Ramadan Membantutkan Saiz Otot Anda! Apr11

Ramadan Membantutkan Saiz Otot Anda!...

(Sebelum anda menghentam saya. Baca dahulu sebagai tanda anda seorang muslim yang tidak terus ‘melenting’ tanpa mengetahui konteks sebenar artikel ini) Sidang pembaca yang dihormati sekalian. Menjelang ketibaan Ramadan yang kian menghampiri beberapa hari sahaja lagi, maka berpusu-pusulah beberapa jemaah muslimin yang akan mendendangkan soalan yang sama setiap tahun di beberapa group Facebook. Soalan yang akan dilontarkan adalah :-   1)Bagaimana nak bulking di bulan ramadan? Saya nak nampak sado nanti ambik gambar 2) Cara terbaik nak mini cutting semasa berpuasa? Nak ootd raya ni   Hadirin dan sidang pembaca yang saya hormati, Jika niat anda berpuasa atas asbab ingin kelihatan rupawan pada musim lebaran. Maka lupakan sahaja hasrat anda untuk berpuasa…   Kecantikkan itu fana’ (sementara) Inilah tujuan kita berpuasa. Ramadan adalah bulan, dimana kita perlu lupakan sebentar… Tentang hasrat kita untuk menakluk duniawi. Kerana hakikatnya, dunia ini fana’. Dunia ini hanyalah singgahan, untuk kau dan aku meraih amal yang membawa kita kepada redho atau murka Sang Pencipta. Kita kini telah menjadi masyakarat yang adakalanya bersikap materialistik dan menilai seseorang dari sudut fizikaliti. Hasil daripada media sosial yang mana para ‘influencer’ suka menayangkan gambar ‘OOTD raya’ dengan pakaian yang cantik dikenakan pada badan yang menawan , kita telah menjadi masyarakat ‘konsumer’ yang inginkan kecantikkan atas dasar ingin mendapat pengkitirafan manusia. Dan saya percaya, ramai diantara kita yang berpuasa sambil memikirkan cara untuk mengekalkan otot supaya dipuji oleh anak dara jiran sebelah ketika bertandang di hari raya nanti Bukan itu tujuan kita berpuasa. Berpuasa adalah tentang ‘melupakan sejenak perkara duniawi’.  Membina otot berkait dengan perkara yang melibatkan hal-hal duniawi. Adalah suatu kejanggalan jika kita semua membina otot semata- mata untuk menjadi ‘sihat’. Ianya lebih dari itu. Ada diantara kita yang inginkan dirinya diiktiraf oleh orang kebanyakkan. Ada jua yang ingin membina estetik badan atas...

Bolehkah budak sekolah main angkat berat? Mar04

Bolehkah budak sekolah main angkat berat?...

“Awak baru umur 13 tahun. Umur 16 baru boleh angkat berat. Nanti jadi pendek kalau angkat” Semasa saya di tingkatan 3, minat terhadap bina badan amat membuak-buak, menyebabkan saya mempunyai keberanian masuk gym dan belajar mengangkat berat. Saya masih ingat suasananya, macam kandang latihan spartan dengan jeritan ‘One more reps lagi’ Walau bagaimanapun, seorang ‘sifu’ bina badan telah memberi ‘amaran’ kepada saya untuk angkat yang ringan sahaja dengan alasan ia akan merencatkan pertumbuhan badan saya jika angkat yang berat. Dipendekkan cerita, saya mempunyai seorang kenalan yang bermain sukan Angkat Berat (Olympic Weightlifting). Pernah saya tanya bermula sejak bila lagi angkat berat. Dia jawab sejak sekitar tingkatan 2 lagi (saya tak ingat sebenarnya). Tingginya sama dengan tinggi saya iaitu sekitar 170cm. Saya termenung sekejap. “kenapa dia angkat berat sejak sekolah tapi tak terencat pun ketinggian?”   Bagaimana teori ‘latihan bebanan tidak sesuai untuk kanak-kanak dan remaja’ boleh muncul? Ia bermula dengan claim bahawa semasa mengangkat bebanan, ia akan menyebabkan berlakunya kerencatan dengan menekan Growth Plate pada tulang kanak-kanak/remaja yang masih membesar Ditambah pula, ramai yang percaya bahawa tulang kanak-kanak dan remaja masih rapuh/tidak matang untuk menanggung beban. Dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan, seterusnya menyebabkan kerencatan pertumbuhan. Tambahan pula, ramai juga atlet bina badan yang ‘katik’ jika bercakap dalam konteks tempatan. Maaf bukan body-shaming 😉 Terdapat satu laporan oleh Kato & Ishiko (1964) yang menyatakan bahawa kanak-kanak di Jepun yang bekerja sebagai buruh kasar memiliki paras ketinggian yang rendah. Ia secara tak langsung mengukuhkan lagi hipotesis bahawa sememangnya kerja berat akan menyebabkan berlakunya kerencatan kepada kanak-kanak.   Apa kata kajian moden kini? Buat masa kini, masih BELUM ada lagi kajian yang menyatakan angkat berat bahaya untuk kanak-kanak/ remaja. Berkenaan laporan yang dinyatakan tadi, ada beberapa perkara yang tidak dijelaskan oleh pengkaji iaitu dari segi nutrisi dan juga persekitaran....

Makan Lewat Malam Menggemukkan? Feb13

Makan Lewat Malam Menggemukkan?...

3 hari yang lepas, ada seorang gadis bertanyakan kepada saya melalui Direct Message (DM) Instagram. Gadis tersebut bertanyakan kepada saya soalan sebegini‘Bro Ilham, saya ada terbaca posting sorang pakar ni cakap bila makan lewat malam dan terus tidur, makanan tu akan disimpan jadi lemak. Tapi saya susah nak tidur kalau rasa lapar…’ Dari mana wujudnya teori makan lewat malam menggemukkan? Sebelum itu, kita ceritalah sedikit dari mana teori ini datang. Kewujudan teori ini berkemungkinan berasal daripada pepatah inggeris yang berbunyi “ Eat Breakfast Like a King, Lunch Like a Prince, and Dinner Like a Pauper” Pepatah ini memberi maksud bahawa anda perlu makan banyak (seperti seorang raja) pada waktu pagi, dan makan sedikit pada waktu malam (Seperti seorang pengemis). Selain itu juga, teori ini juga bermula dengan andaian bahawa badan kita sudah pun dalam ‘mode’ rehat pada waktu malam.  Jika diikutkan logik, kadar metabolisma semestinya menurun dalam ‘mode’ rehat ini. Secara langsung, apa-apa makanan yang anda ambil (Nasi, roti, atau mana-mana makanan lain) akan disimpan terus sebagai lemak, bukan sebagai tenaga. Persoalannya, sejauh manakah kebenaran teori ini? Topik yang kontroversi Topik berkenaan makan lewat malam adalah antara topik yang agak kontroversi dalam dunia kecergasan dan nutrisi. Kenapa?  Jika anda ‘search’ di carian google berkenaan makan malam, anda akan jumpa banyak kajian yang menyokong teori ini. Kebanyakkan kajian ini dilakukan keatas tikus makmal. Ya, beberapa kajian dibuat keatas tikus mendapati tikus tersebut sememangnya naik berat bila diberi makan pada waktu yang mereka sepatutnya tidur. Tetapi, akan sentiasa wujud pertelingkahan dalam jenis kajian ini. Salah satunya kerana pemboleh ubah (variable) yang berbeza dari segi biologi seperti metabolisma dan anatomi yang mempunyai perbezaan diantara haiwan dan manusia Untuk menambahkan rencah kontroversi ini, semestinya pelbagai laman akhbar/ media tempatan dan antarabangsa akan cedok kajian ini secara ‘tangkap muat’...

Senaman Penjara : Berlatih Seperti Seorang Banduan Feb02

Senaman Penjara : Berlatih Seperti Seorang Banduan...

Bayangkan, anda seorang penggiat senaman di gim dan tidak kisah pun untuk menghabiskan masa 3 jam di gim. Tiba-tiba,kerajaan umumkan akan berlakunya PKP, dimana sektor perkhidmatan seperti gim akan ditutup selama sebulan (Macam hari ini, PKP disambung lagi ke 18 februari). Anda mula mengeluh:- “Habis lah strength aku kali ni, penat-penat je angkat besi dekat 3 tahun” “Macam mana nak maintain strength kalau duduk dekat rumah saja?” Sebelum tu, saya nak tanya. Pernah tengok movie ‘Shot Caller’? Kisahnya berkenaan seorang lelaki yang dimasukkan ke penjara kerana kesalahan mabuk. Watak utama tersebut berhadapan ancaman daripada banduan lain dek mukanya yang ‘jambu’, sehingga memaksa watak utama tersebut untuk berlatih sehingga kelihatan fit dan intimidating. Persoalannya, bagaimana mereka mampu kelihatan fit walaupun tanpa akses peralatan gim? Satu kisah menarik yang memberi sebab kenapa anda sebenarnya tidak perlukan APA-APA alatan. Hanya badan sahaja sebagai ‘bebanan’ anda. Saya ingin bawakan kepada anda, Charles Bronson.   Solitary Fitness : Siapakah Charles Bronson? Charles Bronson, seorang banduan yang turut dikenali sebagai ‘Britain Most Notorious Prisoner‘ lantaran kerap kali masuk penjara atas kesalahan merompak (Ironinya, Bronson tidak pernah membunuh orang setakat ini). Berita baiknya, dia masih hidup. Dan berita buruknya, dia masih di penjara. Bronson dikenali sebagai banduan yang terkuat diantara terkuat, dengan kemampuan:- Mengangkat meja snuker Tekan tubi sebanyak 25 kali DENGAN 2 orang lelaki di belakang sebagai bebanan. Membengkokkan jeriji sel lokap dengan senang! Gila? Perlu diingatkan bahawa ini manusia sebenar. Bukan sebuah watak fiksyen dalam filem! Diceritakan juga sudah 8 tahun dia tidak mendapat akses ke gim (Dah nama pun banduan). Apabila dia diberi peluang ke gym, dia sudah pun mampu bench press 130kg untuk 10 ulangan untuk kali pertama! Daripada mana hasil kekuatannya diperoleh? Dikatakan bahawa kekuatannya diperoleh hanya melalui bodyweight trainingnya itu. Kisah ini dirakam di bukunya yang...

Rahsia Turunkan Berat Badan Yang Anda Tak Tahu! Jan27

Rahsia Turunkan Berat Badan Yang Anda Tak Tahu!...

Kiri: Awal Januari 2020 (81kg) & Kanan : 31 Disember 2020 (68kg). Percaya atau tidak, saya kerap makan ayam goreng dan masih boleh buang lemak! Sejak berabad dahulu lagi, kita semua dibayangi dengan persoalan misteri iaitu , ‘bagaimanakah sebenarnya badan menurunkan lemak?’ Berpuluh-puluh tahun juga saya cuba mencari jawapan ini, semenjak di bangku sekolah lagi (Satunya sebab adalah saya agak chubby ketika darjah 4 sehingga di tingkatan 4). Jika anda tanya kepada sebilangan orang, majoriti jawapan adalah seperti berikut:- 1) Minum air lemon untuk detoks lemak. 2) Bersenam pakai jaket untuk cairkan lemak. Tak pun tutup kipas di gym (Saya pernah jumpa seorang pak cik minta tutup kipas di gym) 3) Buat diet tertentu, malahan diet yang ekstrem seperti diet makan sayur sahaja, makan telur sahaja untuk seminggu 4) Paling tak masuk akal adalah suruh buat pembedahan Liposuction .Pernah berlaku seorang model Malaysia meninggal dunia akibat pembedahan tersebut di sebuah salon yang tak bertauliah) Sebenarnya point-point di atas adalah tidak tepat. Banyak kajian yang telah ‘debunked’ berkenaan air lemon atau pakai jaket untuk bersenam. Ianya mitos semata-mata Yang paling efektif hanyalah point ke-3 sahaja; iaitu untuk berdiet. Tapi dalam dunia ni, ada pelbagai nama diet yang pelik seperti Keto diet, Paleo diet, GM diet, diet telur dsb. Kesemua jenis diet ini adalah diet yang KETAT kerana mengehadkan suatu makronutrisi. Contohnya seperti GM diet. Anda perlu ikut pelan dietnya seperti hari pertama kena makan buah sahaja (kecuali buah pisang). Hari ke 4 kena makan lapan biji pisang maksimum. Jika diet Eat clean, anda hanya makan makanan yang dimasak tanpa minyak (Atau pakai minyak zaitun), tidak boleh ambil makanan terproses, dan makanan tersebut perlu kering tanpa berkuah LANGSUNG. Saya jamin 9/10 takkan mampu bertahan lama dengan diet-diet sebegini. Saya antara pengamal Eat Clean. Masih buat, itupun masa...