Kongsi

Pergi Gimnasium Untuk Buat ‘Badan Raya’, Tapi Betulkah Latihan Anda?

REP & SET Latihan Bebanan.

Ramai daripada anda pasti impikan badan raya dan ada dalam kalangan anda pasti rajin ke pusat kecergasan ataupun gimnasium untuk teruskan latihan di bulan Ramadhan ini kerana dalam pemerhatian admin selepas terawih gim sentiasa penuh dan ada juga muka-muka baru .Jadi dalam memasang azam badan raya anda itu , Bagaimana pula dengan corak latihan anda? Adakah anda masih keliru mengenai set, ulangan, tempo dan berat bebanan yang digunakan? Admin akan kongsikan sepintas lalu mengenai terma tersebut.

Set latihan

Anda pasti biasa mendengar set piramid , super set, giant set dan lain-lain. Itu adalah antara set latihan yang sering diguna pakai dalam latihan bebanan , untuk mengetahui lebih lanjut mengenai set tersebut boleh rujuk entri http://strengthsifoo.com/terma-latihan-bebanan/ . Bagi yang sudah biasa dengan corak latihan asas tersebut boleh la mencuba latihan German Volume Training(GVT) (10 ulangan, 10 set) mahupun FST-7 untuk meningkatkan prestasi anda.

Ulangan latihan

Untuk menjadi lagi besar berotot, Slim, Fit atau apa jua target anda, ulangan latihan sangatlah penting.Kursus Kecergasan 2021

Power:

Sekiranya anda melakukan angkatan beban sebanyak 1-5 ulangan /rep itu adalah lebih fokus kepada power dan biasanya latihan ini diguna pakai oleh atlit powerlifter/angkat berat dan strongman/orang kuat tetapi tiada masalah untuk digunakai dalam latihan anda. 1-5 itulah maksimum angkatan anda sekiranya anda boleh mencapai lebih dari 5 itu sudah memasuki ulangan lain. Berat bebanan adalah subjektif sekiranya anda hanya mampu untuk dumbbell bench press 20 kg sebanyak 5 kali sahaja, jadi itulah latihan power anda disulami rehat antara set iaitu 2-5 minit sahaja dan tempo angkatan yang perlahan.

Strength/Kekuatan:

Latihan strength ini angkatan bebannya kurang daripada power iaitu 6-8 ulangan sahaja. Tempo angkatan lebih kurang dengan power iaitu dengan tempo perlahan manakala rehat antara set hanya 2-3 minit sahaja.

Hypertrophy:

Anda mungkin sering dengar terma hypertrophy ini. Hypertrophy ini sangat berkait rapat dalam merangsang pembesaran otot. Angkatan bebannya pula 8-12 ulangan dan rehat antara set hanya 1 minit.

Toning:

Anda biasa dengar sekiranya mahu cut atau kurus perlu gunakan ulangan yang tinggi(high rep)dalam angkatan beban anda? Tetapi sebanyak manakah ulangan anda itu? Untuk toning ini ulangannya adalah 12-16 sahaja dan tempo nya adalah laju tetapi pastikan bebanan tersebut tidak terlalu ringan sekiranya anda mampu mencapai lebih dari 17 ulangan maksudnya itu bukanlah menjurus kepada toning tapi sudah menjurus kepada latihan endurance dan juga lebih kepada prestasi. Rehat antara set adalah 30 saat sahaja.

Endurance :

Sekiranya anda melakukan angkatan bebanan yang melebihi 20 ulangan itu sudah memasuki kepada latihan endurance di mana ia membantu prestasi anda dalam apa jua sukan yang anda lakukan. Tempo bagi endurance ini sama dengan Tonning tadi iaitu tempo yang laju dan disulami rehat di antara set hanya 30 saat sahaja.

Jadi anda sudah tahu apa latihan yang anda perlu ikuti? Apakah berat bebanan yang anda perlu angkat? Anda yang selalu workout dengan rakan-rakan anda tu tidak boleh mengikut membuta tuli permainan rakan anda, bayangkan rakan anda seorang yang kurus dan mahu besarkan badan takkan mereka akan buat toning set kan? Jadi banyakkan mengkaji mengenai jenis badan anda tetapi kepada mereka yang nak kurus tu kunci nya adalah pemakanan yang betul dan barulah pergi kepada senaman.

alef.ked

Alif Aidil Akmal atau dikenali sebagai Prince Arjuenna di media sosial merupakan pegawai pemasaran produk superior14 malaysia dan pernah bertugas sebagai Instruktur Kecergasan di Redline Gym Kuantan. Beliau merupakan bekas atlet pencak silat kebangsaan. selain itu juga Beliau aktif menyertai larian berhalangan spt spartan, viper dan lain-lain. Beliau mengaplikasikan latihan silat kardio sebagai senaman menurunkan berat badan.

Facebook