Adalah Minyak Janggut Berkesan Atau Scam Pasaran?

Pada waktu kini, banyak produk-produk untuk melebatkan janggut semakin viral di Malaysia. Jom baca artikel kali ini yang membahas mengenai minyak jambang atau janggut. Benarkah minyak ini berkesan atau ini hanya merupakan helah pasaran untuk menjual produk.
Ia belum terbukti secara saintifik bahawa minyak janggut akan membantu pertumbuhan janggut. Walau bagaimanapun, terdapat bukti kajian bahawa beberapa minyak pati yang digunakan dalam minyak janggut boleh membantu menyokong atau menggalakkan pertumbuhan rambut janggut. Ini termasuk ylang ylang, daun bay dan minyak pati lain yang tinggi dengan antioksidan.(1)
Minyak janggut paling berkesan apabila digunakan sebagai pelembap untuk kulit di bawah janggut anda. Anda harus mula melihat peningkatan dalam keadaan dan penampilan kulit dan janggut anda sebaik sahaja anda mula menggunakan minyak janggut.
Ingat bahawa semua jenis kulit, termasuk kulit berminyak, perlu dipelihara dan dilembapkan. Jika anda mempunyai kulit sensitif atau berjerawat, cuba gunakan minyak janggut yang mengandungi minyak pati dengan ciri antibakteria dan anti-radang. Ini termasuk minyak pokok teh, dan kayu manis.(1)
Minyak janggut biasanya dibuat daripada gabungan minyak pembawa dan satu atau lebih minyak pati. Sesetengah minyak janggut juga mengandungi minyak vitamin E. Minyak janggut biasanya terdiri daripada minyak pembawa ringan dengan bau yang lembut, seperti minyak biji bunga matahari, minyak kelapa, minyak argan dan jojoba. Minyak pembawa gred terapeutik sering digunakan sebagai ganti minyak masak.(2)
Bukan itu Sahaja, malahan minyak janggut juga mungkin mengandungi minyak pati. Kebanyakannya mempunyai ciri antibakteria, antikulat atau anti-radang. Jangan sekali-kali menggunakan minyak pati yang tidak dicairkan secara langsung pada janggut atau kulit anda.(2)Kursus Kecergasan 2024

 

Tambahan, jenis minyak yang digunakan dalam minyak janggut sangat berbeza. Jangan sekali-kali menggunakan minyak janggut yang mengandungi bahan yang boleh menyebabkan alahan. Jika anda mempunyai reaksi alahan terhadap minyak janggut, cuci muka anda dengan segera untuk membuangnya dan ambil antihistamin atau ubat alahan. Jika gejala masih anda mohon dapatkan rawatan di pusat kesihatan atau klinik. Contoh gejala-gejala tindak balas alahan adalah seperti berikut:
1. Rasa gatal pada permukaan kulit
2. Kemerahan pada permukaan kulit
3. Rasa terbakar pada permukaan kulit

Sesetengah orang mungkin mendapati bahawa minyak janggut menyebabkan kulit mereka berasa jengkel. Ini lebih berkemungkinan berlaku jika minyak janggut anda tidak cukup cair.(3)

Kesimpulannya, minyak janggut adalah produk kosmetik yang direka untuk memperbaiki penampilan janggut dan kulit. Namun belum terbukti secara saintifik untuk janggut tumbuh lebih cepat. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadikan janggut kelihatan lebih berisi, lembut dan gebu. Akhirnya, dapatkan nasihat atau konsultasi dari dokter pakar kulit atau dokter estetik yang mempunyai kepakaran dalam bidang kosmetik atau kecantikan.

1. Rubin C. Take Control Of That Beard. The New York Times. 2020:D4 (L)-D (L).
2. CARE B, BALM B, CARE H, BALM H. Benefits of Sandalwood Oil for Beard, Skin and Hair Use (Scientific Article).
3. Liszewski W. Contact allergens in beard care products. Dermatitis. 2020;31(4):e37-e9.

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: