Bahaya Terapi Tidur 6 Saat – Ilusi Tidur, Risiko Nyata!

Terapi “tidur 6 saat” atau lebih tepatnya keadaan “tertidur sekejap” yang berlaku dalam teknik ini bukanlah proses tidur sebenar seperti dalam fasa tidur normal. Sebaliknya, ia lebih mirip kepada reaksi neurologi dan vaskular yang memberi kesan sementara kepada kesedaran dan sensasi tubuh. Berikut adalah penjelasan apa yang sebenarnya berlaku:

1. Tekanan pada Saraf dan Saluran Darah

Apabila tekanan kuat dikenakan pada kawasan tertentu — terutamanya leher, bahu, atau pangkal tengkuk — ia boleh:

  • Menekan arteri vertebral atau karotid, yang membekalkan darah (dan oksigen) ke otak.

  • Mengurangkan sementara aliran darah ke otak (dipanggil transient cerebral ischemia).

  • Ini boleh menyebabkan rasa seperti pening, kabur, atau “blackout” beberapa saat.

Ini bukan tidur — tapi lebih kepada kehilangan kesedaran mikro (micro-syncope).

2. Refleks Saraf Autonomik

Tekanan pada kawasan tertentu boleh mengaktifkan:

  • Vagus nerve (saraf kranial ke-10), yang mengawal sistem parasimpatetik.

  • Ini boleh menyebabkan penurunan kadar denyutan jantung dan tekanan darah secara tiba-tiba, memberi rasa mengantuk atau lesu.

Respons ini mirip teknik relaksasi mendalam seperti vagal stimulation, tetapi boleh berisiko jika dibuat secara kasar atau tanpa kawalan.

3. Keadaan Disosiatif Sementara

Sesetengah individu mengalami sejenis respons psikofisiologi:

  • Gabungan tekanan fizikal + jangkaan psikologi (autosugesti) boleh menyebabkan trance ringan atau keadaan separa sedar.

  • Individu mungkin fikir mereka “tertidur”, padahal otak berada dalam mod perlindungan jangka pendek.

Kursus Kecergasan 2024

Bukan Tidur Sebenar

Tidur sebenar melibatkan beberapa fasa:

  1. NREM (Non-REM) – tahap relaksasi awal dan pemulihan badan.

  2. REM (Rapid Eye Movement) – fasa impian dan pemprosesan memori.

“Tidur 6 saat” tidak sempat melalui mana-mana fasa ini. Ia lebih mirip keadaan “pengsan separa”, tidak sedar diri buat sementara waktu.

Risiko

  • Kekurangan oksigen ke otak walaupun beberapa saat boleh memberi kesan jika kerap dilakukan.
  • Kecederaan saraf jika tekanan dikenakan pada lokasi sensitif seperti plexus brachialis.
  • Risiko sawan, pengsan, atau kecederaan serviks dalam kes individu sensitif.

Kesimpulan

Fenomena “tidur 6 saat” adalah ilusi tidur akibat gangguan saraf dan peredaran darah — bukan proses tidur yang sihat. Ia berbahaya jika dilakukan berulang atau secara tidak terkawal. Jika anda perlukan cara tidur cepat yang selamat, lebih baik guna teknik pernafasan dalam, meditasi atau sleep hygiene.

Rujukan

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: