalam 30mg sehari selama 6 minggu nok tnye ape side effect yg tjadi bile pkai anavar..buleh mndol ke?s

    1. walaupun ia kategori yg paling tak kuat, tapi still bawa effect seperti mood swing, liver problem, dll. ia bahan asing pada badan.

  120. assalam dato,sy bru maen gym 4 bulan dan hnya ad minum Megataur mass gainer je. Megataur Mass ni ad effect cm steroid x? dan ad effect long term x pd badan? sbb ad tulis humabolic kt packaging bag tu,ad anabolic cm steroid ke??risau jugak nk truskn bila tgk komen2 diatas.mohon penjelasan dato,tq

  121. Apa perbezaan antara BCAA dan Glutamine? Apa produk supplement(s) yang perlu saya consume untuk lock/mengekalkan otot?

    Terima kasih.

    1. bcaa brand chain acid amino crucial utk bina otot. glutamine more to recovery.

  122. dato’ , saya disarankan oleh pakar sakit tuan untuk mengambil terapi hormon kerana kekurangan hormon testosteron (steroid). pakar memberikan saya sutanon 250mg .. alhamdulillah nampak perubahan setelah beberapa tahun jalani terapi tersebut

    boleh dato’ cadangkan utk rwtn terapi hormon yang terbaik..adakah saya perlu PCT ?

    1. saya tak boleh cadangkan, takde kelayakan utk tu. pct, kena tanya doctor tu.

  123. salam.nak tanya. kalau ambik testosterone urine positive dadah x ?

  124. salam tuan..disini sy ade beberapa soalan..

    1- apakah kesan jika pengambilan dianabol dihentikan serentak dgn workout??

    2- apakah kesan dianabol pd badan??adakah kesan pd organ dalaman??adakah kesannya pd tahap kesuburan spt kemandulan??

    3- adakah testolic sejenis steroid??benarkah ia hanya bertahan di dalam badan cuma 2 hari??apakah kesannya pd pengambilan testolic??

    thanks

    1. antaranya seperti darah tinggi. kalau dah amik, jgn terus stop workout. testolic pun steroid. aktif seminggu, pasif dlm 2 minggu kalau x silap.

  125. Ibrahim Mohd says:

    Salam

    Nak tanya pasal mesotropin/MXT. Adakat ini pun sejenis steroid?

  126. ZK
    ..nak tnya..deca APA side effects dia…mohon pencerahan secepat mungkin

  127. Assalamualaikum..nk tny kalo nk th kesan skit buah pggang adkah jgke mse yg pnjang atw pndek..ada kah pngambilan stroid sbnyk 4x brsmaan 20ml akn mndtgkn kesan yg truk atw tidak..tq

  128. nak tanya. macam mana pula dengan MXT/mesotropin? adakah ia juga berbahaya seperti steroid ?

  129. Ust Ali 0166923541 UpTown Danau Kota says:

    Salam dato,

    Sy tak berduit nak bayar PT jadi daripada tahun 2009 hingga kini saya hanya pushup sehari

    Malas – 300x
    Rajin 500x / 600x / 700x
    Rajin+Malas keluar rumah+biasanya hari sabtu / ahad 1000x / 1200x / 1500x

    badan saya tak berketul2 pon, cuma tegap shj.

    Sy ada terbaca mengenai tak boleh lakukan senaman yg sama dalam masa 24jam – 48jam,

    Apa pandangan dan kritikan dato terhadap senaman sy ini?

    1. boleh je sebenarnya. badan akan ikut apa yg kita latih. cuma kalau push up saja, takut tempat lain under develope

  130. Salam tuan saya nak bertanya..saya mengalami sakit belakang..kemuduan doctor telah membuat injection steroid..adakah mungkin akan ada kesan sampingan.

    1. ada possibility, tapi jika itu saja choice yang ada, kemungkinan kebaikan lebih banyak berbanding keburukan.

  131. Salam..berat 47 kilo..on off on off.. Range dlm 45-47..hahahah…
    Selera mkn cut off..hahha..cana nk gemok1

  132. Tuan. Sy nak mintak pendapat…skrng berat sy 80kg .protein apa yg elok sya pkai..
    Menbe gym cakp..kau try pkai stanazolo…side infek dia..teruk tak.

    1. stanozolol tu steroid. jangan amik. supplement ada mcm2 choice. whey boleh. gainer boleh. depend pada sasaran.

  133. salam bos. berapa lama steroid boleh clear dlm badan. kalau kita dah stop pengambilan?

  134. Assalam dato nak tnya pasal produk tribulus testo..adakah ianya sejenis steroid atau supplement..adakah ianya selamat digunakan..

    1. wslm. ianya cuma testo booster. supplement. boleh digunakan. ia dibuat drpd tumbuhan ayorveda utk meningkatkan kelakian.

  135. Hi sir,

    Ada satu produk ni namanye Mesotropin. Kononnya benda ni selamat, tapi saya tak sure kalau ia betul selamat nak di gunakan. Boleh tolong pastikan sama ada benda ni selamat atau tak. Thank you.

    Ni website nya,

    http://mymesotropin.my

    1. saya merupakan pengguna produk mesotropin. ianya selamat. kategori supplement.

  136. Salam Dato’.. Sy mmg jenis keturunan keluarga yg kurus, makan la mcm mna pon mmg dah keturunan. sy ade sorg kawan sama spesis mcm sy. Bru2 ni jmpa die dh brubah sgt ketara. Die syor kn ambil deca (pil kecik ade tanda S) 2 biji pagi 2 biji malam. Die ckp pil tu utk tambah selera makan. Sy agak was2 nk ambil tp d sbb kn tgk effect badan die yg sbelom ni kurus mcm sy 62kg skrg 78kg dlm masa 2 bln shaja. Tinggi kami sama 177cm. sy bukan nya nk bina badan sado ke ape. cuma nk nampak sy ni sbagai seorg suami yg boleh protect isteri & anak. Umur 29 tahun tp sy bleh di kategori kn keding. Sy sbelom ni ade ambil serious mass & g gym stiap mggu. Kesan ade tp sgt sdikit. Sy ade selidik jgk psal deca ni, btol ke ianya dpt memulih kn msalah keturunan kurus ni? means baiki tisu dalaman, serap zat makanan ke badan lebih cpt. Harap dato’ dpt respon persoalan sy.

    1. kalau daripada nama, deca, kategori steroid tu. jangan la ambil. cuma agak pelik, sbb deca biasanya cucuk. minta dia tunjukkan botol, baca kandungannya.

  137. kalau ambil testosterone booster bahaya x? contoh mcm mesotropin?

  138. Tuan ZK

    1.Adakah penggambilan SARM (Selective Androgen Modulators) selamat untk menggantikan steroids. Kerana dari info, mereka britahu SARM’S tidak mempunyai side effect seperti steroids.

    2.Adakah penggunaan SARM’S akn mengganggu penghasilan sperm.

    Mohon penjelasan dri ZK.
    Terima Kasih.

  139. Assalammualaikum..sye nk tnye…adakah supplement2 ni semua halal..sbb mmg jrg utk menjumpai supllement yg ade tanda halal…hrp dpt membantu..terima kasih..

    1. wslm. tak semua halal. di malaysia hanya sedikit saja ada cop halal seperti mesotropin.

  140. Boleh tak dato listkan steroid yg bole menyebabkan kemandulan/tidak subur

    1. dlm most case, ianya reversibility. ketika ambil, testis mengecil, sperm count low.

  141. Macam mana kalau saya mengmbil steroid untuk mengurus kn badan. Apakh efek jangka masa panjang dan pendek?

    1. still beri efek. tak perlulah consider penggunaan steroid kalau hanya latih utk badan cantik, kurus.

  142. Salam..tuan sy nak tanye..sy ada ambik meditake stanazolol 10mg…ambik je sy rsa darah naik ke kepala….memang itu kesan dr ubt ini…dan sy rsa sakit sampai berhari2x…memang dia tak sesuai dgn sy lah

    1. wslm. antara kesan sampingan. tak perlulah amik steroid utk bdn cantik semata. train secara sihat.

  143. Salam ingin bertanya sy bru 8 minggu main gym ape kesanye pada pesakit nefrofip syndrome skang skit tu beransur pulih sy nak tanya ape kesan bila ambil whey protien dengan stearoid?

    1. nephrotic? tak pernah dgr nefrofip.. nephrotic masalah kidney. tak dpt proses protein. elok buat checkup utk kepastian. saya bukan org berlayakan utk bagi nasihat tentang kidney.

  144. John British says:

    assalam bos . nak tanya la kan saya ada amik steroid jenis testosterone enanthate dalam 6 kali cucuk dgn danabol ds saya amik selama 6 bln (non stop) . saya nak buat medical check up . adakah urine test akan sangkut ? tolong beri pencerahan tuan ??

  145. SHAH MOKHTAR says:

    Assalamualaikum wbt. Tuan saya nak tanya penggunaan dianabol, clanbuterol dan stanazolol apakah side effect sekiranya ambil? Sebelum ini saya pernah menggunakan dianabol tetapi dah berhenti menggunakannya lebih dari setahun yang lalu dan sekarang lebih pada clean workout. Terima kasih atas pencerahan yang akan diberikan.

    1. wslm. ada. dbol boleh tingkatkan darah tinggi. clen besarkan jantung. jantung bekerja lebih keras.

  146. Boleh komen sikit tentang stanabol x?

  147. Assalam datuk. Sy tanpa berfikir panjang, terlanjur ambik steroid jenis test400 stack dgn nandro. Tempoh cycle sy 2minggu je dgn jumlah msing2,, test 400, 800mg,,,, nandro 700mg,, skrg sy rase cam menyesal dan rasa nk stop cycle ni. Persoalannya perlukah sy pct dgn nolva & clomid ?

    1. wslm. tinggi tu. 700mg. libido pun boleh merosot. kalau dah start tunjuk tanda negative, perlu pct.

      1. Sy ada terbaca di bahagian atas2. DZ cakap tak perlu pct leps habis cycle? Yg utk soalan hilmi ni perlu pct pula ya? Atau perlu ikut dose? Dose terlalu tinggi perlu pct kalau rendah tak perlu? Mohon pencerahan DZ

        1. perlu atau tak sebenarnya kalau nak tepat, kena buat blood work tgk keperluan. tak boleh bagi jawapan direct. cuma dlm most case kalau dose tinggi kena pct

  148. salam dato…
    mcm mne dgn SARMs,ada kah tergolong dgn steroid jgk???

  149. Salam saya remy , Ada masalah pasal pegambilan steroid , Muka naik jerawat la , pasal tak jaga minyak , nk tnya mcm mna cara nk menghilangkan jerawat di wajah eh . Ada apa2 tips tak? Mintak pencerahan ye kawan2 🙂

  150. assalamualaikum dato..boleh bagi review sikit tentang pil natural testosterone yang ada dijual..adakah ia selamat untuk digunakan?

      1. apa beza booster dgn direct test?

        1. booster drpd sumber supplement, makanan. test synthetic testosterone, kategori steroid.

  151. Assalamualaikum dato kalau tribulus testo Superior 14 di kategori kan apa

  152. Assalamualaikum Tuan,

    Adakah L-CARNITENE dan Sibulean baik utk membuang lemak bahagian Perut ” belly fat” ?

  153. Syed Zabih says:

    Assalamualaykum… SARMs ni steroids ka Dato’? Bole bg penjelasan..

    ? LGD 4033 ( Sarms ) ?

    Sarm paling baik untuk anda yang susah sangat nk sizing /bulking

    Fungsi lgd 4033:
    – bagi kembangkan otot koramg dengan cepat
    – naikkn otot mass dengan banyak
    – tambah selera makan
    – membantu percepatkan proses sizing
    – paling sesuai untuk orang yang badan kurus tapi nk badan berotot

  154. Amri Ismail says:

    Salam. Bang, saya pengguna deca, sus & dbol. 1st cycle saya, saya tak buat PCT lepas habis cycle around 6-7bulan. Then saya dah habis cycle saya stop terus. Sekarang saya tertanya, boleh tak buat PCT waktu sekarang? Tolong respon ?

  155. mr zaki khan saya nk tnya haritu sya ade ambil dianabol dalm 5 bijik ,lepas tu saya terus berhenti sbb sya punya dada berdebar pastu terus tkde mood sejak tu saya terus tingglkn dan sekarng badan rase lemah2 serta tkbermaya nak ckp pon tk lalu jadi ape yg saya patut buat ? mohon pertolongan

  156. Salam dato..nak tanya,produk mcm mass gainer ni ok ke klu amik utk workout? Atau lbh baik makan telur ayam je?mohon pencerahan dato..terima kasih ya..

  157. Salam tuan zaki, saya ada guna anabol . Selepas dua bulan saya guna tu saya merasakan air mani saya berkurang dan penis tak sekuat dulu. Adakah itu kesan pengunaan anabol dan cara nak cuci balik?

    1. wslm. xde kaedah cuci. kalau penggunaan sikit, cuba tunggu selepas 3 bulan tgk camna.

  158. Salam tuan . Nk tny, stanabol x tu kandungan dia stanazolol ke ? And adakah ia merubakan anabolic steroid ? Safe x utk consume ?

    1. Im Silantra says:

      Stanabol X adalah supplement bukan steroid

  159. Saya cadang nak beli Superior14 Stababol x.Boleh kasi info sikit.Baik atau tidak?Kesan sampingan sama cam steroid?Adakah digalakkan utk guna?

    1. ianya supplement saja. boleh pakai. saya x pernah pakai. xtau mcm mana kesannya. saya pakai MGH. fungsi yg sama.

  160. Assalamualaikum dato zaki khan,saya ada soalan,antara steroid test enan,tren depot,cyponex dan anavar yg mana satu kah penyumbang trrbesar penyakit gyno? Dan apakah barang yg perlu di ambil bg memulihkan gyno…

  161. Salam bro.. muscletech TEST HD BLACK ONYX.. jenis steriod ke?

  162. Yam Nordin Mohd nor says:

    Assalamualaikum Dato saya ada pakai legadrol lgd 4033 beberapa bulan… Nak tanya apakah kesan sampingan sharm ini sama macam steroid dan apakah perlu saya buat PCT…

  163. Assalamualaikum Dato’ nk tanya sy ada guna steroid selama 3 bulan mula² sy ambil Anwar dgn clen dah habis sy sambung guna stano dgn clen…. Mesti ke sy Kena ambil pct kedua-duanya clomid dan nolvadex

    Apa beza clomid dan nolvadex ni

    1. Zaki Khan says:

      pct perlu atau x, kena buat blood test utk pastikan. baru boleh tentukan nak amik apa.

  164. Salam. Sy nk tnya, sy ada pernah ambil 9 ampule steroid made in german. Lama2 bila bdn sy slim balik, boleh nmpk mcm gelembung2 bawah kulit. Kwn sy kata sbb tak jaga permakanan mcm minyak2 tu. Mcm mana sy nk pulihkan balik ye?. Sy agak down dgn semua ni sbb terlalu obses nk tambah berat n nk body yg elok. Sy tak pernah ambil apa2 steroid selain itu je. Minta bantuan ye.

    1. wslm. siapa yg advice guna steroid tu. cuba jumpa pakar kulit tgk camna.

  165. Dato kalau nak hilang jerawat dilengan Disbb dbol ,kena mkn acnotin ke

    1. saya tak boleh recommend apa2, cuma mmg acnotin biasa digunakan. dptkan advice doctor dulu sebelum guna

  166. Salam doc, saya ada guna danabol dan sarm ligandrol…adalah perlu saya pct sekiranya berhenti ambil kedua2 barang tersebut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: