Bina Badan Sukan Sea ke-27

Wong Hong

Pada 14 dan 15 Disember 2013 telah berlangsung kejohanan besar, acara bina badan untuk Sukan Sea ke-27 di Myanmar. Atlet Malaysia telah menunjukkan kejayaan cemerlang dalam kategori masing-masing.Kursus Kecergasan 2021

Keputusan

Kategori Bawah 55kg

Emas: Jiraphan Pongkam – Thailand
Perak: Tun Min – Myanmar
Gangsa: Pham Van Mach – Vietnam

7. Mohamad Naim Ponngoh – Malaysia

Kategori Bawah 60kg

Emas: Aung Khaing Win – Myanmar
Perak: Nguyen Anh Thong – Vietnam
Gangsa: Jefry Johanis Wuaten – Indonesia

5. Muhammad Roszaimi Abdul Rani – Malaysia

Kategori Bawah 70kg

Emas: Nguyen Van Lam – Vietnam
Perak: Sazali Samad – Malaysia
Gangsa: Edoardus Apcowo – Indonesia

Kategori Bawah 80kg

Emas: Min Zaw Oo – Myanmar
Perak: Khuntal Phuangphet – Thailand
Gangsa: Komara Dhita Jana – Indonesia

4. Buda Anchah – Malaysia

Kategori Bawah 90kg

Emas: Wong Hong – Malaysia
Perak: Aung Swe Naing – Myanmar
Gangsa – Panupong Prateep – Thailand

Ramai yang kata, ada kontroversi keputusan kategori bawah 70kg dimana juara dunia, Sazali Samad kalah pada peserta Vietnam. Buat pengetahuan, pengadil yang sama terlibat. Apabila mengadili sesuatu pertandingan, pengadilan tidak boleh dibuat berdasarkan pertandingan lepas. Ada masanya, seorang atlet mungkin tidak berada pada kondisi yang sepatutnya. Bukan senang nak berada pada tahap terbaik dengan 2 pertandingan sebulan. Sazali Samad telah melakukan yang terbaik  akan tetapi kali ini peserta lain lebih baik. Sazali Samad tetap merupakan idola ramai orang di Malaysia.

Tahniah kepada atlet-atlet Malaysia yang telah mengharumkan nama negara dan menyumbang pingat untuk mengejar sasaran pingat.

Wong Hong
Wong Hong

Berita-Sukan-Sea-Bina-Badan

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: