Adakah Supplement Fat Burner Diperlukan Untuk Fat Loss?

Diet Concept: Black Pill Bottle Fat Burner Weight Loss, 3d illustration isolated on white background

Artikel kali ini berfokus pada supplement fat burner dan merujuk kepada kajian-kajian terkini yang menjawab soalan yang paling kerap ditanya oleh individu yang ingin menurunkan berat badan atau membakar lemak. Adakah supplement fat burner diperlukan untuk fat loss?

 

Salah satu kategori suplemen pemakanan yang paling popular sering dirujuk sebagai ‘pembakar lemak’. Sebab-sebab populariti suplemen ini secara amnya kerana terdapat cadangan penambahbaikan dalam kesihatan, peningkatan dalam prestasi, penurunan berat badan atau gabungan faktor-faktor ini.(1)

 

Istilah ‘pembakar lemak’ digunakan untuk menerangkan suplemen pemakanan yang didakwa meningkatkan metabolisme lemak atau perbelanjaan tenaga secara akut, menjejaskan penyerapan lemak, meningkatkan penurunan berat badan, meningkatkan pengoksidaan lemak semasa senaman, atau entah bagaimana menyebabkan penyesuaian jangka panjang yang menggalakkan metabolisme lemak.(1)

 

Suplemen fat burner biasanya mengandungi beberapa bahan, masing-masing dengan mekanisme tindakan yang sering ditunjuk tidak sesuai kerana kemungkinan kandungan gabungan bahan-bahan ini akan mempunyai kesan tambahan. Senarai suplemen yang didakwa meningkatkan metabolisme lemak adalah termasuk kafein, karnitin, teh hijau, asid linoleik terkonjugasi, forskolin, kromium, kelp dan fucoxanthin.(1)
Kursus Kecergasan 2024

 

Jadual 1 di bawah secara ringkas merumuskan senarai bahan atau supplement pembakar lemak yang berada di pasaran. (1-3)

 

Jadual 1: Jenis-jenis Fat Burner

Pembakar Lemak Pejelasan
Kafein Kafein biasanya bolah didapati dalam kopi. Kafein diserap daripada makanan dan minuman dengan masa kepekatan plasma puncak 30-90 minit dan separuh hayat lebih kurang 4-6 jam. Kafein dimetabolismekan secara meluas oleh sistem cytochrome P-450 oksidase dengan ~1–3% dikumuhkan dalam air kencing sebagai kafein bebas. (1)

 

Kafein boleh meningkatkan perngunaan tenaga (semasa rehat) atau pengoksidaan lemak (semasa rehat dan semasa senaman intensiti rendah), tetapi kesan ini kurang semasa senaman intensiti sederhana hingga tinggi. Kafein dengan sendirinya tidak terbukti berkesan dalam mengurangkan berat badan dan jika kafein meningkatkan metabolisme lemak, kesannya secara amnya kecil (<20%).

L-carnitine L-carnitine (carnitine), bahan yang terdapat dalam kuantiti yang agak besar dalam daging. Walaupun ada kemungkinan bahawa karnitin mungkin dinaikkan dan mungkin mempunyai beberapa kesan ke atas metabolisme lemak selepas beberapa bulan meminum karnitin dalam kombinasi dengan jumlah karbohidrat yang agak besar.
Teh hijau Teh hijau berpotensi meningkatkan metabolisme lemak semasa rehat, juga semasa bersenam, dan boleh membantu mengurangkan lemak badan dan berat badan. Seperti kafein, kesannya kelihatan agak kecil. Mekanisme asas untuk kesan metabolik extrak teh hijau tidak difahami sepenuhnya dan begitu juga dengan implikasi praktikal.
Conjugated linoleic acid (CLA) Asid linoleik terkonjugasi (CLA) ialah sekumpulan isomer kedudukan dan geometri asid lemak penting omega-6 asid linoleik. Cis-9, trans-11 (c9, t11) ialah isomer utama yang terdapat dalam makanan seperti daging ruminan (daging lembu dan kambing) dan produk tenusu (susu dan keju).

 

Majoriti maklumat berkenaan dengan kesan CLA terhadap perubahan berat badan dan komposisi telah diperolehi daripada eksperimen ke atas haiwan. Dalam kajian manusia, kehilangan lemak sederhana boleh dicapai melalui suplemen jangka panjang ?3 gram.

 

Berdasarkan data yang ada, kafein dan teh hijau mempunyai bukti bahawa mereka sememangnya mempunyai beberapa sifat yang meningkatkan metabolisme lemak. Walau bagaimanapun, kesan pada manusia secara amnya adalah kecil dan lebih konsisten dalam pengguna kafein kebiasaan rendah.

Perlukah kita mengambik pembakar lemak dalam proses fat loss kita? Pada pendapat saya jawapannya ringkas, ia bergantung pada individu masing-masing. Tiada bukti bahawa pil atau suplemen pembakar lemak boleh membakar lemak dengan berkesan. Tetapi ia biasanya mengandungi bahan-bahan yang tidak akan memudaratkan anda dalam dos yang kecil apabila diambil secara bersendirian. Malah ada yang terbukti dapat membantu membakar lemak apabila dimakan secara semula jadi.

Sesetengah pembakar lemak mungkin tidak selamat untuk orang yang mempunyai penyakit seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kencing manis atau masalah tiroid. Perangsang atau ekstrak herba dalam suplemen ini boleh menjejaskan paras gula darah anda, menjadikannya lebih berbahaya untuk pesakit kencing manis. Orang awam dinasihatkan untuk berkonsultasi dengan dokter sebelum mengambil fat burner.

  1. Jeukendrup A, Randell RJOr. Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. 2011;12(10):841-51.
  2. El-Zayat SR, Sibaii H, El-Shamy KAJBotNRC. Physiological process of fat loss. 2019;43(1):1-15.
  3. Meerman R, Brown AJJB. When somebody loses weight, where does the fat go? 2014;349.
Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: