Kelas Kalori: Healthy Chicken Nugget

Nugget HealthyKursus Kecergasan 2021

Bahan-bahan:
Isi ayam tanpa lemak dan tanpa kulit
Telur
Minyak zaitun

Bahan Serbuk Kisar:
Oats
Biskut weetbix
Sikit garam bukit
Serbuk cili
Mixed herbs

Cara-cara:
Kisar semua bahan kering sehingga menjadi serbuk. Isi ayam yang dikisarkan berasingan. Campurkan satu sudu teh minyak zaitun dan satu sudu makan serbuk kisar. Gaul
sehingga sebati dan benyukan nugget ikut suka. Celup dalam telur dan salutkan dengan serbuk kering tadi. Bakar selama 15 minit dengan suhu 150 -180 darjah sehingga
kekuningan emas.

p/s Boleh ganti dengan daging lembu atau isi ikan.

 

Kalori bergantung pada kuantiti ayam dan size yang dibentuk. Anggaran 1 ketul ayam dada, 30 g protein.

Resepi hak milik Diane Sera.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: