Tambah Selera Makan

Mereka yang ingin menambah berat badan selalu mengadu yang mereka tiada selera makan, atau dah makan banyak. Tetapi cukup banyak ke? Bagaimana nak menambah selera makan dan seterusnya menambah berat badan?

Kursus Kecergasan 20211. Tambahkan vitamin B complex dalam diet harian. 2 hingga 4 biji 500mg sehari.

2. Kurangkan pengambilan serat. Makanan dengan serat yang tinggi akan menyebabkan perut terasa penuh.

3. Minum jus buah-buahan 1 jam sebelum makan. Gula dalam jus tersebut akan menyebabkan insulin dirembeskan dan menyebabkan gula dalam darah menjadi rendah, lalu meminta lagi makanan.

4. Makan sebelum tidur. Makan sebelum tidur meningkatkan perembasan insulin dan meningkatkan selera makan. Buat setiap 3 hari dan bukan setiap hari.

5. Makan kerap untuk meningkatkan ruang di dalam perut supaya lebih banyak makanan boleh diisi.

6. Tambahkan cinnamon dalam makanan anda. Cinnamon meningkatkan selera makan secara semulajadi.

7. Elakkan minum ‘terlalu’ banyak air. Air menyebabkan perut terasa penuh.

8. Ambil marijuana. Bahan aktif dalam marijuana mencetuhkan reseptor CB1 di otak yang mana menyebabkan badan terasa lapar sentiasa.

9. Dapatkan tonik ginseng di kedai ubat cina. Minum 3 kali sehari untuk 3 hari. Kebanyakan yang saya cadangkan ambil tonik ginseng ini menyesal kerana mereka perlu keluarkan duit yang banyak untuk makan selepas itu, tetapi mengalami penambahan mendadak.

10. Periactin (cyproheptadine) adalah perangsang yang digunakan untuk merangsang selera. Boleh didapati dengan priskripsi doktor atau di farmasi. Kesannya tidak dirasai segera, tetapi akan mula dirasai selepas beberapa hari. Kesan sampingan yang dirasai termasuk keletihan. Jika sasaran menambahkan berat badan, ambil 4mg sehari. Dapatkan nasihat pakar.

11. Pengambilan lemak baik seperti minyak zaitun, peanut butter dan sebagainya pun boleh membantu.

12. Adakalanya apabila seseorang berada dalam tekanan juga tidak mampu makan dengan banyak. Jika anda berada dalam tekanan, cuba berjalan sebentar sehingga berasa tenang.

13. Latihan berintensiti tinggi juga telah terbukti meningkatkan selera makan. Pernah tak anda berasa lapar selepas latihan?

14. Tambahkan wine merah segelas sebelum makan. Bagi yang Islam, jangan buat.

15. Jika kebanyakan cara tidak berkesan, baru tambahkan makanan tambahan jenis minuman seperti weight gainer dan sebagainya.

16. Jika tiada penambahan berat untuk satu jangka masa yang agak lama, cuba hentikan pengambilan karbohidrat selama tiga hari dan hanya tumpukan pada protein kemudian kembali tambahkan karbohidrat selepas tiga hari.

17. Dapatkan seorang pasangan yang menarik untuk suapkan makanan. Tak telan, dia merajuk.

18. Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.

Nota: Jika penambahan itu lebih kepada perut, kawal pengambilan karbohidrat dan tambah pengambilan protein. Jika masih ada penambahan pada perut, tambahkan latihan bebanan.

Tiada kena mengena dengan entri, Nora Danish tetapi hot

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

107 thoughts on “Tambah Selera Makan

  1. jom amik marijuana hehehehehe

    p/s…mkn b yk perot pn besar

    1. haha. contoh je tu. jgn dibuat, kalau nak buat sendiri tanggung. jgn bgtau polis kang, ZK yang ajar

  2. salam dato. ubat cina tuh pa nama dia dato?
    dah 2bulan ni berat xnaik2.. tension2..

    1. tonic ginseng ni ada mcm2 brand. g kedai ubat cina, minta je dia tonic ginseng. biasa jual dlm botol. harga bawah 100. kat sini dpt dlm 60+

    2. rezam potai says:

      samala saya jenis susah nak tambah berat makan banyk, buang pun banyak, berat naiknya sikit, perut aja yg buncit heheh

  3. kepala dah stim,memang selera makan lebih,hahahahhaha tq Dato,info yg baik.

    1. bukan sbb stim je, sbb activator tu. :D.
      kalau stim cam psikoaktif drug tu lain plak kesannya,

  4. cikgu rusydi says:

    no 17 tu aku suka tu…

    1. tu yg letak gambar nora danish, suruh cari camtu tolong suapkan. πŸ˜€

  5. sy pnah guna no.17 tu dato.. mmg berkesan..
    tp disebalik cerita indah itu hanyalah luaran, dalaman tuhan ja yg tau dato.
    sy start gym berat sy 42kg dato, skrg asyik dok men 59 60 59 60.. dah 2 bulan stuck, masok bulan ni dah 5 bulan dato…

    rs mcm berat xmo naik dah, xkn maksimum takat ni ja bleh naik dato… adoi stressss… tgk org gmok2 rs nk mngamok pn ada… rs nk tomoi ja sapa yg lalu dpn mata sbb tension berat x naik… mkn segala mkn, supplement sgala supplement dah telan.. tp…….. dato rs xkena tang mana ya?

    1. byk penyebab yg mungkin, antara yg biasa, bdn dah adapt guna cara sama, sbb tu masukkan cara yg no 16 tu, tap carbo sekejap. x semestinya 3 hari. boleh buat lama lg, 2 minggu pun boleh. tp 3 hari dah memadai. cuba try dulu, stop carbo sekejap, n buat training dgn high rep. kemudian ubah balik

      1. stop karbo kejap tu maksudnya langsung jgn ambik karbo ke dato 3 hari bturut2 tu?

          1. baik dato, sy cuba habiskan seekor ayam panggang atau kukus sehari… ke nk kene lebih?

          2. sorry byk tnya dato, berat sy 60kg, pd pndgn dato, seekor aym cukup utk satu hari?

          3. kalau 60 okla, tp kalau boleh tukar sekor ayam ke 5 chicken breast lg baik. πŸ™‚

  6. zaki camne nk kawal pengambilan karbohidrat..sedang kan..kita memerlukannya..utk dijadikan tenaga

  7. cara kurangkan selera makan takde ke? tgk nora danish, makin bertambah selera. haha. makin besar dibuatnya.

  8. amboi2 dato’ skrg entry baru2 ni asik ada gambo artis2.
    hehehe ada ape2 ke?

    1. bukan apa, asyik gambar model luar je. kita kena sokong rakyat tempatan. πŸ˜€

  9. dulu neelofa, pastu diana amir, skrg nora danish.lepas ni sape plak ye?

      1. zila bakarin pakai towel. xD

          1. selena gomez

          2. Mohd Azrin says:

            letak gambar masako mizutani lagi terbaik…..
            digelar goddes mum of natural kat jepun…
            3jam sehari maintenance diri…
            jamie eason pun kalah dato…..hahaha

          3. cam biasa je tgk masako mizutani, x minat. πŸ˜€

  10. anita sarawak kehkehkeh

  11. aril ajar says:

    dato kalu remaja boleh ke ambil supermass gainer

    1. boleh, tp jika boleh tumpu pada makanan natural dulu. jika x mampu penuhi keperluan nutrisi baru tambahkan makanan tambahan

  12. point stop carbo 3hari tu mmg best la…pernah try utk cycling..bkn utk berat bdn la…mmg tenaga bertmbah mak aii…tapi masa tu just stop nasi dan roti ja 5hari..hehehehhe…nak kena stop apa lg erk carbo dalam 3hari tu?sbb rsanya smua makanan ada carbo…hehehhe…

    1. kalau ikutkan, mmg mcm agak mustahil nak stop 100%, cuma stop yg nama ketara carb cam nasi, roti dan sebagainya. πŸ™‚

  13. hello dato..nak tanya ni..part2 menaikkan slera makan ni mmg menarik…tp ada x part nak naikkan slera makan yg bajet punya??? part makan ni pn menelan kos juga…huhuhu/…nak tanya lg ni..mcm mana dgn kacang merah bear yg biasa d gunakan dalam ABC(ais batu campur)…kalau kita rebus lama khasiat dia masih kekal x dato???

    1. tgh merancang utk buat entri makanan budjet ni. kerana ramai juga yg masih belajar, ada kewangan limited dan sebagainya yg minat utk hidup sihat.

      kacang tu boleh amik camtu je. jgn ambik dalam ABC. gula byk tu. mcm biasa, rebus akan hilang sedikit khasiatnya

  14. hahaha menarik entry ni… marijuana pon ada ekeke.. sangat mambantu betoi..

      1. mohd zaki says:

        daun sireh tak pe πŸ™‚

  15. dato.. sy bru sje pg gym, lebih kurg sbulan, pd mse yg sama, sy juga ambik weight gainer.. alhamdulillah.. ada perubahan,.. berat brtmbah, otot pn brtmbah.. dlm mse sbulan.. kwn2 pn ade tegur.. cume yg msalah nyer.. perut nie pn laju jee kedepan.. mcm mne 2 dato?? sy skang bru start buat senaman perut setiap hari… bru seminggu.. akn berhasilkah?? terima kasih.. πŸ™‚

    1. x perlu pressure sgt buat senaman perut.
      cuma buat diet clean. biasanya yg naik perut ni, pemakanan natural x terjaga

  16. sy kuat makan.. tapi badan ttap camtu jga.. npa tu ek? stu ari 4-5 kali makan.. sblum tdur pun mkan jga.. tapi ttap kurus.. cikgu bleh bgi tips x?

    1. betul ke melebihi keperluan bdn pemakanan tu? 30% lebih kalori?

  17. Dato nak tnya,disamping kita bina muscle, ada apa2 kesan kepada otot jika kita mengambil marijuana utk naikkan selera atau untuk suka2? Huhu

      1. Maaf jika luar dr tajuk, bagaimana pula dgn alkohol,dan dadah rekreasi yg lan?seperti ketamin ,syabu dan ecstasy? Sy pernah lihat seorg yg menggunakan syabu utk mendapatkan tenaga untuk workout,adakah itu munasabah?

          1. Adakah akan memudaratkan badan?

  18. dato,prg kata mkn nasi bnyk2 blh menybbkab gemuk…mase bulking,mkn nasi bnyk2 xpe ke?..ada org kata jgk,masa bulking,lebihkan kalori daripada protein..berat sy dh 89kg,dh 3 bulan lebih,tp xnaik2..apa penyebabnye dato?adakah cara pemakanan salah?blh kah dato tolong bg pendapat cara mkn yg btl untuk bulking…

    1. tak, selagi berada dlm kalori keperluan, atau utk bulking mungkin extra 10-15%, up to 30% utk hardgainer. tak semestinya lebih pada protein. ikut pyramid pemakanan, lebih pada carb. byk sebab mungkin x naik, mungkin overtrain, mungkin x cukup makan, mungkin x cukup rehat, mungkin stress factor dll kena check balik, mana salah silap. 3 bulan tu 1 tempoh yg agak lama utk tidak nampak perubahan. cuba increase carb intake dulu. carb daripada sumber kentang agak senang buat bdn naik.

      1. jadual sya,tghari nasi dgn ayam 2 ketul,sebelum workout nasi dgn ayam satu ketul,selepas 1 jam nasi dgn ayam satu ketul bersama mass protein dan selepas lg satu jam,nasi dgn ayam satu ketul…nasi juga salah satu pemakanan carb yg sgt elok kan dato?besenye,sya amik protein mass satu scoop sahaja lepas workout dan telur 10 biji…nk ambil 2 scoop sgt pekat dan kalu amik 2 scoop,takut xlarat nk makn nasi selepas workout…kadang2 saya amik satu scoop mass dan satu scoop mass,baru blh minum…apa pandangan dato?

          1. traning kalu chest,saya main bar tu..inclide,bench press je. berat paling tggi 80kg setakat nie..buat dalam 3 set..10,8,5….kalu next week,main chest gune dumbell plak..yg decline sya jarang buat sgt….saya pun xthu,berat xnaik2…tp besenye,kalu saya buat chest,kadang2 ada org ajak bermain futsal,..takut kat situ silapnya…time buat chest,mmg rase sakit,dalam 2hari jgk..tp dalam sakit tu,saya tetap main gym,tp buat back la..

          2. triaining 5 hari,2 hari rehat

  19. Assalammualaikum dato , saya nak tanya sikit , umur berapa paling sesuai untuk bina badan nih ? , and susu weigh gain yang mana paling cepat effect dia? πŸ˜€

    1. waalaikumsalam. muda remaja elok start. 13thn ->
      weight gain semua sama je. yg penting kena ikut dose. kalau amik sikit, bertahun pakai pun blum tentu berkesan.

      1. Haha , yeke~ , member-2 saya taknak pergi gym sbb mitos tu lah . xD

  20. Ouhh , thankyou , nak tanya lagi , orang selalu cakap , kalau main gym badan mesti jadi bantut and mandul . mcm mane benda ni boleh trjadi yee ? πŸ˜€

    1. mitos. sbb kebanyakan yg main, lg2 kat malaysia ni byk yg semulajadinya pendek. mandul mungkin disebabkan penggunaan steroid berlebihan.

  21. Salam, sy nak tanya tonic ginseng benar2 berkesan untuk tambahkan berat badan?

    1. membantu tambah selera makan, bukan tambah berat badan.
      selera tambah=makan lebih=tambah berat

      1. utk seseorang yg ingin tambah berat badan vitamin apa yg perlu diambil?

        1. vitamin x tambah berat badan. tambah selera mungkin. vitamin b complex the best choice.

          1. kwan sy suggest pd sy utk ambil makanan supplement dr produk GnC utk tambah berat badan.. apa pendapat admin ttg produk tu

      2. amirul afiq says:

        Ade kesan sampingan tak dato untuk tonix ginseing ni???

  22. produk supplemen keluaran Gnc Live Well, dia x terangkan dgn lebih lanjut ttg produk tu, mgkin admin blh bg pendapat ttg produk Gnc Live Well?

  23. yg sy ingat produk trsbt mengandungi protein isolat tp lupa nama produk tu coz kwn sy ckp ttg produk tu bln yg lps cuma teringat blk skrg ni

  24. Asslm kum ..sy baru nk berjinak sukan bina badan tp masalah sy badan sy kecil ..apa step yg patut d lakukan untuk dapat shape walupun badan sy kecil?

    1. wslm. start makan n start training. soalan cam terlalu general. apa yg dah dibuat apabila mula berjinak dlm bina badan?

  25. N boleh x encik zaki bg basic step utk sy lakukan..sb xtau apa yg patut di mulakan,skrg cuma pumping,dumbell sikit2..target sy utk long term sb xbyk masa dan budget

  26. salam dato,

    nak tanya, pemgambilan semua di atas tu (terutama protein shake/whey) ada kesan sampingan tak? contoh kt buah pinggang ke, etc. dan ada tips untuk elakkan kesan sampingan ini daripada berlaku tak?

    thanks.

      1. Razz zley says:

        Assalamualaikum dato. Stress badan 47kg je. Tinggi 164inci .. Macam mana cara saya nak dptkan berat ideal ni? Saya dah beli mass gainer -mass effect revolution-. Blh bantu tak? Saya dah mula gym. Dan dah tengok bermacamΒ² tips di youtube tapi keliru sbb ada banyak sangat cara. Macam mana ye? T. Kasih.

  27. Salam..snang jer kalo nak bdan cpat naik..mkn ubat ling zhi..dlm sminggu bdan trus naik..tp ling zhi cuma ada d kdai ubat cina..dan kat sabah jer ada jual..hehehe..

  28. salam datok z,dh dkt 5 bln,smua dh cuba cuma marijuana je blum sbb xtau nk cari kt mna…tp still xde kesan,apa cer ni?apa masalah den?dktor pun dh 3x jumpa…musykil ni!!!!!

  29. salam dato’,

    sy dh umur 30an tapi berat maintain 37-38kg je nih…camno nak buat??
    tunjuk ajar ku sifu…yeahhhhh…

    1. kena makan makan dan makan + senaman. kalori diperlukan at least 30% lebih daripada keperluan berikutan metabolisme yg tinggi.

  30. honey bugsbunny says:

    Dato , .sy mkn setiap 20 minit ..sbb sy jenis memerlukan kalori yg byk utk maintain ideal weight. Tak kisah lah… setaip 20 minit tu sy mkn roti.,bubur kacang,kentang goreng. Pendek kata sy struggle maintain my weight. Sy x suka kurus. Cuma…. sy xtau adakah cara ini bagus?adakh cara yg lain supya sy xstruggle mcm ni.

    1. boleh. tp x semestinya kena buat setiap 20 minit. paling penting adalah jumlah kalori diperlukan dlm sehari.

  31. salam dato
    nk tnya:
    1)jus buah apa yg dato syorkan?
    2)betul ke ada kaitan jenis darah dgn makanan yg kita makan?sbb ada satu artikel sy baca,dia bgi list makanan yg lgi cepat diserap based on jenis darah.kalau btul,letih laa,sy ni darab ab+,makanan yg sy kna makan sume mahal2.haha..kambing ngan ayam je boleh..

  32. slm dr
    apakah kesan penggunaan ais dalam minuman ? adakah boleh jadi faktor semakin gemuk atau sebaliknya.
    ada tak artikel mengenai jadual pemakanan yang betul untuk menambah berat badan ?
    berat badan sy susah nak naik..pls help me

    1. takde masalah. pernah tersebar mitos kata x boleh campur minyak dgn ais. akan tetapi badan kita tak berfungsi begitu. ia akan naikkan suhu yg sesuai dgn bdn. masuk air sejuk atau air panas, ia tetap akan ikut suhu badan. cuba tgk http://strengthsifoo.com/pelan-pemakanan/

  33. Selamat ke pengambilan ginseng kt kedai cina..gbr ginseng 2 cmne ye.

  34. Sy nak tanya, sy bkn tak lapar… lapar… tp x de selera nak mkn… mcm mane nak buat?

    1. cari makanan yg berselera tapi healthy. setiap org ada selera masing2.

  35. What started out as a writing career for two graduate students has now grown to a large-scale business with over 500 writers and 50 team managers. If you’ve been asking yourself questions like “Who can do my essay for me?” or “Who can type my essay for me?,” check out their writing services today.

    civil right movement essay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: