Kebaikan melakukan senaman isometric sehingga otot menjadi kuat!

Isometric merupakan senaman statik dalam satu posisi buat masa tertentu seperti isometric squat, plank dan sebagainya

Pernahkah anda melakukan plank? Selepas itu, anda pasti akan menentukan masa berapa lama plank itu akan dilakukan. Makin lama, makin penat teras badan anda. Anda bertahan dengan posisi statik. Tahukah anda, posisi statik yang tegang begitu, ia dipanggil sebagai isometric?

Isometric ialah senaman statik ketika otot anda dalam keadaan mengecut (contraction). Contohnya, kalau anda melakukan squat, anda bertahan dan statik di posisi cangkung, pasti anda akan rasa tegang pada peha dan punggung anda. Itulah isometric pada senaman squat. Kekal dalam posisi tersebut dalam masa tertentu. Itulah isometric.

Ambil contoh lain, tekan tubi. Isometric untuk tekan tubi pula ialah ketika anda turun ke bawah sedikit dan dada hampir cecah ke lantai. Akhirnya, anda bertahan dalam posisi itu dalam masa tertentu, 10 saat, 20 saat dan seterusnya. Itulah isometric pada senaman tekan tubi. Posisi yang mengecutkan otot anda itulah posisi isometric lalu anda bertahan dalam posisi berkenaan.

Isometric meningkatkan kestabilan sendi 

Ketika otot anda mengecut, sendi anda tidak bergerak langsung. Ia bermakna, otot anda melakukan seluruh kerja tersebut. Anda bergantung sepenuhnya pada otot. Maka, ia akan memberi kestabilan menyeluruh pada sendi-sendi anda kerana otot anda menjadi kuat lalu mampu menyokong sendi.

Menurunkan tekanan darah 

Terdapat satu kertas kerja yang diterbitkan dalam Mayo Clinic Proceedings, kajian menunjukkan mereka yang melakukan senaman isometric selama lapan minggu menunjukkan penurunan tekanan darah yang signifikan.

Menguatkan tisu penghubung dalam badan (tendon dan ligamen)

Kedua-dua jenis tisu penghubung ini yang mengawal segala-galanya dalam badan kita. Tendon menghubungkan otot dengan tulang manakala ligamen mengubungkan tulang dengan tulang. Senaman isometric dapat menguatkan kedua-dua ini tatkala pengecutan yang cukup diberikan kepada otot.

Boleh mengurangkan kecederaan

Contohnya anda mempunyai kecederaan pada rotator cuff. Maka, anda perlu melakukan senaman isometric untuk kumpulan otot di bahagian berkenaan untuk mengekalkan kekuatan otot bahu dan menstabilkan ia.

Contoh senaman-senaman isometric yang boleh dilakukan? 

  1. Plank
  2. Wall sit
  3. Dead hang

Cubalah untuk melakukan senaman-senaman isometric. Ia juga secara tidak langsung mempelbagaikan senaman anda. Tidaklah anda asyik melakukan satu jenis senaman sahaja. Isometric merupakan salah satu variasi yang wajib dicuba!

 

Rujukan

  1. What Are the Benefits of Isometric Exercise? https://www.livestrong.com/article/473052-what-are-the-benefits-of-isometric-exercise/
  2. Are isometric exercises a good way to build strength? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/isometric-exercises/faq-20058186
  3. 5 isometric exercises for people to try. https://www.medicalnewstoday.com/articles/isometric-exercises

Saya seorang penulis yang meminati sukan-sukan yang berorientasikan kekuatan (strength). Saya juga seorang atlet profesional gusti lengan yang bertapak di Kuala Lumpur. Saya menulis adalah untuk berkongsi pengetahuan. Saya berharap, perkongsian ilmu dengan cara begini secara tidak langsung dapat memperkembangkan literasi dalam bidang sains sukan umumnya. Selamat membaca!

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: