Adakah Bersenam Membantu Kita Nampak Lebih Muda?

Senaman dan aktiviti fisikal boleh meningkatkan kesejahteraan mental, fizikal dan emosi anda. Bukan itu sahaja, malahan beberapa faedah senaman adalah membantu membina otot rangka yang lebih kuat, membantu mencegah keadaan kesihatan kronik, mengekalkan berat badan yang sihat dan meningkatkan mood anda. Artikel kali ini membahas mengenai senaman dan adalah bersenam membantu anda kelihatan dan berasa lebih muda daripada usia kronologi anda? 

Bersenam bukan sahaja membuatkan anda berasa lebih muda, malahan ia boleh mengurangkan proses penuaan pada kromosom anda. Telomeres pada kromosom menhawal proses penuaan dan telomeres akan menjadi lebih pendek apabila usia biologi anda meningkat. Telomer yang lebih panjang dikaitkan dengan umur yang panjang. Kajian oleh  Denham et al telah menemui hubungan antara senaman yang kerap dan pemanjangan telomer, menunjukkan bahawa senaman boleh memperlahankan jam biologi anda.(1)

 

Dalam satu kajian oleh Nilsson et al mengkaji sekumpulan kecil orang dewasa berumur 20–84 tahun. Individu yang kerap bersenam dan berumur lebih dari 40 tahun mempunyai kulit yang menyerupai kulit yang lebih anjal dan anjal bagi mereka yang berumur 20-an dan 30-an.(2)

Kursus Kecergasan 2024

Tambahan, para penyelidik dalam kajian ini juga berteori bahawa senaman membantu melambatkan proses penuaan pada kulit. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk mengetahui bagaimana senaman mengubah komposisi kulit.(2)

 

Jika anda tidak mempunyai pola tidur yang sihat serta optimal, senaman mungkin menjadi kunci untuk memperbaiki tabiat tidur anda. Tidur dengan nyenyak membantu badan anda berfungsi secara optimal. Kajian oleh Dolezal et al melaporkan yang  senaman membantu kualiti dan tempoh tidur dalam populasi yang besar, terutamanya di kalangan orang dewasa pertengahan umur dan lebih tua serta penghidap penyakit kronik. (3)

 

Semakin meningkat usia kita, semakin meningkat peratus lemak dalam tubuh kita. Tidak seperti lemak di bahagian badan yang lain, lemak visceral boleh meningkatkan risiko keadaan kesihatan kronik anda, seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung. Lemak viseral adalah lemak yang melindungi organ di kawasan perut anda. Kajian oleh Kuo et al melaporkan yang latihan kardiovaskular berselang intensiti tinggi membawa kepada kehilangan lebih banyak lemak di kawasan perut jika dibandingkan dengan jenis latihan kardiovakular lain yang membakar jumlah kalori yang sama.(4)

 

Kesimpulannya, kebaikan dan faedah untuk kekal aktif meliputi kesihatan fizikal, mental dan emosi serta kehidupan seks anda. Bersenam secara kerap boleh membantu anda mengurangkan peratus lemak dalam tubuh, melindungi diri anda daripada penyakit kronik dan menangani tekanan, terutamanya apabila anda meningkat usia.

 

  1. Denham J, Sellami M. Exercise training increases telomerase reverse transcriptase gene expression and telomerase activity: A systematic review and meta-analysis. Ageing Research Reviews. 2021;70:101411.
  2. Nilsson MI, Tarnopolsky MA. Mitochondria and aging—The role of exercise as a countermeasure. Biology. 2019;8(2):40.
  3. Dolezal BA, Neufeld EV, Boland DM, Martin JL, Cooper CB. Interrelationship between sleep and exercise: a systematic review. Advances in preventive medicine. 2017;2017(1):1364387.
  4. Kuo C-H, Harris MB. Abdominal fat reducing outcome of exercise training: fat burning or hydrocarbon source redistribution? Canadian journal of physiology and pharmacology. 2016;94(7):695-8.

 

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: