RDL vs Deadlift

Variasi deadlift yang paling biasa di buat di gim adalah romanian deadlift dan conventional deadlift. Ada lagi variasi lain cuma jarang diketahui dan dibuat kecuali memang seorang atlet yang fokus pada angkatan deadlift. Jadi apa sebenarnya perbezaan antara kedua pergerakan ini?

Dalam entri ini, saya panggil romanian deadlift sebagai RDL dan conventional deadlift sebagai deadlift.

Beza paling utama adalah RDL bermula daripada berdiri, dan deadlift pula bermula daripada bawah. Romanian deadlift lebih menggunakan otot glute (punggung) dan hamstring (peha belakang), manakala deadlift guna quadricep (peha depan) dan mid-back (belakang-tengah). Kebiasaan kita boleh angkat lebih bebanan dengan deadlift berbanding dengan romanian deadlift. RDL turunkan barbell tak sentuh lantai dan terus bangun. Deadlift bermula daripada lantai. Deadlift boleh jadi berhenti sekejap di lantai atau jenis ‘touch and go‘.

RDL kita kategorikan dalam senaman tarik (pull) dan deadlift senaman tolak (push). Bahu lebih kehadapan daripada barbell dalam RDL. Kedua-duanya boleh dikategorikan dalam otot belakang, posterior. Bagi mereka yang baru mula, kita akan ajar buat RDL dahulu untuk latih pergerakan hinge atau pintu pada pinggul. Ia akan kuatkan pinggul dan hamstring yang seterusnya bantu dalam pergerakan deadlift.

 

Kursus Kecergasan 2021

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: