Senaman Kaki (Quadrisep)

Bila cerita senaman, ramai tak suka. Mungkin disebabkan sakit yang teruk sehingga sukar nak berjalan. Mungkin ada yang bagi alasan susah nak cari seluar, tak muat. Anda membesar disebabkan kalori, bukan semata-mata latihan. Kalau anda latih untuk jadi kuat, tak semestinya terus dapat kaki Big Ramy. Tak kurang juga, kaki tak besar-besar walaupun dah latih seminggu 2 kali. Jom kita tengok;

Apakah senaman terbaik untuk kaki?

– Front squat
– Back Squat
– Leg Extension
– Leg Press
– Hack Squat
– Dumbbell Split Squat
– Sissy Squat
– Barbell Walking Lunges

Hari ini kita fokus pada bahagian hadapan dahulu. Vactus lateralis adalah otot yang main peranan stabilkan kaki kita dan juga tempurung lutut terutama dalam aktiviti seperti berjalan dan berlari. Akan tetapi, jika bahagian otot ini terlalu ketat, ia akan bawa masalah juga pada lutut. Disebabkan itu, penting untuk buat regangan selepas itu.

Kursus Kecergasan 2021

Apakah regangan yang sesuai untuk peha hadapan?

– Kneeling Quad Stretch
– Hero Pose
– Half Frog

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: