Bagaimana Bina Otot untuk Skinny

“Macam mana saya bersenam pun, badan taknak naik, badan saya jenis skinny”

Siapa yang rasa badan dia terlalu kurus dan susah nak naik? Kenapa susah naik? Saya senaraikan beberapa kesalahan biasa yang dilakukan oleh mereka yang skinny.

1. Makan Tak Cukup

Rasa macam dah makan banyak, dah bertambah daripada sebelum mula program akan tetapi masih tak besar. Latihan 6 kali seminggu bermaksud keperluan kalori lebih besar berbanding latihan 3 kali seminggu. Cara kiraan berbeza bergantung pada aktiviti kita. Lebihkan sehingga 30 peratus daripada keperluan asas kita. Susah nak makan banyak? Tak boleh nak kunyah? Ketika dan saat ini, makanan tambahan seperti weight gainer jadi 1 keperluan untuk mencukupkan keperluan kalori harian jika anda betul-betul sasar besarkan badan.

Banyakkan nak makan 4-5 ribu kalori sehari dengan makanan solid ketegori baik. Susah. Kalau makanan solid makanan segera memang boleh, tapi kesannya bukan setakat berat badan naik akan tetapi kolestrol dan sebagainya turut naik. Sekiranya kalori dah cecah 30 peratus tambahan akan tetapi tak naik juga, anda mungkin ada masalah hyperthyrodism. Dapatkan bantuan perubatan.

Contoh makan tinggi kalori seperti kentang, nasi, peanut butter, almond butter (whatsapp ke nombor ini untuk dapatkan almond butter yang sedap dan rendah lemak, http://wasap.my/60177022402/almondbutter ), walnut, almond, brazil nut, cashew, keju, susu, telur dan sebagainya.

Jika tak pasti tentang diet, boleh dapatkan e-buku rahsia diet di http://ebuku.strengthsifoo.com/product/rahsia-diet/ .

2. Sasaran Tak Munasabah

Ada kalanya orang kita suka tetapkan sasaran yang agak mustahil di capai. Contohnya, naikkan berat badan 10kg dalam masa sebulan. Pecahkan sasaran anda lebih kecil. Contoh yang baik, naikkan 1kg berat badan dalam masa seminggu. Jika gagal, periksa kembali di mana salah silap.

3. Program Merapu

Banyak yang buat program latihan seperti orang biasa berlatih. Mereka tidak ada masalah susah naik berat badan. Anda tak boleh latih cara mereka latih. Lebih baik anda fokus kepada angkatan utama dahulu iaitu Squat, Bench Press dan Deadlift. Jangan berlatih 6-10 senaman untuk 1 bahagian badan, 4-6 set sebagaimana kebanyakan latihan hipertrofi pada peringkat awal. Ada susunan jadualnya daripada skinny ke buff.

Tak tahu bagaimana nak mula? Dapatkan e-buku Katang Kuat di http://ebuku.strengthsifoo.com/product/kuat-katang/ .

4. Rehat Tak Cukup

Badan perlukan rehat. Tidur 8 hingga 10 jam sehari untuk maksimanya perkembangan anda. Ramai yang tidur sehari 4-5 jam kemudian jangkakan hasil yang cantik. Susun kembali masa anda.

5. Tiada Guru

Saya selalu berpesan, carilah guru dalam mempelajari sesuatu. Jangan hanya bergurukan YouTube dan yang sewaktu dengannya. Dapatkan Personal Trainer jika anda mampu untuk betulkan cara latihan dan sebagainya. Muat turun aplikasi FitFit Apps untuk dapatkan senarai jurulatih 1 Malaysia. Atau layari http://www.fitfitasia.com

Kursus Kecergasan 2021

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: