Makan Lewat Malam Menggemukkan? Feb13

Makan Lewat Malam Menggemukkan?...

3 hari yang lepas, ada seorang gadis bertanyakan kepada saya melalui Direct Message (DM) Instagram. Gadis tersebut bertanyakan kepada saya soalan sebegini‘Bro Ilham, saya ada terbaca posting sorang pakar ni cakap bila makan lewat malam dan terus tidur, makanan tu akan disimpan jadi lemak. Tapi saya susah nak tidur kalau rasa lapar…’ Dari mana wujudnya teori makan lewat malam menggemukkan? Sebelum itu, kita ceritalah sedikit dari mana teori ini datang. Kewujudan teori ini berkemungkinan berasal daripada pepatah inggeris yang berbunyi “ Eat Breakfast Like a King, Lunch Like a Prince, and Dinner Like a Pauper” Pepatah ini memberi maksud bahawa anda perlu makan banyak (seperti seorang raja) pada waktu pagi, dan makan sedikit pada waktu malam (Seperti seorang pengemis). Selain itu juga, teori ini juga bermula dengan andaian bahawa badan kita sudah pun dalam ‘mode’ rehat pada waktu malam.  Jika diikutkan logik, kadar metabolisma semestinya menurun dalam ‘mode’ rehat ini. Secara langsung, apa-apa makanan yang anda ambil (Nasi, roti, atau mana-mana makanan lain) akan disimpan terus sebagai lemak, bukan sebagai tenaga. Persoalannya, sejauh manakah kebenaran teori ini? Topik yang kontroversi Topik berkenaan makan lewat malam adalah antara topik yang agak kontroversi dalam dunia kecergasan dan nutrisi. Kenapa?  Jika anda ‘search’ di carian google berkenaan makan malam, anda akan jumpa banyak kajian yang menyokong teori ini. Kebanyakkan kajian ini dilakukan keatas tikus makmal. Ya, beberapa kajian dibuat keatas tikus mendapati tikus tersebut sememangnya naik berat bila diberi makan pada waktu yang mereka sepatutnya tidur. Tetapi, akan sentiasa wujud pertelingkahan dalam jenis kajian ini. Salah satunya kerana pemboleh ubah (variable) yang berbeza dari segi biologi seperti metabolisma dan anatomi yang mempunyai perbezaan diantara haiwan dan manusia Untuk menambahkan rencah kontroversi ini, semestinya pelbagai laman akhbar/ media tempatan dan antarabangsa akan cedok kajian ini secara ‘tangkap muat’...

Senaman Penjara : Berlatih Seperti Seorang Banduan Feb02

Senaman Penjara : Berlatih Seperti Seorang Banduan...

Bayangkan, anda seorang penggiat senaman di gim dan tidak kisah pun untuk menghabiskan masa 3 jam di gim. Tiba-tiba,kerajaan umumkan akan berlakunya PKP, dimana sektor perkhidmatan seperti gim akan ditutup selama sebulan (Macam hari ini, PKP disambung lagi ke 18 februari). Anda mula mengeluh:- “Habis lah strength aku kali ni, penat-penat je angkat besi dekat 3 tahun” “Macam mana nak maintain strength kalau duduk dekat rumah saja?” Sebelum tu, saya nak tanya. Pernah tengok movie ‘Shot Caller’? Kisahnya berkenaan seorang lelaki yang dimasukkan ke penjara kerana kesalahan mabuk. Watak utama tersebut berhadapan ancaman daripada banduan lain dek mukanya yang ‘jambu’, sehingga memaksa watak utama tersebut untuk berlatih sehingga kelihatan fit dan intimidating. Persoalannya, bagaimana mereka mampu kelihatan fit walaupun tanpa akses peralatan gim? Satu kisah menarik yang memberi sebab kenapa anda sebenarnya tidak perlukan APA-APA alatan. Hanya badan sahaja sebagai ‘bebanan’ anda. Saya ingin bawakan kepada anda, Charles Bronson.   Solitary Fitness : Siapakah Charles Bronson? Charles Bronson, seorang banduan yang turut dikenali sebagai ‘Britain Most Notorious Prisoner‘ lantaran kerap kali masuk penjara atas kesalahan merompak (Ironinya, Bronson tidak pernah membunuh orang setakat ini). Berita baiknya, dia masih hidup. Dan berita buruknya, dia masih di penjara. Bronson dikenali sebagai banduan yang terkuat diantara terkuat, dengan kemampuan:- Mengangkat meja snuker Tekan tubi sebanyak 25 kali DENGAN 2 orang lelaki di belakang sebagai bebanan. Membengkokkan jeriji sel lokap dengan senang! Gila? Perlu diingatkan bahawa ini manusia sebenar. Bukan sebuah watak fiksyen dalam filem! Diceritakan juga sudah 8 tahun dia tidak mendapat akses ke gim (Dah nama pun banduan). Apabila dia diberi peluang ke gym, dia sudah pun mampu bench press 130kg untuk 10 ulangan untuk kali pertama! Daripada mana hasil kekuatannya diperoleh? Dikatakan bahawa kekuatannya diperoleh hanya melalui bodyweight trainingnya itu. Kisah ini dirakam di bukunya yang...

Rahsia Turunkan Berat Badan Yang Anda Tak Tahu! Jan27

Rahsia Turunkan Berat Badan Yang Anda Tak Tahu!...

Kiri: Awal Januari 2020 (81kg) & Kanan : 31 Disember 2020 (68kg). Percaya atau tidak, saya kerap makan ayam goreng dan masih boleh buang lemak! Sejak berabad dahulu lagi, kita semua dibayangi dengan persoalan misteri iaitu , ‘bagaimanakah sebenarnya badan menurunkan lemak?’ Berpuluh-puluh tahun juga saya cuba mencari jawapan ini, semenjak di bangku sekolah lagi (Satunya sebab adalah saya agak chubby ketika darjah 4 sehingga di tingkatan 4). Jika anda tanya kepada sebilangan orang, majoriti jawapan adalah seperti berikut:- 1) Minum air lemon untuk detoks lemak. 2) Bersenam pakai jaket untuk cairkan lemak. Tak pun tutup kipas di gym (Saya pernah jumpa seorang pak cik minta tutup kipas di gym) 3) Buat diet tertentu, malahan diet yang ekstrem seperti diet makan sayur sahaja, makan telur sahaja untuk seminggu 4) Paling tak masuk akal adalah suruh buat pembedahan Liposuction .Pernah berlaku seorang model Malaysia meninggal dunia akibat pembedahan tersebut di sebuah salon yang tak bertauliah) Sebenarnya point-point di atas adalah tidak tepat. Banyak kajian yang telah ‘debunked’ berkenaan air lemon atau pakai jaket untuk bersenam. Ianya mitos semata-mata Yang paling efektif hanyalah point ke-3 sahaja; iaitu untuk berdiet. Tapi dalam dunia ni, ada pelbagai nama diet yang pelik seperti Keto diet, Paleo diet, GM diet, diet telur dsb. Kesemua jenis diet ini adalah diet yang KETAT kerana mengehadkan suatu makronutrisi. Contohnya seperti GM diet. Anda perlu ikut pelan dietnya seperti hari pertama kena makan buah sahaja (kecuali buah pisang). Hari ke 4 kena makan lapan biji pisang maksimum. Jika diet Eat clean, anda hanya makan makanan yang dimasak tanpa minyak (Atau pakai minyak zaitun), tidak boleh ambil makanan terproses, dan makanan tersebut perlu kering tanpa berkuah LANGSUNG. Saya jamin 9/10 takkan mampu bertahan lama dengan diet-diet sebegini. Saya antara pengamal Eat Clean. Masih buat, itupun masa...

Gula Tiruan : Pembawa Kanser? Jan25

Gula Tiruan : Pembawa Kanser?...

  “Bro hati-hati. Air pepsi ini ada gula tiruan. Dr Nor*** cakap nanti boleh bawa penyakit kanser” Saya jamin, kita semua pernah didedahkan dengan nama ‘gula tiruan’ pada air berkarbonat seperti pepsi diet. Saya masih ingat lagi rasanya meminum air Diet Pepsi yang menggunakan Aspartame. Sedikit kelat pada hujung-hujung tegukan. Kini, yang paling tersohor mestilah air Pepsi Black yang menayangkan gambar kumpulan K-Pop Blackpink sebagai tarikan Sekitar tahun 2008, saya masih ingat bahawa sesetengah media di majalah atau akhbar akan menceritakan serba-sedikit berkenaan gula tiruan. Tetapi, pada hujung ceritanya akan sentiasa diselit dan diulang-ulang seperti zikir “Aspartame menyebabkan kanser”. Maka saya berhenti meminum Pepsi Diet selama bertahun-tahun. Sehinggalah saya ditemukan kembali dengan air Pepsi Black di Universiti. Saya masih ingat tegukan pertama yang menyegarkan kerongkong saya. Lama-kelamaan, saya menyukai air ini. Rasanya lebih sedap dibandingkan dengan Diet Pepsi dahulu. Mungkin formulanya ditambahbaik. Tapi ia tidak menghalang saya untuk sedikit curiga. Namun sebagai seorang yang ‘sedikit’ terdidik, saya sedar bahawa tindakan mempercayai buta-buta kepada saranan sahaja adalah suatu yang salah. Maka, saya mula membuat sedikit pembacaan daripada beberapa pendapat yang dikemukakan oleh beberapa sarjana. Amat mengejutkan, bahawa sehingga kini tiada lagi SATU pun kajian yang mampu memberi bukti kukuh 100% bahawa gula tiruan boleh menyebabkan kanser untuk suatu jangka masa tertentu. Sedikit Fakta Berkenaan Gula Tiruan Terdapat beberapa jenis gula tiruan/alternatif yang di pasarkan, antaranya adalah Aspartame, Sucralose, Saccharin, Stevia dan Monk Fruit (Banyak juga sebenarnya kalau nak senaraikan)  Sebenarnya, dua perkara iaitu gula tiruan dan gula alternatif adalah tidak sama. Gula tiruan  seperti aspartame adalah gula yang dihasilkan secara sintetik. Manakala Gula alternatif (Stevia dan Monk Fruit) diambil daripada sumber alam. Persamaan antara dua jenis gula ini adalah ia kalori rendah ( sekitar 4kalori kebawah sahaja) Sejarah Kontroversi Gula Tiruan Untuk memahami sejarah mengapakah gula tiruan...