Senaman Merawat Ketagihan Mar09

Kongsi

Senaman Merawat Ketagihan

Ketagihan boleh datang dalam apa-apa bentuk, ketagihan dadah, alkohol, seks, membeli belah atau apa sahaja. Adakah dengan menambah senaman boleh mengurangkan ketagihan?

Kursus Kecergasan 2021Kajian menunjukkan menambah senaman mungkin membantu menguatkan rawatan yang diberi. Apabila seseorang individu cuba untuk pulih daripada ketagihan, tubuh dan minda cuba melupakan apa yang merembeskan endorfin dalam otak yang menyebabkan rasa ‘high‘ atau ketagihan.

Apabila seseorang cuba mengurangkan sesuatu ketagihan melalui rawatan yang diberi, dia berkemungkinan berdepan tekanan semasa proses penarikan. Sama seperti seorang yang dah biasa merokok, tiba-tiba berhenti merokok, akan berlaku gejala tarikan yang mungkin menyebabkan timbulnya masalah lain. Aktiviti yang ditagihkan sebelum ini menyebabkan endorphin dirembeskan. Senaman juga menyebabkan endorphin dirembeskan. Proses memindahkan rasa ketagihan itu akan mengambil masa.

Kajian menunjukkan senaman mengurangkan tekanan. Jadi tekanan yang disebabkan gejala penarikan dapat dikurangkan dengan bantuan senaman. Kajian ditunjukkan dengan sekumpulan perokok yang dimasukkan senaman dalam proses berhenti merokok mengambil masa yang singkat untuk berhenti.

Namun, senaman bukan jalan penyelesaian untuk masalah ketagihan. Ketagihan dadah dan sebagainya mungkin memerlukan rawatan tertentu dan senaman hanya membantu dalam proses rawatan.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube