Sakit Jantung Mengejut Akibat Bersukan

Sakit jantung mengejut atau Sudden Cardiac Arrest (SCA) merupakan salah satu daripada masalah kesihatan awam utama di seluruh dunia yang menyumbang hampir separuh daripada kematian kardiovaskular. Artikel kali ini membahas mengenai sakit jantung mengejut akibat bersukan. (1)

Walaupun penurunan ketara dalam kematian penyakit arteri koronari (CAD) pada separuh kedua abad ke-20, kematian jantung mengejut (Suddent Cardiac Death) terus meragut 250 000 hingga 300 000 nyawa di Amerika setiap tahun. (2) Oleh kerana ketiadaan sistem tindak balas perubatan kecemasan di kebanyakan wilayah dunia, anggaran kematian akibat serangan jantung mengejut seluruh dunia pada masa ini tidak tersedia. (3)

 

SCD boleh terjadi akibat takikardia ventrikel (VT), fibrilasi ventrikel (VF), aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), atau asystole. Dalam sebahagian besar pesakit, SCD boleh hadir tanpa amaran atau mekanisme pencetus yang diiktiraf. Purata umur mereka yang terjejas adalah pada pertengahan 60-an, dan sekurang-kurangnya 40% pesakit akan mengalami SCD sebelum umur 65 tahun.(2, 3)

 

Bukan itu sahaja, malahan kajian oleh Kimberly et al e melaporkan yang SCD ialah penyebab utama kematian perubatan dikalangan atlet National Collegiate Athletic Association Athletes (NCAA), merupakan punca utama kematian semasa sukan dan senaman, dan berlaku pada kadar yang lebih tinggi pada waktu kini. (4)

 

Apabila anda mengalami serangan jantung secara tiba-tiba, jantung anda berhenti mengepam darah yang kaya dengan oksigen ke badan anda. Ini bermakna organ anda tidak boleh menerima sebarang oksigen, yang diperlukan untuk berfungsi dan memastikan anda hidup. Tanpa bantuan perubatan segera untuk mendapatkan oksigen ke otak anda dan organ penting lain, ini boleh membawa maut. (4)

Kursus Kecergasan 2024

 

Para pembaca kalian pasti tertanya-tanya, bagaimanakah saya boleh mengurangkan risiko kematian jantung secara mengejut? Anda boleh mengurangkan risiko anda dalam pelbagai cara, Anda boleh berkonsultasi dengan dokter anda dan lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala ( setiap 6 -12 bulan).

 

Bukan itu sahaja, malahan perubahan gaya hidup sihat seperti mengekalkan berat badan yang sihat untuk anda, aktif secara fizikal dan makan diet rendah lemak serta lakkan semua produk tembakau. Para pembaca juga boleh mengajar keluarga dan kawan-kawan anda tentang kepentingan bantuan kecemasan (First Aid) dan pembelajaran CPR.

 

Atlet yang berdaya saing harus menjalani prasaringan setiap tahun untuk penyakit jantung. Ini harus termasuk penilaian sejarah peribadi dan keluarga mereka (dikemas kini setiap tahun) dan peperiksaan fizikal. Pakar perubatan sukan mereka mungkin mengesyorkan lebih banyak ujian jika penilaian pertama mempunyai sebarang penemuan yang berkaitan.

 

Akhirnya, atlet sukan dilihat sebagai individu yang paling sihat dalam masyarakat kita. Kematian jantung mengejut (SCD) pada atlet muda (kematian atlet sukan badminton Zhang Zhijie) sentiasa mengejutkan dan memberi kesan yang mendalam kepada sekolah dan komuniti. Jika dokter anda mengesyaki masalah jantung, anda wajib mendapatkan rujukan kepada pakar kardiologi.

 

1. Go AS, Mozaffarian D, Roger VL, Benjamin EJ, Berry JD, Blaha MJ, et al. Heart disease and stroke statistics—2014 update: a report from the American Heart Association. circulation. 2014;129(3):e28-e292.
2. Fishman GI, Chugh SS, DiMarco JP, Albert CM, Anderson ME, Bonow RO, et al. Sudden cardiac death prediction and prevention: report from a National Heart, Lung, and Blood Institute and Heart Rhythm Society Workshop. Circulation. 2010;122(22):2335-48.
3. Chugh SS, Jui J, Gunson K, Stecker EC, John BT, Thompson B, et al. Current burden of sudden cardiac death: multiple source surveillance versus retrospective death certificate-based review in a large US community. Journal of the American College of Cardiology. 2004;44(6):1268-75.
4. Harmon KG, Asif IM, Klossner D, Drezner JA. Incidence of sudden cardiac death in National Collegiate Athletic Association athletes. Circulation. 2011;123(15):1594-600.

Dr. Vishnu Raj .S

Vishnu Raj

Saya adalah Dokter perubatan ( MD, Hasanuddin University), pemegang ijazah sarjana Masters in Public Health (MPH, University of Malaya) dan jurulatih peribadi bertauliah (CPT NASC) yang berminat dalam sukan bina badan dan pemakanan sihat. Objektif utama saya adalah memerangi ” Fad Diet ” dan ” Bro Science ” dengan mengongsi artikel yang disokong oleh fakta dan bukti saintifik.

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: