Jangan Kecam Latihan Mesin! Jan28

Kongsi

Jangan Kecam Latihan Mesin!

Saya pasti ramai sudah banyak membaca tentang cara membakar lemak dan membina otot dalam internet. Dengan melayari dunia tanpa penghujung ini, anda akan dapat banyak jenis jawapan tetapi pucuk pangkalnya akan berkata yang anda perlu prioritikan senaman kompaun yang berat!

Aiman Radzi - Jangan Kecam Latihan Mesin!

“Saya tak main mesin sebab senaman freeweights berat dah cukup.”

“Bro kalau nak besar cepat kena banyak main kompaun, macam squat dengan deadlift!”

“Berat leg press bro…jom lawan squat tengok!”

Kita selesaikan masalah ini sekarang: Anda boleh bina otot dan bakar lemak melalui kedua-duanya, freeweights dan penggunaan mesin. Kalau anda berhasrat untuk memaksimumkan tumbesaran otot, latihan mesin boleh membantu – untuk beberapa situasi.

Kami tidak sangkal yang freeweights adalah prioriti dalam latihan, tetapi latihan mesin ada tempatnya juga. Mudahnya, anda patut gabungkan penggunaan kedua-dua jenis senaman ini. Tetapi, akan ada sesetengah masa penggunan satu jenis akan jadi lebih baik daripada jenis yang satu lagi.

Kursus Kecergasan 2020

Kelebihan Mesin Dalam Latihan

Bilakah anda patut masukkan penggunaan mesin dalam latihan anda? Mungkin dalam situasi-situasi begini, mesin lebih sesuai digunakan untuk:

Pergerakan Sekata

Penggunaan mesin tidak memerlukan kepada penstabilan beban, berbeza dengan freeweights yang turut mengaktifkan otot-otot stabilizers. Jadi, lebih banyak otot aktif, lebih banyak otot terbina, bukan?

Betul, cumanya ada masa kita sendiri sudah keletihan untuk menstabilkan apa-apa. Mungkin selepas latihan kompaun utama (contohnya bench press), anda sudah tidak larat untuk melakukan dumbbell bench press tetapi anda masih mahu lakukan pergerakan yang sama.

Mesin Bench Press

Kalau dipaksa menggunakan beban yang tinggi juga dengan dumbbell, mungkin anda boleh tercedera. Jadi, mesin adalah lebih sesuai dalam kes ini kerana anda masih boleh menggunakan beban tinggi tanpa perlu risau tentang kestabilan!

Mungkin satu lagi kelebihan adalah pada mereka yang baru mula masuk daftar ke gym. Seharusnya, mereka perlu tahu yang senaman kompaun freeweights adalah lebih baik, tetapi jika tiada siapa untuk mengajar teknik, mereka mungkin boleh mulakan dengan senaman kompaun menggunakan mesin dahulu untuk mendapat rentak pergerakan senaman tersebut.

Mengekalkan Postur Badan

Dengan alasan yang sama, apabila kita menghampiri hujung-hujung sesi latihan, badan kita akan berasa keletihan dan pasti susah untuk terus mencabar diri dalam keadaan selamat. Lebih-lebih lagi untuk menjaga form dalam senaman-senaman kompaun yang berat.

Bergantung kepada jenis mesin, kebanyakannya akan meletakkan diri anda dalam posisi yang selamat dan terjaga secara automatik, sekali gus menjaga struktur tulang belakang dan sendi-sendi anda.

Anda juga tidak perlu hiraukan tentang teknik secara terperinci. Kalau hendak melakukan squat, anda ada macam-macam jenis arahan kena ingat; badan kena tegak, tolak punggung ke belakang, lutut kena selari, kepit tulang belikat, mesin membenarkan anda untuk terus berlatih dalam keadaan selamat sambil mencabar diri walaupun anda sudah penat. Percayalah, kalau dah penat, susah nak kekalkan dengan teknik-teknik atau skil-skil terperinci begitu!

Berlatih Tanpa Spotter

Ini satu sudut pandangan yang mudah untuk disalahgunakan. Ya, mesin selamat kerana anda tidak memerlukan spotter jika berlatih seorang diri dan menggunakan beban tinggi. Cumanya, jangan jadikan kelebihan ini sebagai alasan untuk sentiasa menggunakan mesin sepanjang masa, lantas mengabaikan freeweights bench press, overhead press, squats dan lain-lain!

Mesin Smith Overhead Press

Berlatih untuk jadi kuat dalam freeweights dan apabila anda hendak beralih kepada senaman-senaman aksesori, mungkin anda boleh aplikasikan latihan mesin. Jangan hanya kerana anda tiada geng untuk berlatih sama-sama, anda takut untuk buat freeweights bench press.

Manakan tidak, apabila ada spotter untuk bench press, dah macam rowing pula kita tengok spotter membantu yang sedang melakukan bench press untuk mengangkat beban. Tidak, rendahkan beban dan belajar teknik yang betul untuk bina kekuatan dulu. Belajar juga cara untuk kenal tahap kemampuan diri, supaya anda dapat cabar diri dalam keadaan terkawal.

Meningkatkan Isolasi Dan Intensiti

Kalau anda penggemar dropset, superset, atau apa-apa sahaja jenis set, mesin memudahkan pengurangan beban (terutama yang melibatkan weighted stacks) dan meningkatkan intensiti dengan efektif. Tengok mesin juga, anda mungkin tidak perlu bangun pun untuk menukar beban, lantas terus menyediakan anda untuk sambung set seterusnya!

Intensiti boleh dinaikkan melalui penambahan beban, penambahan rep, set, ataupun pengurangan waktu rehat antara set. Mesin lebih mudah sebenarnya untuk melakukan sebegini. Sebagai contoh, sekarang saya sedang mengamalkan konsep GVT dalam latihan. Apabila tiba hari latihan kaki, saya sekarang mengamalkan penggunaan mesin untuk menggantikan squat. Mungkin saya akan squat di mesin Smith, ataupun di mesin hack squat.

Mesin Hack Squat

Berbanding dengan squat freeweight yang sangat memerlukan kepada ketahanan skil dan teknik, penggunaan mesin Smith dan hack squat sebenarnya membenarkan saya untuk berlatih dengan intensiti yang lebih tinggi. Saya tidak perlu risaukan sangat tentang teknik, hanya beri perhatian kepada masa rehat antara set (dan percaya cakap saya, setiap sesi latihan kaki, besoknya akan berjalan kengkang!).

Nota kaki: Saya berlatih kaki setiap 5 hari. Prioriti diberikan kepada senaman kompaun mesin dengan pengkhususan pada otot quadrisep, kemudian disambung lagi dengan isolasi untuk hamstring (leg curl atau Romanian deadlift). Lunges hanya akan dilakukan kalau badan masih mampu (ikut hari).

Konklusi

Sekarang, mungkin anda berfikir yang penggunaan mesin adalah lebih baik berbanding penggunaan beban bebas. Tunggu dahulu, latihan beban bebas tetap ada kelebihan sendiri, malah kelebihannya melepasi kelebihan penggunaan mesin. Tetapi, macam saya kata tadi, ada beberapa situasi yang mungkin penggunaan mesin adalah lebih baik. Jika tidak, fokus pada penggunaan beban bebas.

Jelas sekali, setiap jenis latihan ada kelebihannya tersendiri. Jadi, apa kata anda gabungkan kedua-dua jenis latihan, tanpa melebihkan salah satu? Prioriti adalah bagus, taksub adalah benda lain.

Cuba rujuk entri 100 Rep Untuk Otot Lebih Besar kalau anda ingin tahu lebih lagi tentang latihan GVT yang saya ada sebut tadi!

Aiman Radzi

Aiman Radzi

Berasal dari seorang yang bersaiz kecil dan pemalu, kini menjadi lebih kuat dan berani selepas bergiat aktif dalam dunia kecergasan. Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Beliau juga merupakan pengamal urutan sukan.

Bagi Aiman Radzi, bersenam bukan sekadar untuk menguatkan fizikal, tetapi turut untuk membina ketahanan mental. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

Facebook