Kesan Testosteron pada Otot Rangka Lelaki

Kedua-dua estrogen dan testosteron terdapat pada lelaki dan wanita. Kedua-dua hormon menyumbang kepada kesejahteraan otot rangka pada lelaki dan wanita, dan terdapat bukti bahawa kehilangan hormon seks dikaitkan dengan penurunan berkaitan usia dalam jisim otot rangka. Artikel kali ini fokus pada kesan testosteron pada otot rangka lelaki.

Kesan anabolik hormon testosteron pada otot menjadi jelas semasa akil baligh, apabila kanak-kanak lelaki mendapat sekitar 35% lebih jisim otot jika dibandingkan dengan kanak-kanak perempuan. Testosteron merangsang myoblast dan meningkatkan bilangan sel satelit, yang menggalakkan sintesis protein. Apabila lelaki berusia 20-an, tahap testosteron mula menurun, dan penurunan ini berterusan sepanjang hayat mereka. (1)

Bukan itu sahaja, malahan paras serum testosteron di bawah 320 ng/dl pada lelaki dianggap hypogonadal, keadaan yang biasa selepas umur 70 tahun. Walaupun nilai testosteron menurun dengan penuaan semula jadi, terdapat beberapa faktor yang mengurangkan tahap testosteron pada semua peringkat umur, termasuk obesiti, trauma, pemakanan yang tidak sihat, penyakit dan penyalahgunaan dadah.(1)

Kursus Kecergasan 2024

 

Otot rangka mempunyai banyak reseptor androgen, dan apabila reseptor dirangsang, sintesis protein otot berlaku. Reseptor androgen juga responsif kepada IGF-1 dan hormon pertumbuhan, memberikan rangsangan tambahan untuk meningkatkan saiz otot. Untuk menggambarkan kesan kuat testosteron, seorang penyiasat hampir melenyapkan pengeluaran testosteron endogen pada lelaki muda normal dengan gonadotropin hormone-releasing hormone atau GnRH. Lelaki muda ini menjadi hipogonadal (nilai testosteron 31 ng/dl) dengan GnRH dan kekal hipogondal selama 10 minggu. Kajian ini melaporkan pengurangan jisim otot sebanyak ~1 kg dan jisim lemak meningkat secara berkadar supaya berat badan tidak berbeza. (2)

Dalam kajian lain, GnRH digunakan untuk menyekat pengeluaran testosteron endogen selama 8 minggu. Pelbagai dos testosteron telah diberikan semula untuk 8 minggu yang GnRH diberikan. Jisim dan kekuatan otot berkurangan pada lelaki pada dos rendah testosteron tetapi meningkat apabila tahap testosteron mencapai minimum 320 pg/dl. Dilaporkan yang lelaki muda dalam kajian ini mengalami beberapa kejadian buruk, terutamanya prostate-specific antigen (PSA) melebihi 4 ?g/ml, hematokrit >54%, dan edema kaki.(3)

Fernando et al. telah melakukan kajian dengan memberikan 100 mg testosteron kepada enam lelaki yang sihat (purata umur: 67 tahun) yang hipogonadal (ditakrifkan dalam kajian ini sebagai ?480 ng/dl) untuk membawa paras testosteron mereka kepada paras normal. Selepas 4 minggu pemberian testosteron, sambungan lutut dan kekuatan fleksi telah meningkat dengan ketara, dan kadar sintetik pecahan sintesis protein otot quadriceps meningkat dengan ketara. (4)

Kesimpulannya, penurunan tahap testosteron dengan usia dikaitkan dengan kehilangan otot tanpa lemak. Suplemen testosteron mungkin tidak dibenarkan untuk lelaki yang lebih tua kerana insiden kesan buruk yang tinggi. Gaya hidup yang tidak aktif berkemungkinan merupakan faktor utama yang menyumbang kepada menurunkan nilai testosteron pada semua peringkat umur.

1. Brown MJAipe. Skeletal muscle and bone: effect of sex steroids and aging. 2008;32(2):120-6.
2. Bhasin S, Woodhouse L, Casaburi R, Singh AB, Bhasin D, Berman N, et al. Testosterone dose-response relationships in healthy young men. 2001.
3. Bhasin S, Woodhouse L, Casaburi R, Singh AB, Mac RP, Lee M, et al. Older men are as responsive as young men to the anabolic effects of graded doses of testosterone on the skeletal muscle. 2005;90(2):678-88.
4. Ferrando AA, Sheffield-Moore M, Yeckel CW, Gilkison C, Jiang J, Achacosa A, et al. Testosterone administration to older men improves muscle function: molecular and physiological mechanisms. 2002;282(3):E601-E7.

 

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: