Manfaat Larian Tempo Untuk Atlet Jul29

Kongsi

Manfaat Larian Tempo Untuk Atlet

LARIAN TEMPO
Ia merupakan larian kepantasan secara berterusan untuk persediaan larian sebenar.  Matlamatnya adalah mendorong atlet berlari dengan lebih gigih dan  pantas bagi tempoh  yang lebih lama. Larian ini harus terasa  lebih sukar, tetapi masih terkawal. Atlet biasanya menggunakan ritma pernafasan 2-2, iaitu kira-kira 45 pernafasan seminit.

Latihan tempo dilakukan sehingga mencapai atau menghampiri lactate threshold (ambang laktat) anda. Ini adalah pace ketika jumlah hasilan laktat maksimum yang hilang daripada otot dan aliran darah atlet. Biasanya atlet dapat mempertahankan pace mereka sekurang-kurangnya 20 minit dan lebih ideal jika dapat meneruskan pace tempo dalam tempoh 45-60 minit.

FAEDAH 
  • Menguatkan mental atlet.
  • Meningkatkan tahap kardiovaskular.
  • Meningkatkan daya tahan otot.
  • Menambah kelajuan dan jarak larian.
  • Mempelbagaikan sesi senaman dalam program latihan mingguan.
  • Membantu melancarkan penghapusan laktat.

Kursus Kecergasan 2021

MENCARI PACE TEMPO
Ketika 10 minit yang pertama adalah pemanasan badan,  denyutan jantung anda mulai meningkat seterusnya ke tempoh anda iaitu ambang laktat (lactate-threshold). Purata denyutan jantung 20 minit terakhir  adalah nilai pace tempo anda.

 

CONTOH 
Pemanasan:  10-15 minit – Joging.
Latihan Utama: 10-20 minit – Berlari.
Tingkatkan kelajuan secara beransur-ansur sehingga kelajuan maksimum  iaitu sehingga 85-90% daripada denyutan jantung maksimum penghujung minit terakhir larian anda.
Penyejukan: 5-10 minit – Joging.
Perlahankan larian secara beransur-ansur sehinggalah sesi latihan tamat.

Panduan:

Peningkatan pace haruslah secara perlahan-lahan,  kelajuan maksimum  adalah pada dua per tiga daripada sesi latihan.

Durasi: 30-40 minit

Frekuensi:
Ia biasanya dijalankan sekali seminggu sebagai sebahagian daripada program latihan atlet. Biasanya larian tempo dijalankan dalam tempoh 2-8 minggu sebelum pertandingan. Satu sesi larian mingguan ini dapat membantu meningkatkan kelajuan dan daya tahan atlet dengan lebih efektif.

Kamasatria (Che Isa), dari Muizz Sports & Health mengendalikan terapi sukan dan urutan kontemporari bertauliah KBS dan NCER Perak, barangan sukan dan terlibat dalam penganjuran pengurusan acara khususnya dalam acara larian fizikal mahupun secara virtual.

Mulai berkecimpung sebagai Jurulatih Kecergasan pengurusan berat badan sejak tahun 2014, Kamasatria juga merupakan seorang pelari jarak jauh, pernah terlibat dalam penganjuran acara larian rekreasi, kejohanan marathon dan ultra marathon khususnya di sekitar Lembah Klang.

Kamasatria juga sebagai Instruktor Gim dan Jurulatih Peribadi bertauliah National Assiociation of Sports and Conditioning, NASC. Pernah terlibat dalam kempen gaya hidup sihat dan penceramah jemputan untuk program kesihatan dan pengurusan berat badan.

Facebook Twitter