Isolasi vs Kompaun

Isolasi vs Kompoun? Apakah perbezaan kedua-dua senaman ini? Topik ini sentiasa jadi debat dalam dunia kecergasan. Ada yang kata kompaun terbaik dan isolasi buang masa. Ada juga kata kena buat dua-dua. Berbalik kepada sukan apa juga biasanya. Atlet kekuatan akan kata kompaun terbaik. Bina badan akan kata isolasi.

Apa perbezaannya? Kompaun melibatkan sekumpulan otot dan biasanya lebih dari 1 sendi. Contohnya seperti squat yang mana mengerjakan otot quadricep, hamstring, gluteus, pinggang, otot teras, betis dan sebagainya. Isolasi melibatkan 1 otot atau 1 kumpulan otot dan 1 sendi. Contohnya leg extension. Biasanya menggunakan mesin tapi tak semestinya.

Senaman isolasi banyak digunakan dalam terapi untuk betulkan otot spesifik yang lemah atau tidak seimbang selepas berlaku kecederaan, pembedahan, sakit dan sebagainya. Manakala kompaun lebih menjimatkan masa, boleh dikatakan senaman penuh badan dalam masa sikit dan biasanya bakar lebih kalori.

Tiada masalah jika anda nak buat dua-dua. Mulakan dengan kompaun dahulu, disudahi dengan isolasi. Dalam sukan kekuatan pun, anda boleh masukkan isolasi sebagai tambahan untuk kuatkan otot tertentu.

Kursus Kecergasan 2024

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: