11 Tip Larian Jarak Jauh

Bagaimana nak cegah kecederaan disebabkan larian jarak jauh? Saya senaraikan beberapa tip mengurangkan risiko kecederaan.

1. Dengar Apa Kata Badan – Kebiasaannya, ramai suka memaksa badan berlatih. Setiap hari berlari. Tak dengar isyarat sakit daripada badan. Sakit sedikit masih boleh toleransi. Akan tetapi jika sakit berterusan dan konsistan pada satu tempat walapun dah rehat, ada yang tak kena. Dapatkan nasihat pakar.

2. Buat Plan – Jangan hanya pandai berlari. Setiap hari iut rentak sendiri untuk berlari tetapi tidak pernah ada plan yang baik untuk ansur maju. Jika perlu, dapatkan khidmat jurulatih untuk pandu anda ke arah lebih baik.

3. Panaskan Badan dan Lakukan Regangan – Sebelum mulakan apa-apa aktiviti senaman, mulakan dengan lakukan regangan seperti regangan dinamik sebagai pemanas badan. Sasarkan otot betis, hamstring, groin dan quadricep. Mulakan dengan jalan perlahan sebelum masuk ke pace latihan.Kursus Kecergasan 2021

4. Latihan Kekuatan – Masukkan latihan kekuatan seperti latihan bebanan di gimnasium sebagai salah satu rutin anda.

5. Cross Train – Jangan hanya bertumpu pada larian. Buat latihan lain sekali seperti berenang, berbasikal dan sebagainya. Ia bantu kurangkan risiko kecederaan melakukan sesuatu secara berulang untuk tempoh yang lama.

6. Pakaian Bersesuaian – Pakai pakaian yang sesuai untuk berlari.

7. Pilih Kasut – Setiap daripada kita lahir dengan permukaan tapak kaki yang berbeza. Jika anda ada masalah kaki seperti tapak kaki rata dan arch yang tinggi, dapatkan kasut yang memang khas untuk masalah tersebut.

8. Berlari dengan Bijak – Lari atas tapak yang rata. Cuba elakkan permukaan tak rata. Cuba elakkan bukit pada peringkat awal larian sehingga badan anda biasa dengan larian.

9. Keselamatan – Isu keselamatan boleh dikatakan agak kritikal juga. Jika berlari pada waktu malam, bawa lampu suluh. Jangan berlari di tempat yang merbahaya jika berseorangan. Bawa sekali telefon bimbit dan pengenalan diri. Jika menggunakan headphone, rendahkan audionya supaya anda dengar bunyi kereta dan sebagainya. Lari dengan pasangan jika boleh.

10. Cuaca – Berlari dalam cuaca yang baik. Elakkan cuaca buruk seperti hujan walaupun itu saja masa yang ada untuk latihan.

11. Kekal Hidrasi – Pastikan anda minum air mencukupi. Minum air yang sangat sejuk supaya lebih cepat diserap badan. Air diserap di usus, jadi air dengan suhu rendah mempercepat air turun ke usus. Jika berlari lebih daripada 1 jam, minum air isotonik untuk kembalikan elektrolit dalam badan.

Zaki Khan adalah seorang terapi senaman yang diperakui. Pernah berkhidmat sebagai jurulatih kepada jurulatih untuk Majlis Kecergasan Kebangsaan di bawah kelolaan Dato Azalina Othman. Berpengalaman lebih dari 22 tahun dalam bidang kecergasan.

Sebagai seorang terapi senaman, Zaki Khan terlibat bukan sahaja sebagai seorang jurulatih kecergasan tetapi juga dalam rehabilitasi, berhadapan dan membetulkan masalah-masalah ketidakseimbangan otot, menguatkan kembali otot-otot yang lemah supaya seseorang itu dapat menjalankan fungsi asas badan. Zaki Khan juga banyak terlibat dalam kempen-kempen mempromosikan kesihatan samada sebagai seorang penceramah, penganjur atau jemputan.

Facebook Twitter YouTube 

3 thoughts on “11 Tip Larian Jarak Jauh

 1. Assalamualaikum,saya ingin bertanya dua perkara datuk.
  1.Kenapa saya selalu berjoging tapi mereka yang tak pernah bersenam boleh lari lagi jauh dan laju drpd saya?apa perbezaannya?adakah mereka rendah dn saya tinggi?tapi usain bolt tu tinggi dan laju.Saya siap makan whey protein lagi lepas bersenam..
  2.Saya sering kelihatan pucat seperti orang sakit walaupun saya tak ada sebarang penyakit.Baik mahu memulakan latihan dan sedang latihan.Hari2 biasa pun tetap nampak pucat jadi nak cover tu pakai gincu .Pelik jugak,saya makan supplement tapi masih pucat.Stress jgak memikirkannya..terima kasih datuk

  1. Zaki Khan says:

   wslm.

   1. adakah mereka boleh buat long distance yg sama? lari laju mungkin disebabkan ototnya lebih kuat due to kerja harian, ataupun muscle memory yg lama.
   2. mungkin kalori terlalu rendah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
error: