Menjangkakan Kenaikan Berat Badan

Mengenal pasti faktor atau kelakuan yang meningkatkan risiko penambahan berat badan di masa hadapan dapat membantu seseorang mengawal kenaikan tersebut. Apakah tabiat yang menyebabkan kenaikan itu?

1. Makan Makanan Tinggi Kalori

Mozaffarian et al. (2011) dalam kajiannya mendapati, tabiat makan beberapa makanan selama lebih 4 tahun mencetuskan kecenderungan kenaikan berat. Makanan itu termasuk:

Potato chips, kentang, french fries;
• Daging merah, daging proses, sosej, burger;
• Mentega, benda-benda manis;
• Makanan berkanji tinggi.

Kajian ini juga menunjukkan tabiat makan makanan seperti kacang, makanan berserat tinggi, buah, sayur, yogurt, keju dan susu mengawal kenaikan berat badan. Makanan ini lebih rendah kadar penghadaman dan menyebabkan perut rasa penuh.

Hidup Sihat Kawal Berat Badan

2. Minum Air Manis

Minuman bergula yang dijual diluar sana boleh dikatakan sangat sedikit kebaikan nutrisi. Ianya kaya dengan kalori dan sangat sedikit kebaikan yang digembar gemburkan dalam iklan jualannya. Malik, Schultz dan Hu (2006) pernah buat kesimpulan mengatakan, minuman ini merangkumi sekitar 8 hingga 9 peratus total keperluan tenaga pada kanak-kanak dan dewasa.

Minuman ini terdapat beberapa jenis karbohidrat termasuk sirap jagung tinggi fructose, sucrose dan pemanis tiruan. Minuman jenis ini tidak mengenyangkan, dan kecenderungan peminumnya minum lebih tanpa disedari. Menurut DiMegluo dan Mattes (2000), mereka yang minum minuman manis cenderung naik berat lebih daripada mereka yang ambil karbohidrat solid dalam jumlah yang sama.

3. Tidur Kurang atau Lebih

Terdapat kajian epidermiologi menunjukkan, berat bertambah apabila tidur kurang daripada 7 jam atau lebih 8 jam setiap hari, oleh Marshall, Glozier dan Grunstein (2008). Menurut kajian ini, mereke yang tidur terlalu kurang, menyebabkan metabolism glukosa terjejas yang seterusnya jadi penyebab obesiti. Tidur berlebihan pula menyebabkan kurang peredaran hormon leptin dan peningkatan hormon ghrelin. Kedua-duanya menyebabkan keinginan makan bertambah. Tidur sekitar 7 hingga 8 jam sehari adalah terbaik untuk mengawal kenaikan berat badan.

Tidur Berlebihan

4. Menonton TV Terlalu Banyak

Chapman et al. (2012), dalam kajiannya mengatakan, masa menonton televisyen dikaitkan dengan peningkatan kadar obesiti. Menurut kajian, mereka yang menonton televisyen atau wayang cenderung untuk makan makanan ringan lebih banyak tanpa disedari. Tahukah anda, 1 paket makanan ringan yang besar mengandungi sekitar 500 kalori yang tidak perlu.

Kajian juga menunjukkan, imej iklan makanan yang ditayangkan ketika iklan, meningkatkan paras ghrelin yang seterusnya meningkatkan keinginan untuk makan. Kajian juga dibuat pada kanak-kanak. Kajian menunjukkan, mereka yang menonton televisyen kurang daripada 1 jam setiap hari kurang kecenderungan untuk tambah berat badan. Imej berulang yang ditayangkan pada kanak-kanak membentuk keinginan yang tinggi yang kebiasaannya memeningkan ibu bapa itu sendiri. Sebagai contoh, jika di dalam kereta ada pelekat kereta ‘Happy Meal‘, akan timbul keinginan pada anak tersebut pada makanan tersebut dalam jangka masa yang panjang. Kita boleh buat perubahan dengan buangkan pelekat tersebut.Kursus Kecergasan 2021

5. Pengambilan Alkohol

Alkohol mengandungi 7 kalori setiap gram. Ia tidak tersenarai sebagai kalori yang diperlukan badan dalam konteks makro atau mikro nutrisi. Yeomens (2010) mengatakan bahawa, penambahan kalori daripada alkohol tidak dapat menggantikan sumber lain. Pengambilan alkohol sebelum makan atau dengan makanan meningkatkan selera makan.

6. Gaya Hidup

Dalam kajian gaya hidup sekitar 15 tahun, mereka yang tidak masukkan pergerakan aktif dalam hidupnya seperti berjalan, bersenam cenderung untuk tambah berat badan. Kajian oleh Gorden-Larsen et al. (2009). Terlalu banyak kajian kebaikan senaman yang saya kira tak perlu lagi saya masukkan dalam entri.

Dengan mengubah sedikit gaya hidup kita yang dah diamalkan ini, kita mampu mengubah diri kita di masa hadapan. Kita dapat mengawal kenaikan berat badan yang tidak sepatutnya.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: