Eat Clean: Diet yang ‘bermasalah’ May19

Eat Clean: Diet yang ‘bermasalah’...

Jika saya berikan anda 2 pilihan ini, mana yang anda akan pilih? Tanpa perlu sebarang data atau statistik, saya berani ‘kerat jari’ bahawa majoriti pembaca blog ini lebih meminati nasi lemak. Sejak beberapa puluhan tahun dahulu, ramai gym-bro yang akan sarankan kita untuk makan nasi perang, ikan salmon, dan minyak zaitun. Namun, secara praktikalnya ia susah untuk dilakukan lagi-lagi mereka yang bukanlah golongan T20.  Mengikut beberapa kajian terkini, untuk menurunkan peratusan lemak yang baik, maka keperluan kalori disertakan dengan kecukupan gram per protein adalah mustahak. Ini menunjukkan anda tidak perlu ubah makanan pelik-pelik seperti beras perang atau rolled oat Untuk kupasan kali ini, kita akan lihat apakah permasalahan major dalam diet ‘makan bersih ini’!   Masalah Eat Clean #1: Diet yang tidak sustainable untuk jangka masa panjang. Apa maksud ‘tidak sustainable’ ni? ‘Tidak sustainable’ disini bermaksud tidak dapat bertahan untuk jangka masa panjang. Dalam kes ini, permasalahan major berkenaan Eat Clean adalah, ramai yang tidak mampu bertahan (adhere) dengan diet sebegini untuk satu jangka masa yang panjang (Kita bercakap soal diet melebihi 3-10 tahun keatas, bukan setahun dua) Perlu saya ingatkan, bahawa wujud satu kajian daripada Loria Kohen et al berkenaan ujikaji 122 calon, dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu:- kumpulan yang dibenarkan makan roti (#1) kumpulan yang tidak dibenarkan makan roti (#2). Kedua-dua kumpulan ini diberikan kalori yang SAMA Apa jadi? ramai subjek di kumpulan kedua (#2) tarik diri berbanding kumpulan #1. Ini disebabkan masalah ‘adherence’ (kepatuhan) terhadap diet yang KETAT sebegini. Ia sangat tak realistik.   Masalah Eat Clean #2: Ianya tidak praktikal untuk orang kebanyakkan Kenapa saya cakap ianya tidak praktikal? Satu benda yang saya rasa ia paling merapu adalah apabila anda ‘terpaksa’ swap beberapa bahan masakan mengikut ideologi Eat Clean. Paling senang sekali adalah menukarkan minyak sawit kepada minyak zaitun. Tahukah...

Jarang Bersenam? Anda boleh kena COVID-19! (Dan Teguran Kepada KBS) May14

Jarang Bersenam? Anda boleh kena COVID-19! (Dan Teguran Kepada KBS)...

“Hargai badan anda.  Itu sahaja HARTA yang anda ada untuk hidup” – Jim Rohn “Lemang dah makan, ketupat dah makan, rendang pun dah makan, kuah kacang pun dah. Alamak malasnya nak workout”- Ujar Leman (Semestinya bukan nama sebenar) yang sedikit Overweight di musim raya dan juga musim covid-19. Anda malas bersenam? Ya, anda memang berpotensi untuk menerima penyakit Covid-19 jika anda tidak melakukan apa-apa senaman fizikal!   Kenapa Perlunya Anda Bersenam Di Musim Covid-19 Ini? Secara umumnya, seseorang yang bersenam mempunyai banyak kelebihan. Menurut Medline, ini kelebihan senaman kepada badan :- 1)Senaman boleh membuang bakteria keluar dari paru-paru dan saluran udara. Sekaligus  mengurangkan ‘kebarangkalian’ anda kena selesema atau penyakit lain. 2) Senaman memperkuat sel darah putih (Sel darah putih merupakan sel imun badan yang berfungsi untuk melawan penyakit). Tapi rasanya ramai saja yang tahu akan kebaikan senaman, tak perlulah saya tambah 2-3 point lagi. Namun, apakah jaminan ini boleh digunapakai secara praktikal? Maksud saya, kenapa ramai sahaja orang yang masih sihat walaupun tidak pernah bersenam? Tengok lah rakan sebelah anda itu, sihat walafiat walaupun tak pernah workout. Tak pernah pun kena COVID-19.   Kajian Daripada British Journal of Sports Medicine Untuk membidas soalan sebegini, satu kajian telah dibuat oleh Sallis et al (2020). Apa kajian yang dia buat? Dalam kajian ini, 48,400 pesakit dewasa yang menerima penyakit Covid-19 ini dijadikan subjek kajian. Jadi, apa yang mereka dapati dalam kajian ini? Mereka dapati bahawa :- “Pesakit dengan COVID-19 yang tidak aktif selama 2 tahun sebelum wabak mempunyai KEBARANGKALIAN TINGGI untuk dimasukkan ke dalam hospital” “Lebih teruk, mungkin dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)” “Dan lebih teruk lagi, peluang untuk MATI adalah lebih tinggi berbanding pesakit yang secara konsisten melakukan aktiviti fizikal mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh US Physical Activity Guideline.” Menakutkan… Di Malaysia ini, saya sendiri...

Ramadan Membantutkan Saiz Otot Anda! Apr11

Ramadan Membantutkan Saiz Otot Anda!...

(Sebelum anda menghentam saya. Baca dahulu sebagai tanda anda seorang muslim yang tidak terus ‘melenting’ tanpa mengetahui konteks sebenar artikel ini) Sidang pembaca yang dihormati sekalian. Menjelang ketibaan Ramadan yang kian menghampiri beberapa hari sahaja lagi, maka berpusu-pusulah beberapa jemaah muslimin yang akan mendendangkan soalan yang sama setiap tahun di beberapa group Facebook. Soalan yang akan dilontarkan adalah :-   1)Bagaimana nak bulking di bulan ramadan? Saya nak nampak sado nanti ambik gambar 2) Cara terbaik nak mini cutting semasa berpuasa? Nak ootd raya ni   Hadirin dan sidang pembaca yang saya hormati, Jika niat anda berpuasa atas asbab ingin kelihatan rupawan pada musim lebaran. Maka lupakan sahaja hasrat anda untuk berpuasa…   Kecantikkan itu fana’ (sementara) Inilah tujuan kita berpuasa. Ramadan adalah bulan, dimana kita perlu lupakan sebentar… Tentang hasrat kita untuk menakluk duniawi. Kerana hakikatnya, dunia ini fana’. Dunia ini hanyalah singgahan, untuk kau dan aku meraih amal yang membawa kita kepada redho atau murka Sang Pencipta. Kita kini telah menjadi masyakarat yang adakalanya bersikap materialistik dan menilai seseorang dari sudut fizikaliti. Hasil daripada media sosial yang mana para ‘influencer’ suka menayangkan gambar ‘OOTD raya’ dengan pakaian yang cantik dikenakan pada badan yang menawan , kita telah menjadi masyarakat ‘konsumer’ yang inginkan kecantikkan atas dasar ingin mendapat pengkitirafan manusia. Dan saya percaya, ramai diantara kita yang berpuasa sambil memikirkan cara untuk mengekalkan otot supaya dipuji oleh anak dara jiran sebelah ketika bertandang di hari raya nanti Bukan itu tujuan kita berpuasa. Berpuasa adalah tentang ‘melupakan sejenak perkara duniawi’.  Membina otot berkait dengan perkara yang melibatkan hal-hal duniawi. Adalah suatu kejanggalan jika kita semua membina otot semata- mata untuk menjadi ‘sihat’. Ianya lebih dari itu. Ada diantara kita yang inginkan dirinya diiktiraf oleh orang kebanyakkan. Ada jua yang ingin membina estetik badan atas...

Bolehkah budak sekolah main angkat berat? Mar04

Bolehkah budak sekolah main angkat berat?...

“Awak baru umur 13 tahun. Umur 16 baru boleh angkat berat. Nanti jadi pendek kalau angkat” Semasa saya di tingkatan 3, minat terhadap bina badan amat membuak-buak, menyebabkan saya mempunyai keberanian masuk gym dan belajar mengangkat berat. Saya masih ingat suasananya, macam kandang latihan spartan dengan jeritan ‘One more reps lagi’ Walau bagaimanapun, seorang ‘sifu’ bina badan telah memberi ‘amaran’ kepada saya untuk angkat yang ringan sahaja dengan alasan ia akan merencatkan pertumbuhan badan saya jika angkat yang berat. Dipendekkan cerita, saya mempunyai seorang kenalan yang bermain sukan Angkat Berat (Olympic Weightlifting). Pernah saya tanya bermula sejak bila lagi angkat berat. Dia jawab sejak sekitar tingkatan 2 lagi (saya tak ingat sebenarnya). Tingginya sama dengan tinggi saya iaitu sekitar 170cm. Saya termenung sekejap. “kenapa dia angkat berat sejak sekolah tapi tak terencat pun ketinggian?”   Bagaimana teori ‘latihan bebanan tidak sesuai untuk kanak-kanak dan remaja’ boleh muncul? Ia bermula dengan claim bahawa semasa mengangkat bebanan, ia akan menyebabkan berlakunya kerencatan dengan menekan Growth Plate pada tulang kanak-kanak/remaja yang masih membesar Ditambah pula, ramai yang percaya bahawa tulang kanak-kanak dan remaja masih rapuh/tidak matang untuk menanggung beban. Dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan, seterusnya menyebabkan kerencatan pertumbuhan. Tambahan pula, ramai juga atlet bina badan yang ‘katik’ jika bercakap dalam konteks tempatan. Maaf bukan body-shaming 😉 Terdapat satu laporan oleh Kato & Ishiko (1964) yang menyatakan bahawa kanak-kanak di Jepun yang bekerja sebagai buruh kasar memiliki paras ketinggian yang rendah. Ia secara tak langsung mengukuhkan lagi hipotesis bahawa sememangnya kerja berat akan menyebabkan berlakunya kerencatan kepada kanak-kanak.   Apa kata kajian moden kini? Buat masa kini, masih BELUM ada lagi kajian yang menyatakan angkat berat bahaya untuk kanak-kanak/ remaja. Berkenaan laporan yang dinyatakan tadi, ada beberapa perkara yang tidak dijelaskan oleh pengkaji iaitu dari segi nutrisi dan juga persekitaran....

Makan Lewat Malam Menggemukkan? Feb13

Makan Lewat Malam Menggemukkan?...

3 hari yang lepas, ada seorang gadis bertanyakan kepada saya melalui Direct Message (DM) Instagram. Gadis tersebut bertanyakan kepada saya soalan sebegini‘Bro Ilham, saya ada terbaca posting sorang pakar ni cakap bila makan lewat malam dan terus tidur, makanan tu akan disimpan jadi lemak. Tapi saya susah nak tidur kalau rasa lapar…’ Dari mana wujudnya teori makan lewat malam menggemukkan? Sebelum itu, kita ceritalah sedikit dari mana teori ini datang. Kewujudan teori ini berkemungkinan berasal daripada pepatah inggeris yang berbunyi “ Eat Breakfast Like a King, Lunch Like a Prince, and Dinner Like a Pauper” Pepatah ini memberi maksud bahawa anda perlu makan banyak (seperti seorang raja) pada waktu pagi, dan makan sedikit pada waktu malam (Seperti seorang pengemis). Selain itu juga, teori ini juga bermula dengan andaian bahawa badan kita sudah pun dalam ‘mode’ rehat pada waktu malam.  Jika diikutkan logik, kadar metabolisma semestinya menurun dalam ‘mode’ rehat ini. Secara langsung, apa-apa makanan yang anda ambil (Nasi, roti, atau mana-mana makanan lain) akan disimpan terus sebagai lemak, bukan sebagai tenaga. Persoalannya, sejauh manakah kebenaran teori ini? Topik yang kontroversi Topik berkenaan makan lewat malam adalah antara topik yang agak kontroversi dalam dunia kecergasan dan nutrisi. Kenapa?  Jika anda ‘search’ di carian google berkenaan makan malam, anda akan jumpa banyak kajian yang menyokong teori ini. Kebanyakkan kajian ini dilakukan keatas tikus makmal. Ya, beberapa kajian dibuat keatas tikus mendapati tikus tersebut sememangnya naik berat bila diberi makan pada waktu yang mereka sepatutnya tidur. Tetapi, akan sentiasa wujud pertelingkahan dalam jenis kajian ini. Salah satunya kerana pemboleh ubah (variable) yang berbeza dari segi biologi seperti metabolisma dan anatomi yang mempunyai perbezaan diantara haiwan dan manusia Untuk menambahkan rencah kontroversi ini, semestinya pelbagai laman akhbar/ media tempatan dan antarabangsa akan cedok kajian ini secara ‘tangkap muat’...