Tabata atau HIIT: Mana satu yang lebih bagus?

Tabata atau HIIT? Mari kita belajar mana satu yang lebih efektif!

Dalam melakukan senaman kardiovaskular, terdapat banyak cara yang boleh dilakukan. Orang yang melakukan senaman ini majoritinya mempunyai satu niat, iaitu untuk turunkan berat badan. Tujuan tersebut tidaklah salah pada tempatnya kerana senaman kardio merupakan senaman yang membakar lemak. Selepas membakar lemak, maka turunlah berat badan.

Kursus Kecergasan 2021

Ada orang kata, lakukan Tabata kerana ia lebih efektif untuk membakar lemak dalam jangka masa yang lebih singkat iaitu 4 minit satu pusingan. Ada pula yang kekal pada HIIT, kerana cara ini tetap berkesan walau apa pun metod baharu yang diperkenalkan. Jadi, mana satu yang betul?

Tabata

Tabata sebenarnya diambil daripada nama seorang saintis dari Jepun yang memperkenalkan metod latihan ini, iaitu Dr. Izumi Tabata. Beliau dengan pasukan penyelidikan beliau melakukan satu kajian. Ada dua kumpulan manusia yang akan diuji untuk melakukan senaman. Kumpulan 1, lakukan senaman kardio selama sejam untuk lima hari seminggu dengan intensiti sederhana. Rutin ini dilakukan selama 6 minggu berturut-turut. Kumpulan 2 pula, seperti kumpukan 1, tetapi mereka hanya melakukan senaman kardio selama 4 minit 20 saat dengan intensiti tinggi.

Hasilnya?

Kumpulan 2 lebih bagus dari segi peningkatan sistem aerobik dan anaerobik mereka berbanding kumpulan 1. Kesimpulannya, masa itu boleh sahaja dalam kadar yang sedikit. Yang penting itu bukanlah masa, tetapi intensiti yang diletakkan. Kalau intensiti rendah, maka rendahlah kesannya walaupun masa yang diperuntukkan itu lama seperti 30 minit hingga 1 jam. Lebih baik lakukan dengan intensiti tinggi meskipun masa yang diperuntukkan itu hanya sekadar 4-10 minit. Begitulah Dr. Izumi Tabata menemui metod Tabata ini.

Bagaimana metod Tabata ini?

Mudah sahaja. Ada tiga langkah yang perlu dilakukan:

  1. Buat senaman dengan intensiti tinggi dalam 20 saat.
  2. Rehat 10 saat.
  3. Ulang selama 8 pusingan.

Pilih satu senaman lalu lakukan ia dengan intensiti tinggi. Contohnya, squat. Lakukan squat tersebut selaju yang boleh dan sebanyak yang boleh. Habis 20 saat, rehat selama 10 saat. Ini dikira sebagai 1 pusingan. Selepas berehat selama 10 saat itu, kita mula balik lakukan senaman lain selama 20 saat. Ini sudah masuk pusingan baharu, yakni pusingan kedua. Lakukan ini sehingga habis 8 pusingan. Itu sahaja yang perlu dilakukan.

Nah, apa bezanya dengan HIIT? 

Umumnya, intensiti untuk Tabata lebih tinggi berbanding HIIT. Kenapa? Sebab Tabata selang (intervals) senaman lain setiap satu pusingan. Dalam masa 4 minit Tabata sahaja, terdapat 8 kali intervals. Itu lebib penat! HIIT selang senaman lain setiap 2-3 minit.

Kesimpulannya, mana yang lagi bagus? 

Dua-dua bagus sebenarnya. Cuma, ia bergantung kepada kita bagaimana kita menyusun setiap senaman dan lakukannya dengan efisien. Kalau kita melakukan HIIT dengan efisien dan berintensiti tinggi, maka baguslah ia untuk kita. Begitu juga dengan Tabata. Selain itu, yang penting juga ialah keseronokan kita melakukan senaman kardio. Tabata itu biasanya ada lagu khasnya yang kita boleh dapatkan di Youtube. Lebih seronok, lebih konsisten.

Nak lagi bagus, lakukan sahaja kedua-duanya!

Rujukan

  1. What is Tabata Training? https://www.active.com/fitness/articles/what-is-tabata-training
  2. Tabata vs. HIIT: What’s the Difference Between These Workouts? https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/tabata-vs-hiit

Saya seorang penulis yang meminati sukan-sukan yang berorientasikan kekuatan (strength). Saya juga seorang atlet profesional gusti lengan yang bertapak di Kuala Lumpur. Saya menulis adalah untuk berkongsi pengetahuan. Saya berharap, perkongsian ilmu dengan cara begini secara tidak langsung dapat memperkembangkan literasi dalam bidang sains sukan umumnya. Selamat membaca!

Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: