Tak Boleh Bersenam

Exercise intolerance adalah ketidakupayaan seseorang untuk bersenam pada kemampuan normal mengikut umur, saiz, dan seksual seseorang. Selepas bersenam mereka mungkin berdepan pelbagai kesan negatif termasuk sakit, keletihan, mual, muntah dan sebagainya. Ia bukan disebabkan malas, tapi kondisi seseorang itu seperti penyakit.

Penyakit yang dimaksudkan termasuk;

Mutliple sclerosis
– Cystic fibrosis
– Brochiectasis
– Post-exertional malaise
– Orthostatic intolerance
– Angina pectoris
– Cardiac arrhythmia
– Aortic valve insufficiency
– Pulmonary artery hypertension
– Masalah jantung yang kronik
– Spinal muscular atrophy
– Rhabdomyolysis
– Masalah-masalah mutasi
– Sesetengah masalah vertical spondylysis

Kursus Kecergasan 2021

Contohnya, mereka yang baru kena serangan jantung mungkin tak mampu tahan aktiviti fizikal seperti berjalan dan buat kerja rumah. Mereka yang berdepan masalah exercise intolerance mungkin berdepan masalah pernafasan dyspnea, sakit otot myalgia, tachypnoea, denyutan nadi tinggi tachycardia, atau otot mula merosot.

Apakah rawatannya?

Setiap satu masalah perlukan kaedah yang berbeza. Dapatkan pakar yang boleh kendalikan masalah anda. Tiada 1 kaedah yang sesuai untuk semua orang.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 23 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Zaki Khan merupakan bekas atlet Strongman Malaysia. 2 kali bertanding di peringkat dunia, 2 kali peringkat Asia. Pernah dapat tempat ke 3 Arnold Classic.

Facebook Twitter YouTube 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: