Adakah Sauna Bakar Lemak?

Adakah sauna boleh membakar lemak? Sauna menjadi popular sejak akhir-akhir ini berikutan ada syarikat-syarikat MLM membawa masuk peralatan sauna seperti ‘steam bath’, ‘sauna pant’ dan lain-lain gelarannya. Syarikat MLM kini semakin pandai dengan mengupah doktor-doktor untuk bekerja dengan mereka atau mencari doktor dari luar untuk menyokong produk sauna mereka membakar lemak. Adakah ianya benar? Siapa yang jadi mangsa?

Duduk dalam sauna panas, untuk setiap tempoh masa akan membuat anda berpeluh. Berpeluh bermaksud keluar air dari tubuh badan anda. Semakin lama berpeluh, semakin banyak kehilangan air. Selepas 30 minit bersauna, keluar dan timbang berat. Hilang satu kilogram. Lepas itu bergembira, ‘yea~, aku turun sekilo’ Lepas itu tulis testimonial. ‘Dulu aku 100kg, lepas bersauna turun jadi 80kg’. Antara testimonial yang pernah saya tengok lagi, ‘Sebelum ini saya selalu selsema, bila bersauna hilang selsema’. ‘Mak dan nenek akak pun bersauna sekali, nenek akak dah berumur 80 lebih, sebelum ini selalu sakit pinggang, bila selalu bersauna dah kurang dah sakit pinggang’, ‘Setelah 2 bulan lebih bersauna, berat badan saya turun sebanyak 20kg, saya berasa sangat terkejut’. 😀 😀 😀Kursus Kecergasan 2021

Nak tergelak pun ada bila baca semua testimonial-testimonial itu. hahaha. Tak teragak buat testimonial untuk melariskan produk MLM nya. Sebab apa? Ingin keuntungan daripada sistem MLM. Rasanya selepas ini, ada pula isu pakai rantai boleh kuruskan badan, pakai tali pinggang ajaib boleh kuruskan badan. Syarikat-syarikat MLM menyebarkan banyak ideologi yang mana menjadi kepercayaan kebanyakan daripada kita. Antara ideologi yang disebarkan seperti penggunaan produk. Tanpa produk, seseorang itu tidak boleh kurus. Atau pun, kita memerlukan vitamin sekian-sekian kerana kalau nak cukupkan keperluan vitamin C dalam badan, kita perlu makan 50000 biji buah oren sehari iaitu bersamaan 1 biji pil vitamin MLM. Adakah semua ajaran itu benar? Saya tak pernah dengar pulak nenek moyang kita dahulu makan 50000 biji buah oren sehari. Dorang takde makan pil-pil vitamin ini. 😀 .Pelbagai benda telah disetkan dalam otak kita dengan cerita-cerita extravaganza. Makan ini boleh kurus, minum ini boleh hilang kanser dan sebagainya. Begitu juga dengan sauna. Saban hari semakin banyak iklan-iklan menunjukkan sauna boleh bakar lemak, sauna boleh hilangkan 50kg berat badan, sauna boleh bakar 600 kalori iaitu lebih tinggi daripada bersenam, jadi kenapa susah payah bersenam. Pelbagai ayat-ayat menarik digunakan untuk menarikkan pembeli yang mana pembeli akan terus jadi downline mereka dan mencari downline lagi. Inilah MLM. Ayat terkenal mereka, ‘saya hanya ingin membantu’. :D. Portable Sauna telah disenaraikan sebagai satu dari 30 ciptaan paling bodoh di laman web www.life.com.

Apa itu sauna?

Sauna merupakan satu bilik kecil yang merupakan ruang tertutup yang direka khas agar wap terperangkap samada kering atau basah dengan suhu sekitar 60 hingga 100 darjah celcius. Sauna dapat dbahagi kepada dua, sauna konvensional yang memanaskan udara dan sauna infra red yang memanaskan objet. Sauna boleh menggunakan pelbagai bahan bakar seperti arang, karbon dan bahan lain. Tujuan asal penciptaan sauna adalah untuk pemanasan badan, tetapi kini disalah gunakan untuk tujuan pengurusan berat badan.

Keburukan

Sauna boleh jadi bahaya disebabkan pemanasan dan berisiko untuk hipertermia. Kanak-kanak dan orang tua yang ada sakit jantung dan mereka yang menggunakan alkohol atau kokain adalah mereka yang berisiko.Duduk lama di dalam sauna boleh menyebabkan kehilangan elektrolit badan. Risiko dehidrasi boleh menyebabkan strok panas. Risiko-risiko ini boleh diatasi dengan minum jumlah air yang mencukupi. Selepas sauna, adalah penting untuk meminum kembali air yang telah hilang.

Kebaikan Sauna

Banyak sebenarnya kebaikan sauna ini. Antaranya membersihkan kulit. Sauna menyebabkan berpeluh dan mandi selepas sauna boleh membersihkan kulit daripada mandi biasa. Sauna juga meningkatkan perjalanan darah dan oksidasi sel-sek, tisu dan organ. Ini meningkat kemampuan tubuh utuk menghasilkan tenaga yang pada masa sama mempercepat pemulihan. Sauna juga mampu meningkatkan prestasi seseorang atlet yang banyak menggunakan stamina. Sauna juga didakwa mampu mencegah beberapa penyakit seperti radang sendi disamping ada disyorkan digunakan sebagai rawatan sakit-sakit seperti sakit otot, glaucoma, sindrom keletihan kronik, fibromyalgia, penyembuhan selepas melahirkan anak, diabetis, hipertensi, aterosklerosis hiperlipidemia, anorexia nervosa, meningkatkan aritma jantung dan mengurangkan denyut jantung ketika latihan.

Menurut kajian sauna juga mampu mengurangkan tekanan degan mengurangkan paras hormon adrenalin dan noradrenalina serta meningkatkan paras endorphin beta. Bagaimanapun, ia juga menyebabkan kenaikan substansial dalam ACTH (hormon adrenokortikotropik) dan kortisol disebabkan tekanan hipertermia. Kortisol tetap tinggi walaupun selepas 30 minit di dalam sauna. Menurut kajian sauna juga dapat mengurangkan prostaglandin F2alpha dan melindungi badan dari tekanan oksidasi. Ia dapat meningkatkan pengaktifan monosit terhadap bakteria dan endotoksin.

Kajian juga menunjukkan sauna diikuti dengan mandi air telah dapat mengurangkan rasa sakit pada rheumatoid arthritis di mana rasa sakit dimediasi oleh simpatetik c-fiber peka. Selalu bersauna meningkatkan peredaran mikro yang mengurangkan vasokonstriksi dan hipertensi. Sauna meningkatkan bekalan mikrosirkulasi dan darah ke tempat-tempat terhad disebabkan vasokonstriksi.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa adaptasi sejuk melalui stimulus sejuk seperti berendam dalam air sejuk mempunyai manfaat tambahan utuk meningkatkan kebolehan antioksida badan dengan peningkatan glutathione dan pengurangan asid urik. Paras glutathione memainkan peranan penting dalam kesihatan kardiovaskular, penyakit paru-paru, kencing manis, penyakit radang usus, kanser, osteoporasis, penuaan, penyakit degeneratif neuro, CFS, dan lain-lain. Peningkatan asid urik menjadi faktor untuk gaot, penyakit metabolisme dan penyakit vaskular.

Satu kajian dari Institut Trombosa di London tentang kesan dari mandi sejuk mendapati bahawa sukarelawan yang mengikuti kajian harian mandi sejuk selepas sauna mendapati peningkatan kekebalan sel darah putih dan tahap enzim pencair darah semulajadi meningkat. Ia juga merancang pengeluaran hormon testosteron untuk lelaki dan estrogen untuk perempuan. Ia juga dapat mengurangkan gejala kekejangan otot dan mempengaruhi frekuensi pernafasan. Ini boleh menyebabkan modulasi imunologi dalam pola jenis-TH1, iaitu profil sitoki pro inflamasi. Profil ini terlibat dalam penyakit seperti arthritis, diabetis, myopathies inflamasi, penyakit usus inflamasi, psoriasis, CFS, fibromyalgia, sakit kronik keletihan, penyakit auto imun dan lain-lain keadaan inflamasi. Adaptasi daripada air sejuk mengurangkan jumlah kolesterol dan kolesterol LDL, menurunkan kepekatan plasma dan tekanan darah. Rendam dalam air sejuk mengurangkan masa pemulihan untuk atlet dan meningkatkan prestasi.

Saya menggalakkan anda bersauna kerana banyak kebaikan sauna tetapi bukan bertujuan untuk kuruskan badan seperti mana yang diwar-warkan oleh peniaga-peniaga MLM.

Adakah sauna membakar lemak?

Tidak. Sauna tidak boleh digunakan untuk membakar lemak walaupun ada sedikit peningkatan metabolisme ketika bersauna melainkan jika anda bersenam di dalam sauna. :D. Penurunan berat badan selepas bersauna adalah disebabkan kehilangan air dalam badan yang mana perlu digantikan segera.

Adakah sauna membakar kalori?

Ya. Aktiviti seharian kita semuanya membakar kalori. Kita tidur pun bakar kalori. Badan akan cuba melawan suhu panas dengan menyejukkan badan. Ini menggunakan kalori yang agak tinggi iaitu untuk 30 minit membakar 300 hingga 500 kalori. Kalori bukan bermaksud lemak. Kalori daripada pelbagai sumber yang mana sumber pertama daripada glikogen. Jadi tak perlulah bercerita mengatakan pembakaran kalori daripada sauna lebih tinggi daripada sesetengah senaman dan menggalakan orang lain supaya jangan bersenam.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

154 thoughts on “Adakah Sauna Bakar Lemak?

  1. Ive been meaning to read this and just never got a chance. Its an issue that Im pretty interested in, I just started reading and Im glad I did. Youre a excellent blogger, 1 of the very best that Ive seen. This blog absolutely has some details on topic that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this stuff to light.

      1. nurul anwar zainolabidin says:

        tq..byk sgt ilmu yg sydapat dr tuan..dan sy dapati prubahan yg besar d bentuk badan sy..tq bg zaki..

        1. Puan Nur Ahmad says:

          Awk sauna jgk ke

      2. Assalamualaikum tuan,
        Saya salah seorang pengguna sauna
        Dan saya dah bersauana lebih kurang 2 minggu setiap hari.Salah satu sebab adalah saya x boleh melakukan senaman lagi kerana masalah sendi lutut yang sy alami..selama saya bersauana saya akan minum air 2L atau lebih..tapi berat sy turun 3kg..soalan saya
        1. Adakah betul tindakan saya buat sauna krn tidak boleh bersenam.
        2. Adakah badan masih kurang air walaupun saya dah minum air yg bnyak dan berat sy boleh turun 3kg dalam masa 2 minggu?
        3. Bagaimanakah cara yang betul untuk bakar lemak?

        1. wslm. kalau tak boleh bersenam, apa kata jumpa physio dulu. tengok sebab apa tak boleh. mungkin ada weakness kat mana2 menyebabkan sakit lutut dan sebagainya.

      3. Assalamualaikum tuan, sya cukup faham dengan penerangan yg disampaikan.. Cma saya ada satu soalan dimana saya pada setiap hari akan bersukan samada berbasikal@berlari..cma time berbasikal sy lebih suka menggunakan sut sauna.. Anggaran masa yg diambil selama 2 jam.. Selepas selesai bersukan saya lebih kerap mengambil air kosong bagi menghilangkan air yg telah kurang dlm tubuh badan tadi.. Mohon tuan bagi pendapat utk masalah saya diharapkan akn memberi manfaat pada saya.

  2. baru saya tahu. dulu beria jugak duk buat sauna. tapi sekarang malas, lebih cenderung untuk berjoging.

    1. elok berjoging, tp elok lg kalau tambah conditioning cam latihan bebanan/rintangan

  3. Shin Asuka says:

    Assalamualaikum…..just nak konsgi pengalaman saya di sini….saya agak tidak beberapa setuju dengan pendapat saudara/saudari di atas kerana saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 4 kilo dalam masa 6 hari bersauna…..makan saya makan seperti biasa…..bersenam pun bukanlah selalu…..anyway just nak share aje pendapat saya…chears….

    1. waalaikumsalam. adakah anda faham maksud hilang berat dan hilang lemak?

    2. Shin Asuka says:

      Maklumat terkini….saya telah hilang 7 kg hari ini selepas bersauna dan bersenam selama lebih kurang 2 minggu….sekian….

      1. 7kg lemak, i would said bullshit, tp kalau 7kg berat tu mudah. seminggu 10kg pun xde masalah.

        1. Chloe sinner says:

          Setelah saya baca beberapa site saya rasa saya dah phm hilang berat bdn n hilang lemak.well..ini membantu saya utk berfikir apa terbaik utk saya.saya sedang cuba turunkan berat bdn saya.saya pegi sauna selepas saya jogging 20mnt hampir hari hari.takde pun berat saya turun sebegitu.boleh bagi tips tak?maybe cara saya salah?

        2. Nk maki hamun da knpe lek2 suda. Psl sauna je pn.

        3. Siti mariam binti mohamad ali says:

          Maaf nk.tanya.. Kalau lemak tk hilang berat boleh hilang ke

          1. Berat boleh hilang walau lemak x hilang.maybe yg hilangnya air dlm bdn..ini sgtlah tidak bgs

        4. Sauna membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan.

          Hasil lebih ketara utk mereka yg overweight & obesity sebab kandungan air dlm badan tinggi.

          Kita guna konsep kalori defisit: kalori out > kalori in = penurunan berat badan

          Sauna bantu bakar kalori badan lebih cepat & mudah kemudian ditambah lagi pemakanan yg sihat. Conform turun berat & lemak lebih cepat.

          So, sauna do help to lose weight & fat. It’s not bullshit. ??

    3. Puan…boleh sy tau dlm ms 6 ari tu..tiap2 ari puan brsauna ye?

  4. saya nak tanya yang rm390 punye,cara guna macam mane?
    harga ni promosi ke? ready stock ke ?kalau order berapa hari sampai?

      1. giler punye zaki khan, jelessssssss haha 😀

        1. aku bersauna , bersenam, & jaga makan boleh je turun 8kg sebulan..huhuhuu ko kalau nak kutuk sauna.. blah r.. ko lelaki x elok guna sauna melemah kan sperm.. elok untuk wanita je..so jgn jeles.. aku bukan penjual sauna tapi aku pengguna, sbgai pengguna aku berpuas hati.. ko x payah nak tutup periuk nasi org.. org x kacau ko pun dah cukup baik

  5. tempat gym sya ada sauna.apa kesannya jika slps workout,sya menggunakan sauna.adakah menyebabkan kehilangan muscle/muscle x membesar?

    1. boleh je nak sauna, tp bukan sasar utk bakar lemak. utk circulation. boleh cuba hot n cold treatment, sauna, then mandi air sejuk, boleh ulang

  6. zaki khan jeles sbb die xdpt jual sauna, xde modal..trus buruk2kan sauna, ekekeke 😀

    1. mohd zaki says:

      Saya x nampak dia memburukkan sauna, kan ada state kebaikan dan keburukan bersauna.

  7. bar brothers says:

    MLM ni mcm virus2 dato…jgn dilayan…

  8. Hi zaki khan..
    Dr. Azman here. M agree with what u r saying about sauna. Simple explaination.thanks…. Being a medical professsional, m really disappointed with some people who r misleading other people for the sake of selling a product. Very irresponsible. There is no medical evidence that sauna burns ur fats away. People should b educated n well informed.. Keep it up!

  9. salam sy pemilik website yg gambar2 dicopy dari website saya, dan testimonial2 tu pon di copy dari website sy..dan encik ni org islam ke yg memfitnah company sy buat MLM la, testimonial menipu la..tu semua testimoni yg benar yg ada kerja profesional dan terpelajar..kenapa encik nak memfitnah company saya yg menjual sauna teruk? menuduh company sy MLM..untuk pengetahuan encik, kebanyakan dealer2 sy tu, jadi dealer lepas guna sauna..lepas mereka rasa kesan sauna tu best..jadi mereka berminat menjual pada kawan mereka, berkongsi kebaikan sauna..sauna membantu meningkatkan metabolisma..membantu untuk kurus..bukannya sy yg pandai2 menyatakan sauna ni bagus, tapi dunia yg kata..search la kat internet …memang x patutla sebagai orang islam encik burukkan website saya, siap letak gambar2 sauna saya, testimonial saya..apa salah saya pada encik.??/??/??/?

    1. nak menjual produk tu xsalah 🙂 .yang salah nya bila agen2 MLM ni slalu nya menipu pelanggan .kata itu kata ini . anda menjual produk ini dan respon dari pengalaman customer kan . jadi org lain pon berhak mengatakan yang produk ini tidak mendatangkan apa2 faedah berdasarkan pengalaman dan pemerhatian kiteorg .tu sekadar menolong melariskan perniagaan korang je la kan . 🙂

      saya selalu melihat dan mendengar agen2 MLM ni bercakap itu ini depan customer yang mempunyai masalah kesihatan and orang yang obesiti . ttp kalo btol la produk korang btol2 berkesan dan baik , cuba try jual kat gym. haha . .

      ini pendapat saya la . bukan nak menimbulkan kontroversi

  10. Salam…

    Firstly, i wanna ask u mr.zaki khan…have u ever tried using the portable sauna before?
    secondly, i’ve read through ur articles about sauna, its all copy paste article as i’ve read about it before….
    Thirdly, if u r a Muslim(Islam), izzit a good thing when u talked bad about others business, copied their details and posted as its ur own?

    basically, memang bersauna boleh melancarkan pengaliran darah…..ok, i nak tanya, mcmmn seseorang boleh kena strok? xpun sakit jantung? simple, ada blockage kan, blood circulation terganggu disebabkan LEMAK..betul x mr.khan since i think uknow alot about health and health products… 🙂

    So, by using sauna, xpun steam room yg provided by the gym or spa, or using a portable sauna as u’ve mentioned up here, bukan ke fungsinya melancarkan pengaliran darah?segali gus membantu pembakaran lemak? 🙂 lemak ada 2jenis, tepu n x tepu….cukup membakar lemak x tepu as it is easier to burn…. 🙂 hope u’ll response to my comment and questions in here..thank u very much..

      1. Bahasa yang tidak sopan!!!

    1. burninghyena says:

      ko ni x abis bace ke. bace smpai abis la bodoh. turun berat badan sbb kehilgan air dlm badan. bkn hilang lemak. kn ade tulis jgk kebaikan sauna atas tu.

      lagi 1. ko muslim patut tau kalo. berniaga mst jujur ckap kt plgan. kalo ko menipu. haram. paham??

    2. I understand what you said. At the end, our lemak juga bisa ikut terbakar selain daripada kehilangan air. Sauna membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan bukan fungsi utama utk membakar lemak.

      Guna konsep kalori defisit je kan. If kalori out > kalori in = lose weight.

      Sauna bantu kita yg tak suka jogging ni utk cepat & mudah bakar kalori. Konsisten & conform badan akan makin gojes. Consistency is everything.

  11. 1st stupid bimboo with different answer, so there is 2 bimboo using one ip. :D. anyway, jika anda ingin menyalak di sini, sila bawa at least 1 medical evidence, in the form of jurnal, from 3rd party. normally i dont answer to bimboo with same ip.

    1. en zaki khan….aku tau ang bijak..tp..sila lah gunakan bahasa y sopan…kalo da u berani bg pendapat mcm tu..ang kena la terima gak pendapat org lain…jgn na igt pendapat ang sorg ja y betoi..

      1. btol…xbekenan la g maki2 ni…asal nmpk cerdik..tetiba nampak lagi xcerdik

      2. cahayamalaika says:

        Salam saudara..boleh ker gunakan Bahasa yg baik ckit..y do u need to say those words like bimboo n bitch? if u are educated (n I’m sure that u are) u aren’t supposed to use those kind of words… there’s nothing wrong with giving advices sir but how u ilustrates it should NOT be taken lightly sir…coz people might hurt by the choice of ur words sir… there’s no need to use unnecessary offensive words here. we’ve got ur idea that sauna have pros n cons and it does more than burning excessive fat…

      3. Setuju. Bijak tapi tidak beradab. Gunalah ilmu dan adab dalam membidas segala masalah

    2. en zaki khan….aku tau ang bijak..tp..sila lah gunakan bahasa y sopan…kalo da u berani bg pendapat mcm tu..ang kena la terima gak pendapat org lain…jgn na igt pendapat ang sorg ja y betoi..

    3. Minta maaf. Bila baca article diatas, saya salute betul dgn pengetahuan yg dimiliki. Tiba part ni, tgk bahasa tak berapa cantik, menunjukkan tahan intelligence anda, terpanggil utk komen. Betul juga ada yg komen, u are free to give your opinion regarding sauna. U should accept other’s people comment.

      1. sbb yg reply2 kat atas tu semua org sama. guna ip address sama. tapi nama lain. konon mcm org lain.

      2. burninghyena says:

        aku x menyebelahi mana2 pihak. tp kalo komen bodoh xde fakta dan xabis baca pon nak komen cm bijak. memang layak dpanggil bodoh

  12. stupid bimbo..agaknye die tak bace btol2 u punye artikel ni…main nyalak je n claim u curi pic die..same kes pakai korset mahal harge ribu2 bole cure kanser…bullshit..

  13. xgne punye mlm…!!! ko sbnarnye xsdar yang ko tu x b’pengetahuan..cme skadar dgn testimoni cstomer n pengalaman ko tu sndri….sbnarnye ko x kaji camne s’suatu bnda jd…ckp jer pndai….pmpuan bitch

    1. Biasa la bro. zaman skang ni nk jual produk kesihatan x perlu tau knowledge. hafal skrip je bro..salah 1 fast skill yg prlu ada pd seller. then customer ckp “wahhh gempak r seller ni boleh tau psal kesihatan secara trperinci”..pdahal dlm hati seller “ak trpksa gne trick ni nk laris jualan ak. klu xjual cmne nk dpt duit”. Kna tgk niat asal nape seseorang tu nak join MLM? kebanyakan ak tgk nk kaya bknnya nak menolong org psal kesihatan

      1. mohd zaki says:

        Sama dengan produk2 slimming bro..
        Diorang selalu menangkan produk diorg smpi taksub.

  14. jangan gadohhhhh…. masing2 punya pendapat

  15. yang di katakan menyalak = manusia
    yang mengatakan DIA menyalak = manusia
    menyalak = binatang
    manusia/islam = binatang ??
    Zaki khan = Dato???
    ——————————————–v—————————————-
    islam yang x bertamadun

    1. yg guna nama DIA?
      adakah disebabkan parent tak bg nama, atau malu dengan nama sendiri?

      1. Listen, Listen, Listen says:

        Teringat listen, listen, listen tempohari weh….

  16. They already showed their true color Tuan. ramai MLM’ers walau tukang kebun,100% surirumah atau makcik kantin sekolah mereka boleh jadi “instant doctor” yg super knowlegable dgn tiba²

    produk mereka ibarat dewa mereka..usahlah dicuit/komen sikit pun pasal produk jualan mereka nescaya mereka akan mengamok dan mainkan sentimen Islam (expecially MLM’ers melayu yg dah rasa betul² diri tu Islam). adakah mereka dah sukat berapa nilai keIslaman mereka? adakah mereka konfirm ahlil syurga?

    saya harap ada sauna yang boleh basuh minda mereka ni dicipta suatu hari nnt dan saya antara orang yang pertama yang akan promot kepada nenek² dan atok² di kawasan kejiranan saya untuk sama² bersauna minda dan kemudian bagi testimonial kat harian metro.

  17. Salam..

    cm x caya je professional gaduh comment cmni..kata professional..sy jd was2 la pulok kebenaran article kat atas. cam kat parlimen la pulok.

    1. u can do ur own research n come back here if u got different answer, i would love to learn. tq.

  18. bagus info kat sini..berani..tapi salah pada balasan2 komen yg anda lontarkn…zaki khan,Allah kurnia kn awk sesuatu yg istimewa..kadang2 kita terlupa saat2 negara kita pernah di landa kesusahan..mlm lah salah satu yg membantu..wlupun sy x pernah join MlM ke,LLM ke,tp tidak wajar kita bahasakn org lain begitu,seperti menyalak dan sebagainya..org yg bijak akn jawab segala protes dr pndapat yg bercanggah dgn ilmu dan sopan..kadang2 manusia kabur dgn wang ringgit smpai boleh menjadi doktor yg ada sijil dgn hafal skrip kesihatan..bagi mereka peluang suara pndapat..kita jawab dgn baik…bukan sy nk tunjuk baik..tp artikel ni dh bagus dh..kalau copy paste sekalipun..mmg x jd masalah..maklumat dan info mmg kita kene copy,paste dan lock dlm minda…sama2 kita baiki diri..terima kasih ats info…

    1. ni seorang lagi. if u wanna accuse me for something, plz do come with something.

      1. i x canggah info u,tp cara percakapan u kasar..padahal org tu ckp baik je dgn u,,,u ni ilmu bnyk,budi ntah kemana,,,jgn angkuh….

        1. not them, i said u. if u wanna accuse me for something, plz do come with something.

          1. Wow. Sangat angkuh men jawapannya. Maka setan pun bertepuk Tangan kt sblh

          2. NURUL SHAFYRA MOHD SABRI says:

            hmmm…mintak jauh la drpd dpt perangai cmni… ilmu mungkin dh tinggi… tp ilmu nak handle critism xde…nmpk emo..i love ur post.tapi bila baca the way u reply to those comments, im a bit frustrated.. u dont have my respect sir.. sorry…

      2. Bijak tp mulut bawak binasa. Ni klau bdk2 bace komen buat malu je. Dok maki2 mngajar ayt bkn2. Adab xde. Dri org pcye article ni tros jd was2 sbb xde adab bile brckp.

        1. ni antara kes kelakar sebenarnya. kut ye pun nak komen, pergi la cari pc lain. guna nama lain, tapi IP address sama. tak ke kelakar namanya tu. 😀
          115.164.219.173

          1. sibuk dengan ip address je kau nie bingong

  19. saya setuju dgn article d atas… sbb kalau krg air dalam badan brat badan memang akan turn tp lemak tdk… pape pun bersenam cara sihat jugak best aktiviti riadah yg plg menyeronokan….

  20. i love gym i love lake garden i love jungle treking jd sauna xprlu utk saya doctor kat hospital blh jaga kesihatan saya hahaha

  21. Taufiq Imran says:

    Beginilah orang Islam saling bertengkar di antara satu sama lain untuk menegakkan satu isu yang sangat mudah.
    Dah akhir zaman beginilah jadinya.
    Sampai bila agaknya manusia akan sedar.
    Website dijadikan tempat utk bertelingkah dan mengutuk antara satu sama lain.
    Kata2 itu lebih tajam daripada mata pisau.
    Jagalah kata2 anda kerana setiap yang anda bicarakan itu menggambarkan siapa diri anda yang sebenarnya.

  22. assalammualaikum…
    jika ia tak elok skalipun,gunakan la bahasa yg elok….tak perlu melenting sedemikian..maaf,saya bukan pandai dalam menasihati tapi sbagai seorang yg dlm golongan islam,agak kecewa dgn ayat2 balasan en.khan.
    berani mnyuarakan pandangan itu bagus..tapi cara menyelesaikan agak tidak bagus.
    dari cara en.khan mmbalas komen tersebut,nampak sgt en. khan ni mudah melenting…
    saya tak nampak ada bahasa kasar dari pihak tersebut,tp sayangnya pihak en.khan pula mnggunakan bahasa kurang elok.
    maaf,saya hanya menyuarakan apa yg saya rasa perlu di suarakan.

    saya setuju 100% dengan en taufiq imran….Jagalah kata2 anda kerana setiap yang anda bicarakan itu menggambarkan siapa diri anda yang sebenarnya.

    senyum jgn marah2…

      1. lemah lembut bukan bermakna perlu menjadi seperti cik *pon…. tetapi berlemah lembut dlm beberapa perkara….
        org yg berpelajaran seperti kamu,pasti dapat bezakan…

        ***the end***

      2. saya seorang yang mementingkan ip address orang oh yeahh

  23. Karim mamat says:

    Kalau dah ada nama KHAN.. Kat belakang tu, memang angkuh mangkuh la..

  24. Assalamualaikum semua…pd pndapt saya semua pndangn dan pndapt semua org disini adalh btl mengikut pendirian masing2…. Berdamaila…

      1. apa yang penting??? ip address!! ape yang penting ?? ip address ohh yeahhh

  25. Haloo…saya setuju MLM menjerat org…so sape2 yg xsetuju dgn tuan rumah..xperlula nak sibuk… Pegi carik tempat lain yg anda setuju…nie la problem..kalau xsetuju sibuk jugak nak komen…

  26. erm..

    Cuba baca semula, sauna boleh mmbakar kalori dr tubuh. Bukanke bersenam juga tujuannya utk mmbakar kalori. Apa yg kita mkn adalah kalori. Terlebih kalori juga akn jd lemak dalam bdn. So bersauna juga slh satu cra utk mmbkar kalori dlm bdn kita. Cthnya, sehari kita mkn 1000 kalori, then kita sauna n burn 300 kalori as example..so itu pun boleh bantu kita untuk kekal langsing cz ade pmbkaran kalori.. Kalau dibiar kalori2 berlebihan ni,mmg akn kita akn jd gemuk. Kalori juga ade kaitan dgn berat bdan n pemakanan. So secara tak langsung its related to each other, gemuk : lemak : kalori.. Saya tengok dlm blog KevinZahri, dia pun ckp sauna mmg efektif untuk org yg dlm proses utk kuruskn bdn.sy mmg suka bersauna n ade protable sauna. Bg sy portable sauna x bodoh langsung. N btul ckp akak pemilik portable sauna ni. Ini bkn mlm pun. Siapa beli sauna xade pun jd member n dpt free website. Erm,mlm pun xdpt bezakan. Sebelum nk fitnah lebih baik siasat dulu. Dr baca blog ni, baik layan KevinZahri punye blog..

      1. Bro, sorry to say. I think you are not really expert in what are you doing right now. Please don’t be act like politician when you give an argument. People just give their opinion. Like it or not you have to accept it…Don’t be too arrogant as you are just a normal people like them that can’t run from mistake…cheers

        1. Ya, I’m not expert in politic. Baru get involve. Need to learn more. How u knew I’m into politics now?

    1. mohd zaki says:

      Sy pon ada baca pendapat kevin zahri tu, anda ada bertanya dia betul2.. dr info dia, dia berpendapat ‘mungkin’ tapi dia pon masih berkata the bst way ialah senaman…utk tingkat metabolisma..angkat berat..

      Mngkin sauna ada membantu, sedikit sebanyak. Tp bnyak pndapat mengatakan tidak, kerana tiada bukti dan kajian saintifik.
      Sefaham saya mmg beza hilang berat dgn hilang lemak. Duduk dlm sauna mmbntu peredaran darah,
      tp tiada tenaga digunakan..jika mengikut hukum fizik, utk menghasilkan tenaga perlu ada pergerakan
      dan pergerakan itu adalah senaman.

      *betulkan sy jika salah, sbb bukan pakar. Hanya pendapat.

      1. ini ip address sama dengan zaki khan tu ke?? versi bukan iblis ehh hahahahahah

  27. Salamm. MACAM NI LA…SAUNA NI MEMANG BAGUS …XNAK CERITA BYK KELUARGA SAYA MEMANG DAH GUNA,BYK MASALAH KESIHATAN DAPAT DIATASI …KAMI AMIK SAUNA KERANA DISARANKAN SENDIRI OLEH DOKTOR …SELAIN UTK KESIHATAN ,SATU DUNIA TAHU SAUNA MEMANG BOLEH MENURUNKAN BERAT BADAN …ANDAI BETULLA JIKA IANYA HANYA MEMBUANG AIR DAN TIDAK LEMAK ..MENGAPA APABILA SY TEST DI KLINIK KANDUNGGAN LEMAK SAYA DAN AHLI KELUARGA TURUN DENGAN BANYAK,SAYA BELI SAUNA BUKAN SGN SYARIKAT MLM..MALAH DGN HARGA MURAH SHJ …MCM NI LA BAGI SAYA CUBA DULU DAN UJI TAHAP KESIHATAN,BG YANG MEMILIH UTK BERSENAM LAGI BAGUS TAPI XSEMUA ORG ADA MASA..BAGI SY JANGAN LA MENGHENTAM SATU2 PRODUK TU SESUKA HATI TANPA MENGUNAKAN NYA TERLEBIH DAHULU

    1. turun berat vs turun lemak? mmg boleh turun berat. duduk dlm kereta tutup aircond tengahari buta pun boleh turun berat badan.

      1. yaa betul tapi otak kau tak betul mental tu yang bengap sibuk dengan ip address hahahaahahahaha

    2. mohd zaki says:

      Pelik jugak bersauna sbb x de masa tp 30min habis, sy buat tabata 6min jer kat umah pon dh mencurah2 peluh..tak guna apa2 weight equipmnt pon. Sy pon tiada ms ke gym dsn x pernah ke gym bro

      Doctor bukan tau sume, mereka bukan nutritionist, dietition atau saintis. Ramai dikalangan kite menganggap doktor tau semua. Utk buang lemak kalu doktor ckap kene suntik dadah, kene ikut jugak ker..kite kene test gak ke, walau dh tau mrmudaratkan..

      Doctor pegi sauna, kite pegi sauna..doctor isap rokok (*kalu anda prnh jupe atau tau) adakah rokok tu selamat utk semua..*sy cume bagi contoh

      Bukan x bgus sauna, kite kene kaji kebaikan dan keburuksn sst benda tu..dr sudut pndsngan org, testimonial dan ksjisn saintifik

      1. mohd zaki says:

        Bersenam bagus, tapi kalu lebih pon memudaratkan dan x elok jugak. Maaf jika terasa, masing2 punya hak.

      2. kau pun bukan tahu semua, bukan doktor bukan tuhan bukan malaikat bukan ape lagi ehhh

  28. DAN MENURUT DOKTOR YANG SAYA JUMPA TU,BERKELULUSAN AMERIKA SYARIKAT YE,ORANG YANG TIDAK WARAS SAJA MENGATAKAN SAUNA ITU TIDAK BAGUS

      1. tapi kau tuduh orang join mlm pe bendee laa ayat putar belit deeeeer dh tu sibuk ip address hahahahahahah

  29. Berlagak la ko Zaki … Menyesal terbaca blog ko.. Bajet bagus… Kalau x blh org nak komen…, ko tulis atas kertas la weiiiii.. Sengal…

      1. Npe kuar bitch2 ni..mbw mngucap bang.. org xmaafkn,kang jnuh nk mtak maaf ble dah mnggal,nnti

  30. ninjaturtle says:

    Good info but bad argument …

  31. Olahraga tetep yang terbaik untuk membakar lemak, betul?

  32. Adakah sauna mncerahkan kulit admin?
    Sbb org yg kedai yg i pgi tu diorg ckp klw amek sauna dia akak hilangkan toksid dlm bdn kite…pas tu dia syorkan saye mndi susu…boleh ke mencerahkan kulitmlps mndi susu…some more saye lps bersalin kulit dh gelap sikit…..help!

    1. ia akan bantu improve skin tp bukan cerahkan kulit.
      mandi susu? mahal susu tu dan rasa cam bazir plak mandi dgn susu. :D. tp ia membantu menurut research. atau boleh cari sabun susu.

    2. tanya die kenapa , die bukan tuhan bukan malaikat bukan tahu sume bende alih2 suh kau research jugaaa yang die tahu ip address orang tuu jeee tu pun ntah betul ntah tak, bajet2 je mamat nie

    1. maksud sy adakah ianya tak bagus utk kurus perut kerana ia digunakan utk bahagian perut shj. sy bercadang utk menggunakannya bersamaan dgn senaman. mungkin boleh mempercepatkan proses pengempisan perut?

  33. Banyak juga org org yang bodoh dan tolol komen dlm ni.tengok kbnyakan nama perempuan.lelaki pn ada.tp pmpuan bnyk,nama pn xda,malu dgn mak bapa bg nama huduh kot.ini jenis penjual.nk jual,pg jual tempat lain,jual sayur pn x apa.mmg sokong ckp dato zaki.sbb datang mcm anjing menyalak.x pyh la baca blog ni.pg la baca buku sang kancil dn sang buaya haha,educated terlebih bodoh.mmg tepat pn org2 ni kena maki dgn dato.dato ckp psal pmbakaran lemak,bkn ckp ‘jgn beli alat sauna’.adoi x fhmm bhasa.dan x baca artikel.baca pn tp ‘masih cuba nk mencantikkn wajahnya yg hodoh’ dn buat2 bodoh.dah terang dato zaki ckp ada kebaikan bersauna.bkn ckp keburukan bersauna.cuma dato ckp jgn fikir bodoh sauna tu blh bakar lemak.SENAMAN,yess mmg bakar lemak.sy sgt setuju.dn sy sgt setuju setiap org di dunia ni utk BERSENAM dn bkn mngharapkn benda bodoh utk bakar lemak.nk buang lemak,potong pkai pisau pn boleh.hah keluar la produk pisau ajaib pla.da lah akak2 kt sana,ini blog kecergasan,muscle2,otot2,mmg sy sndri dah baca lama.ini bukan blog berniaga sauna,sayur,buah,spender,besi buruk.dn jgn bodoh sebut pasal agama.sebut psl agama,pg la cari tempat sembahyang,brckp dn berbicara dgn tuhan,bkn berckp dgn dato.pdn lah muka kena maki dgn kebodohan sndri.sy sokong dato zaki.artikelnya ADA mngatakn kebaikan sauna.jgn la frust menonggeng dog/anjing gara2 dato zaki ckp’BERSAUNA TAK BAKAR LEMAK’.msh ada org educated kembali ke pemikiran budak tadika.LOL..

    1. kau tu ade nama ke? boleh lah tulis nama penuh ke beserta nombor ic skali , boleh orang guna untuk pinjam along ke pinjam duit ke kann

    2. nie mesti bodek ni nak pangkat dato atau imagine nak kawan baik dgn dato hahahahaahahahaah, dato nie x kesah pun laa yang die kisah ip address orang je

  34. Hi… I baru nak membiasakan diri dengan sauna.. setiap hari jam 6.00am hingga 8.30am I akan berjoging.. selepas berjoging, i akan terus mandi dan sambung bersauna selam 20 minit.. selepas selesai, I akan mandi sekali lagi.. I melakukannya 5 hari seminggu.. Jadi I nak tumpang tanya, adakah cara pengunaan sauna yang I lakukan betul?

  35. Takde masalah pun utk bersauna dan sy rasa artikel ini pun cerita kebaikan bersauna.

  36. Nordarlina Yusof says:

    Assslamualaikum wbt.
    Artikel anda ada yg sy setuju dan ada yg tdk setuju. Sy dh kehilangan 28kg dengan bersauna. Adakah itu kehilangan air?
    Sy xde diet dan xsmpat nk bersenam.dan sy jg bukan ahli mana2 mlm .hehe…
    If nk tgok gmbr sblm dan slpas blh wassp 0182331800

    1. mlm ni macam ni ….one day kawan datag hey kerja mana sekarang or jom minum ni kawan yang lama nom kita dalam hp dia tak pernah nak call tiba one day ajak jumpa….hmmm jumpa haa hbs la ….”kau tau aku skrng dah tak kerja aku ada jual benda ni bagus” dia akan bagi free first kau pakai la dulu takpe jangan bayar after weeks call lagi jom free tak nak ajak u keluar jap …ha bila keluar dengan dia akan bawa kamu ke office jualan or rumah or kawan kawan mlm akan tunggu kat mana mana restoran and start branwash huhuhuh… and kalau kamu bijak selamat la kamu kalau tak bijak duit kamu dah melabur kamu juga terpaksa start cari no kawan yang lama dalam hp kamu… itu la mlm kawan kenakan kawan….so ni kat atas smua kes mlm la…no worry zaki khan tak perlu bertengkar dengan mereka sekarang they need time to back normal

    2. nordarlina boleh share berapa berat badan kamu sebelum dan selepas dan jadual kamu mengunakan sauna ? 28kilo adalah satu angka yang besar tanpa diet and senaman ….condominium saya memang sedia ada sauna seminggu saya ada masa 2 atau 3kali sahaja dan saya hanya boleh bertahan selama 25minit di dalam sauna…lebih dari 25init degupan jantung akan laju kita mula kurang air walaupun dalam sauna kita minum ia perlukan masa untuk serap kembali air dalam badan dan saya dah 8 bulan tanpa mis ke sauna namum saya hanya hilang 3,or 4kilo sahaja dan berat badan saya adalah 64 sekarang 58 itu pun saya pergi gym tanpa gym saya tak mampu turun kan berat badan sebanyak itu…tujuan saya masih pergi ke sauna adalah untuk relex berpeluh ia juga membuang toksid dalam badan alhamduliah ia membantu

  37. Betullah tu … lemak yg dah bersarang tu bkn senang nk buang … mmg berat bdn boleh turun dgn bersauna tapi utk hilangkan lemak perlukn exercise ..jaga pemakanan ..bila exercise kita akn membina otot … ototlah yg membantu menghilangkn lemak tu .. mkn byk mknan yg ada sumber protein jugak … saua mmg byk kebaikan … saya pun bersauna dan exercise …

  38. Ermm.. mcm mna tu kalori bakar tenaga bukan lemak?….lemak yg ada tu merupakan tenaga yg x dapat dibakar…jadi bila kalori tinggi automatik bakar tenaga yg ada d badan….kalau ngam diet..semasa besauna seseorang itu dah boleh bakar tenaga yg ada dalam lemak…,???

    1. Tapi sy faham maksud tuan….sauna tidak boleh menguruskan badan dan mengurangkan berat badan dalam tempoh singkat…dan itu sy setuju…nak kurus diet.. jaga makan..bersenam…sauna ni salah satu kaedah untuk sihat…macam kehadiran tuan dalam masyarakt membantu seseorang untuk sihat…tuan kan jurulatih kecergasan yg bertauliah….??

    2. bakar kalori tak semestinya bakar lemak, boleh jadi daripada sumber lain. carb, protein or fat. bukan senang nak bakar lemak. kalau senang, boleh ke mana2 naik kereta tghari buta tutup aircond. keluar2 kurus.

  39. Dayang bt zainal says:

    Jd kalau sesorang tu kehilangan 10kg. Yg hilang tu apa? Maaf sy tanya sbb x pakar

    1. die ni pakar sangat ke yang kau tanya pft

  40. mr.khan share info by fact. org lain thinks the products js perfect..for my self ini adalah ilmu..nanti i nak build sauna sejuk and panas kat rumah..anyway thanks for all info’s

  41. Mcm mana nk hilangkan lemak.?

  42. Bangga sgt dgn research org. Mmgla facts. Cer ko buat further research on d matter. Mane tau jumpa new findings.

    Yg commentor ni plak cer tanye nicely. Mmg ade niat nk jatuhkn org. Kena plak kpala xbley kena tegor/pendpt org lain. Mmg hangin lerr.

    Maaf ye Zaki khan. N others too.

    1. ada beberapa komen, guna nama lain, tapi ip address sama kononnya orang lain.

      1. haa kan ip address jugak yg kau crii pft hahahahahaha

  43. Assalamualsikum…saya nak tanya…lelaki boleh ke sauna… Betul ke klau krap sauna boleh jejaskan kesuburan lelaki???

  44. I am also writing to let you know what a magnificent discovery my wife’s child went through using yuor web blog. She figured out such a lot of things, including what it is like to have a wonderful giving spirit to have most people quite simply know several advanced topics. You actually exceeded my expected results. Many thanks for imparting those helpful, trusted, revealing as well as unique thoughts on that topic to Ethel.

  45. Klw gemok air macam mane pulak .kan sauna buang air dalam badan

  46. Berckp psl kalori. Kalori yg diambil berlebihan akn ditukar jd lemak dan disimpan dlm bdn. Kalori itu bkn dr air tp dr lemak, protein n karbo. Sauna bila dktkn bolh membakar kalori bermaksud bkn bakar air, tp bakar karbo, protein n lemak dlm bdn. Sauna pun bolh turunkn berat bdn dgn membakar kalori sm jg bila berjoging bdn akn membakar kalori

  47. Loll.. Bile bakar kalori itu kiranya membantulah kurangkan berat badan.. Bila kita bersauna, pembakaran kalori lebih tinggi. Lagipun portable sauna yg banyak dijual dipasaran bukanlah MLM. Ang ni faham tak maksud MLM. Nk beli portable sauna ni x perlupun regiater member bagai. One time purchase je. Takyah cari downline nk berjual sauna pun.

  48. Hilang respect pd manuasia yg angkuh. Mula2 nampak cerdik. Lama2 nampak bodoh di sebab kan angkuh. Hanya Allah dapat mem balas. Tidak pd kita akan pd keturunan kita. Maka berhati2 la bila berbicara dan ketahui la Allah maha melihat dan ber kuasa. Nasihat utk diriku sendiri dan semua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: