Asid Laktik dan Laktat

Ramai daripada kita melihat asid lakik sebagai produk yang tidak membawa keuntungan pada presasi seorang atlit sehingga dilabel sebagai mitologi asid laktik. Kajian sukan kini sebahgian besar bersetuju bahawa asid laktik merupakan teman dan bukannya musuh dimana mereka mula menyoal sau prinsip dasar dari keletihan otot dengan peningkatan paras asid laktik.

Kursus Kecergasan 2021

Asid Laktik dan Oksigen

Produk akhir dari glikolisis adalah asid piruvik. Secara tradisionalnya, diyakini bahawa kehadiran oksigen aau kekurangannya, mengarah pada penukaran asid piruvat menjadi asid laktik dan peningkatan dalam otot dan darah laktik.

Selama 35 tahun, bukti telah menyokong teori ini. Bukti terbaik menunjukkan bahawa kehadiran oksigen adalah hanya salah satu daripada beberapa fakor yang menyebabkan peningkaan otot dan darah lakik selama latihan. Bahkan asid laktik boleh terbentuk pada bila-bila sahaja glikolisis berlaku samada tanpa kehadiran oksigen dan bahkan ketika rehat.

Dahulu asid laktik disebut sebagai titik di mana tenaga dihasilkan melalui meabolisme didominasi akiviti anaerobik. Namun pada awal akumulasi darah lakik (OBLA) hanya merupakan keseimbangan antara pengeluaran asid laktik dan penghapusan dan tidak menyarankan apa-apa tentang aktiviti aerobik.

Penyelidikan menunjukkan kekurangan oksigen pada otot pada intensiti latihan di atas ambang laktat. Sebaliknya OBLA boleh disebabkan oleh pelbagai faktor lain selain daripada yang berkaian dengan anoksia atau dysoxia.

Laktat Bukan Produk Buangan

Sebelum tahun 1970-an, laktat dianggap bahan buang yang dihasilkan dari kekurangan oksigen ketika otot-otot bekerja. Ia dipersalah kerana menyebabkan menunda kesakitan (delay onset muscle soreness) dan menyebabkan keletihan. Sebaliknya, asid laktik hanya terkumpul di dalam otot untuk satu jangka masa yang singkat. Sebagai contoh, atlit lumba hanya merasa letih seketika selepas berlari dan pulih kembali dalam masa singkat.

Pembentukan asid laktik membolehkan metabolisme karbohidrat terus berlaku melalui glikolisis. Perlu diketahui bahawa sistem tenaga membolehkan pengeluaran glikosisis cepa untuk penghasilan tenaga yang diperlukan untuk mempertahankan latihan berintensiti.

Jantung, otak dan kebanyakan otot fiber slow twich suka memilih laktat sebagai sumber tenaga. Tetapi laktat perlu ditukarkan ke bentuk piruvat dahulu sebelum digunakan sebagai sumber tenaga. Laktat dikeluarkan dari darah melalui pengoksidaan dalam serat otot dimana ia dihasilkan atau boleh diangkut ke serat otot yang lain untuk pengoksidaan. Laktat yang tidak dioksidakan dengan cara ini berdifusi dari otot ke kapilari dan diangkut melalui darah ke hati. Melalui proses yang dikenali sebagai kitaran Cori, laktat boleh ditukar kepada piruvat dengan kehadiran oksigen yang kemudian boleh ditukar menjadi glukosa. Glukosa ini dapat dimetabolisme oleh otot-otot bekerja atau disimpan sebagai glikogen.

Jadi, laktat dilihat sebagai bentuk yang berpotensi teroksida selama laihan berintensi sederhana, selama pemulihan dan rehat. Tidak seperi asid laktikm laktat tidak dianggap faktor menyebabkan keletihan. Berdasarkan ini, ada syarikat pengeluar nutrisi memperkenalkan natrium laktat ke dalam minuman sukan yang mana diyakini mempunyai kesan ergogenik.

Sebahagian besar penyelidikan bersetuju bahawa kesan negatif terhadap prestasi yang berkaitan dengan akumulasi darah laktat disebabkan oleh peningkaan ion hidrogen. Asid laktik berpecah membentuk ion laktat dan hidrogen yang menyebabkan peningkatan tahap keasidan. Peningkatan ion hidrogen dan keasidan dalaman ini disebut asidosis.

Asidosis Laktat

Akumulasi adalah istilah kunci di sini sebagai peningkaan pengeluaran ion hidrogen. Kajian berpendapat bahawa pengeluaran laktat dengan kapasiti yang tinggi mungkin cenderung menunda timbulnya asidosis. Lakta berfungi mengambil ion hidrogen dan membolehkan pengangkuan ion hidrogen dari sel. Roges er al, menyimpulkan bahawa peningkaan konsenrasi laktat, mestipun idak kausaif, bertepatan dengan asidosis dan tetap menjadi penanda aras terjadinya keletihan.

Asidosis dan Keletihan

Seperti yang disebut tadi, tiada bukti menunjukkan bahawa peningkatan kepekatan ion hidrogen dan penurunan pH di dalam oo atau plasma menyebabkan keletihan. Asidosis boleh merosakkan kontraktilitas otot termasuk dalam mereka yang tidak keletihan. Kajian selepas 2006 menunjukkan asidosis mempunyai pengaruh kecil yang merugikan atau boleh meningkakan prestasi otot selama laihan berintensiti tinggi.

Dalam asidosis mungkin fosfat tidak organik merupakan punca utama keletihan otot. Namun perlu diingatkan fosfa t tidak organik dihasilkan melalui penguraian ATP menjadi ADP. Cadangan lain yang menyebabkan keletihan daripada asidosis adalah akumulasi ion kalium dalam interstitium otot.

Akumulasi Laktat dan Latihan

Saat istirehat kisaran biasa untuk darah laktat adalah 0.5 2,2 mmol per liter. Dianggarkan bahawa keletihan lengkap berlaku di kisaran 20 25 mmol/L untuk sebahagian besar individu. Penguraian mengambil masa yang lama untuk mereka yang tidak terlatih berbanding dengan mereka yang melaih aerobik dan anaerobik. Sebagai contoh, mereka yang tidak pernah berlari, tiba-tiba berlari pecut, keletihan akan mengambil masa yang lama untuk hilang.

Kesimpulan

– Darah akumulasi laktat hanya mewakili keseimbangan pengeluaran dan penghapusan.

– Hanya dalam masa singkat, kegiatan berintensiti tinggi menyebabkan pengumpulan asid laktik.

– Laktat merupakan substrat penting yang boleh digunakan selama submaksimal, pemulihan dan rehat. Ia merupakan sumber tenaga bagi jantung dan otak.

– Asid laktik bukan penyebabkan rasa delay onset muscle soreness tertunda.

– Akumulasi laktat menyebabkan peningkaan kepekatan ion hidrogen dan asidosis yang sesuai. Pengeluaran laktat benar-benar dapa membantu untuk mengekang perkembangan asidosis.

– Asidosis dijangka menjadi fakor utama dalam keletihan otot tetapi belum ada kesimpulan jelas mengenainya.

– Latihan yang baik mempercepat pembersihan laktat, mengurankan akumulasi lakta pada satu beban kerja tertentu.

– Laktat tidak boleh dianggap musuh kerana ianya bermanfaat bagi presasi olahraga.

(Asid laktik dan laktat bukan substan yang sama. Sistem tenaga glikolitik menghasilkan asid laktik dan akan melepaskan ion hidrogen. Baki kompoun campuran sodium dan potassium membentuk garam laktat)

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

14 thoughts on “Asid Laktik dan Laktat

 1. bagus gak topik ni. rase2nyer sgt berguna utk rujukan kursus sains sukan. insyaAllah

  1. hehe. baca2. saja bagi topik teknikal sikit. elok kita faham fungsi bdn.

 2. mmg bagus utk pengatahuan

 3. teringat zaman2 belajar dahulu..hehe

 4. aie rudyz says:

  thanx…sy dah lama carik info pasal asid laktik….TQ…

  1. sy akan cuba selit2 kan topik2 teknikal skali. asyik direct training. kalau x faham fungsi bdn pun x best gak. :p

 5. Hasbullah Awang says:

  Assalmualaikum..saye nk tnye pada abng Zaki..knpe apabila sye bersukan dlm tmph mse yg lme sye cepat dpt krem(simpul biawak) ?,,,Antra nye ialah semasa bermain bola sepak dan badminton wlaupun sye dh melakukn strching ….

 6. Sukeri-za Zxtenr says:

  Banyak pengetahuan yg berguna yg saya dapat…thank dato…..

 7. whoah this weblog is wonderful i love studying your posts. Keep up the great paintings! You recognize, a lot of people are hunting round for this information, you can aid them greatly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: