Kurus Cara Mudah

Hari ini saya nak cerita tentang teknologi kuruskan badan. Bukan nak galakkan, cuma sebagai perkongsian ilmu.

Intragastric balloon atau kita sebut belon intragastrik adalah kaedah meletakkan 1 belon di dalam perut. Belon ini diisi silicone saline. Ia melimitkan berapa banyak seseorang itu boleh makan. Anda cepat rasa kenyang. Belon intragastrik ini dimasukkan sebagai langkah sekiranya diet dan senaman tidak berkesan.

Menurunkan berat boleh badan rendahkan risiko penyakit berkaitan kegemukan seperti gastroesophageal reflux disease (gerd), masalah jantung, strok, tekanan darah tinggi, apnea yang teruk, nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) atau nonalcoholic steatohepatitis (NASH), diabetes jenis 2 dan sebagainya. Prosedur ini dijalankan doktor jika anda gagal turunkan berat secara diet dan senaman.

Apa kesan dan risikonya?

Sekitar satu per tiga rasa sakit dan tidak selesa selepas memasukkan belon tersebut. Biasanya untuk beberapa hari. Jika rasa loya, muntah dan sakit perut, anda dinasihatkan jumpa doktor. Ada juga risiko belon pecah dan turun ke sistem penghadaman. Mungkin menyebabkan ia tersekat dan perlukan prosedur tambahan untuk keluarkannya. Risiko lain termasuk acute pancreatitis, ulser dan sebagainya.

Prosedur memasukkan biasa dalam 30 minit dan boleh balik ke rumah dalam 1 hingga 2 jam. Anda kena mulakan dengan diet liquid selama sekitar 1 minggu sebelum masuk makanan solid. Belon itu diletakkan maksima 6 bulan, kemudian doktor akan bagi rekomendasi baru.

Berdasarkan data terkini, selepas rawatan, pesakit turun 7 hinga 15 peratus berat badan dalam tempoh 6 bulan.

Berapa kosnya?

Purata rendah untuk 1 prosedur adalah sekitar rm 15 ribu.

 

Kursus Kecergasan 2021

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: