Sering Terbangun Lewat Malam

Ada banyak faktor menyebabkan seseorang terbangun malam. Adakah anda salah seorang yang tak tidur nyenyak? atau mungkin apabila mula bersenam anda kerap bangun malam untuk kencing, lagi hebat ada yang terus kencing atas katil. Mungkin ada juga yang terbangun tapi disedari dan terus tidur kembali. Kenapa bangun malam?

1. Tekanan. Mungkin anda ada apa-apa masalah dalam kehidupan, masalah keluarga, masalah kerja, masalah kewangan dan sebagainya. Badan akan mengaktifkan saraf simpatik yang buat seseorang terjaga lewat malam. Dalam masa sama mungkin tekanan darah dan degupan jantung meningkat.

2. Insomnia. Ia juga merupakan tanda-tanda insomnia. Biasanya kes sebegini sukar tidur kembali. Mereka yang berusia lebih cenderung berdepan masalah ini. Boleh baca lebih lanjut di entri insomnia.

Kursus Kecergasan 2024

3. Penuaan. Anda dah tua. Nasib saya muda lagi. Penuaan akan mengganggu fasa tidur. Kualiti tidur seseorang akan menurun dengan usia. Sukar untuk dia masuk ke mode deep sleep. Mereka lebih sensitif dengan faktor luaran seperti cahaya, suara dan sebagainya.

4. Pengambilan ubat. Ada sesetengah ubat seperti anti depresan, beta blocker, kortikosteroid dan sebagainya menggangu tidur kita. Ada juga makanan tambahan yang ada bahan seperti kafein menggangu tidur. Jika ubat untuk ganggu tidur, anda boleh bincang dengan doktor anda untuk alternatif lain.

5. Masalah perubatan. Ada beberapa penyakit yang berpotensi mengganggu tidur seperti sleep apnea, gerd, arthritis, restless leg syndrome, depresi, neuropati, pembesaran prostat dan sebagai.

6. Gaya hidup tak sihat. Mungkin anda ada habit tidak elok seperti melihat komputer atau telefon bimbit sebelum tidur, merokok, tidur siang terlalu lama, kehidupan tak aktif, tidur di tempat yang tidak selesa dan sebagainya. Buat perubahan jika anda ingin dapatkan tidur berkualiti.

7. Kencing malam. Ada banyak sebab sebenarnya. Mungkin minum air terlalu banyak di waktu malam. Minum alkohol atau kafein. Kencing malam mungkin juga disebabkan masalah kesihatan seperti jangkitan pada pundi kencing, pembesaran kelenjar prostat, mengandung, masalah buah pinggang, diabetes, masalah jantung, kandungan kalsium dalam darah tinggi dan sebagainya. Logiknya apabila baru mulakan aktiviti senaman, anda mungkin akan kencing malam. Ia disebabkan pembakaran glikogen yang berlaku semasa rehat. Anda kena cari jalan untuk elakkan tidur terganggu. Mungkin anda boleh buat perubahan jadual latihan dan diet. Saya akan cerita tentang nocturia dalam entri lain nanti.

Jika masalah anda kritikal, dapatkan bantuan perubatan. Jangan buat solusi sendiri seperti pengambilan ubat tidur.

Rujukan
1. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/nocturia-pee-night

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: